C.Rizea: Votul prin corespondenta, o imensa posibilitate de fraudare - TV Ziare.com

Marti, 17 Mai 2011, ora 21:27
2081 citiri
C.Rizea: Votul prin corespondenta, o imensa posibilitate de fraudare - TV Ziare.com

Deputatul PSD Cristian Rizea atrage atentia asupra faptului ca introducerea votului prin corespondenta in varianta propusa de actuala Putere ofera numeroase posibilitati de fraudare a alegerilor.

"Votul prin corespondenta inseamna doar o imensa posibilitate de a frauda alegerile", a declarat Rizea, intr-o emisiune a TV Ziare.com, in care a explicat ca, prin declaratiile facute la Conventia Nationala a PD-L, ministrul de Externe Teodor Baconschi a si confirmat indirect ca Puterea intentioneaza sa falsifice voturile.

USL depune motiune simpla impotriva lui Teodor Baconschi

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Cristian Rizea

Deputatul, care este si presedinte PSD Diaspora, spune ca a mers foarte des peste hotare si a discutat cu reprezentantii comunitatilor de romani, de aceea este convins ca daca votul prin corespondenta s-ar desfasura in mod corect PD-L nu ar obtine nici macar cat a obtinut la alegerile anterioare.

"Merg foarte des peste hotare si ii garantez lui Teodor Baconschi ca daca votul din 2012 va fi unul corect, PD-L nu va lua nici cele 100.000 de voturi pe care le-a avut pana de curand", a punctat deputatul PSD.

In opinia sa si a USL, legea votului prin corespondenta ar trebui sa contina prevederi care sa elimine birocratia, sa se mearga pe o varianta cat mai simpla, care sa le ofere romanilor din diaspora dreptul constitutional de a vota.

"Nu avem siguranta ca cei care se vor regasi ca au votat pe liste sunt si persoanele in cauza, prezenta la vot nu va fi mai mare pentru ca birocratia e prea mare si procedura foarte complicata, sunt prevazute multe sectii de vot in localitati unde nu sunt comunitati mari de romani", a mai avertizat deputatul asupra unor dezavantaje majore ale actualului proiect de lege aflat in dezbatere publica.

Intrebat ce parere are despre propunerea lansata de Crin Antonescu privind conditionarea votului pentru romanii din diaspora de taxe sau impozite platite in tara, Cristian Rizea a spus ca nu este de acord si ca, cel mai probabil, liderul PNL s-a grabit avansand aceasta solutie.

Antonescu vrea "vot fiscal" pentru diaspora, romanii de afara il pun la punct

"Toti romanii din diaspora platesc taxe si impozite din tara, ei sunt cel mai mare investitor in Romania prin banii pe care ii trimit acasa. (...)Banii trimisi se regasesc fie in investitia in case, fie in actul educational", a declarat deputatul social-democrat.

Acesta a explicat ca in alte state functioneaza votul prin corespondenta, dar acest lucru se intampla in "tari cu democratie de zeci de ani, nu in Romania, unde institutiile statului sunt confiscate politic".

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...