Fugarul Cristian Rizea, aflat la Chisinau, da cu flit autoritatilor romane: "Moldova nu-si extradeaza cetatenii, nu exista tratat cu Romania"

Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 14:35
10295 citiri
Fugarul Cristian Rizea, aflat la Chisinau, da cu flit autoritatilor romane: "Moldova nu-si extradeaza cetatenii, nu exista tratat cu Romania"
Foto: Realitatea Plus (captura)

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, dat in urmarire internationala in urma unei condamnari la 4 ani si 8 luni de inchisoare cu executare, a intrat in direct, marti, la Realitatea Plus pentru a spune ca acum este cetatean moldovean. El a fost condamnat definitiv, intr-un dosar de coruptie, in martie 2020, iar de atunci este de neprins.

Aflat in centrul Chisinaului, Rizea a marturisit in direct faptul ca in 2017, in timp ce era judecat in Romania, a depus cerere pentru a obtine pasaport pentru Republica Moldova.

Iar dupa ce a fost condamnat, in 2017, in prima instanta, Cristian Rizea a plecat nestingherit in Republica Moldova, mai exact de la 1 octombrie 2018, dupa cum a marturisit chiar el.

"Totul s-a facut perfect legal. Am dobandit acest pasaport. Dupa acea, timpul a trecut, am primit condamnarea, care o stiti foarte bine, o stiu toti romanii, nu intram in amanunte acum. Am ajuns, m-am mutat aici pe 1 octombrie 2018. (...) Deci am venit atunci, pe 1 octombrie, mi-am luat celelalte acte, permisul de conducere, absolut tot tot tot, conform legii, repet." - a declarat Rizea la Realitatea Plus, citat de Stirile Pro TV.

Pasii obtinerii cetateniei

In continuare, fostul deputat PSD, condamnat definitiv la inchisoare cu executare, a continuat pasii legali necesari pentru a deveni cetatean al Republicii Moldova, in conditiile in care acest stat nu are acord de extradare incheiat cu Romania.

Astfel, el si-a schimbat mai intai numele, apoi si certificatul de nastere, dupa care a obtinut toate actele de cetatean moldovean necesare vietii de zi cu zi.

"Iar in 2019, da, pentru ca... din punct de vedere al legii exista anumite conditii care trebuie indeplinite in cazul in care un cetatean al Republicii Moldova doreste sa-si schimbe numele, am luat numele bunicii mele, Mihai, da, este perfect adevarat, ai actele acolo, inclusiv certificatul de nastere mi-a fost schimbat, dupa cum vezi, cu noul nume. (...) Iata, mi-am schimbat numele legal, absolut toate documentele, deci beneficiez de un statut perfect legal, ca orice cetatean al Republicii Moldova." - a mai spus el.

Fostul parlamentar roman fugar stie ca Republica Moldova nu isi extradeaza cetatenii, nici chiar pentru "fratii" din Romania, deoarece nu exista un acord in acest sens, incheiat intre cele doua tari.

"Da, Constitutia Republicii Moldova, articolul 18 spune clar: cetatenii moldoveni nu pot fi extradati. Asa dupa cum bine stiti, ministrul Predoiu a trimis actele aici, a spus-o public, chiar la dumneavoastra la postul de televiziune, acum 3 luni de zile daca nu ma insel.

Si a spus, da, pentru ca Moldova nu-si extradeaza cetatenii, nu exista tratat intre Romania si Moldova, eu trebuie sa-mi execut aceasta pedeapsa aici. Voi merge in fata unui judecator in momentul in care dosarul va fi valid, va fi verificat de catre cei de aici si voi arata toate abuzurile facute de catre justitia din Romania si de catre sistemul paralel." - a mai declarat el la postul de televiziune.

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...