Inalta Curte: Condamnatul Cristian Rizea avea nevoie de spaga de 300.000 de euro pentru campania prezidentiala a lui Mircea Geoana

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 08:55
29131 citiri
Inalta Curte: Condamnatul Cristian Rizea avea nevoie de spaga de 300.000 de euro pentru campania prezidentiala a lui Mircea Geoana
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fostul deputat PSD Cristian Rizea era angrenat in campanie lui Mircea Geoana pentru alegerile prezidentiale din decembrie 2009 si avea nevoie de 300.000 de euro pentru sustinerea aceste candidaturi.

Aceasta este concluzia Inaltei Curti, in dosarul in care fostul deputat PSD a fost gasit vinovat ca a pretins si a primit 300.000 euro de la afaceristul Lucian Coltea, in schimbul interventiilor facute de catre acesta la primarul comunei Chiajna si la directorul RA-APPS, pentru retrocedarea unor imobile.

Rizea a fost condamnat pe fond la 4 ani si 8 luni de inchisoare cu executare, iar Coltea la 2 ani de inchisoare cu suspendare. Magistratii au decis si confiscarea sumei de 300.000 de euro.

Dosarul a ajuns la completul de 5 judecatori

Concret, Rizea a fost gasit vinovat de trafic de influenta si spalare de bani, iar Coltea pentru cumparare de influenta si spalare de bani.

Decizia a fost data in decembrie si nu este definitiva, iar cazul urmeaza sa ajunga la completul de 5 judecatori de la Inalta Curte. Magistratii au motivat hotararea saptamana trecuta.

Judecatorii arata ca Rizea nu este cunoscut cu antecedente penale, este casatorit, are studii superioare si "desfasoara activitati din care isi procura venituri in mod licit". El ar fi facut infractiunea de trafic de influenta in perioada in care exercita mandatul de deputat (2008-2012), folosindu-se de calitatea de parlamentar.

Cristian Rizea a savarsit o pluralitate de infractiuni foarte grave, in concurs real, explica Inalta Curte.

"A dat dovada de indrazneala"

Nu in ultimul rand, judecatorii au avut in vedere si cuantumul considerabil al sumei pretinse si, in final, primite de catre Rizea de la Coltea, "respectiv suma de 300.000 euro, daca ne raportam la veniturile medii ale cetatenilor Romaniei."

"Totodata, ca modalitate concreta de savarsire, se constata ca inculpatul Rizea a savarsit infractiunile retinute in sarcina sa cu mare indrazneala, bazandu-se pe pozitia sa de om politic la acel moment, membru al Camerei Deputatilor in Parlamentul Romaniei si viitor primar al Sectorului 5 Bucuresti, fiind angrenat in sustinerea unui candidat la alegerile Presedintelui Romaniei care au avut loc in decembrie 2009, potrivit declaratiilor sale.

De altfel, din probele administrate a reiesit ca avea mare nevoie de suma de 300.000 euro tocmai pentru a fi folosita la acele alegeri prezidentiale", a motivat Inalta Curte.

Afacerea

Intreaga afacere s-a derulat in toamna-iarna anului 2009. Judecatorii citeaza una din declaratiile lui Cristian Rizea care a povestit ca avea nevoie de 300.000 de euro pentru campania electorala a lui Mircea Geoana.

Coltea s-ar fi oferit initial sa faca o donatie unei fundatii infiintate de Rizea. Fostul deputat a spus, insa, instantei ca a primit banii ca imprumut. In acest sens au fost intocmite doua contracte de imprumut, unul in cuantum de 100.000 euro (2 decembrie 2009), iar celalalt pentru suma de 200.000 euro (6 decembrie 2009).

Alegerile prezidentiale din 2009 s-au desfasurat in doua tururi: pe 22 noiembrie si pe 6 decembrie. Alegerile au fost castigate de Traian Basescu cu 50,34%, in timp ce Mircea Geoana a obtinut 49,66%. Era vorba de o diferenta de aproximativ 70.000 voturi.

Coltea a recunoscut acuzatiile din acest caz si a facut un denunt la DNA, iar din acest motiv a primit o pedeapsa cu suspendare.

In ceea ce priveste pozitia procesuala a lui Rizea, Inalta Curte a retinut ca, in faza de urmarire penala acesta, initial, a uzat de dreptul la tacere (declaratia din 10 martie 2016), dupa care a recunoscut in totalitate acuzatiile aduse, respectiv savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, spalare de bani si influentarea declaratiilor (declaratia din data de 17 martie 2016), aceasta din urma pozitie fiind mentinuta ulterior (declaratia din data de 21 martie 2016).

"Instanta nu va acorda o importanta deosebita acestor declaratii de recunoastere integrala a acuzatiilor, avand in vedere ca din punct de vedere probator nu aduc elemente/date utile cauzei", motiveaza judecatorii.

Marturiile

Martorii si probele au fost in defavoarea lui Rizea. "Dl. Coltea, aceasta problema este rezolvata" sau "nu este nicio problema pentru ca Georgian (Georgian Surdu, fostul sef al RA-APPS, la care trebuia sa intervina Rizea - n.red.) este fratele meu", s-ar fi laudat la intalniri Rizea.

"La una dintre aceste intalniri, probabil la ultima, inculpatul Rizea mi-a spus ca aceste servicii ma vor costa 200 mii euro pentru terenul de la Chiajna si, respectiv, 100 mii euro pentru terenul din Kiseleff", a explicat Coltea cum s-au cerut banii.

"Tot cu aceasta ocazie s-a discutat si despre suma de bani, respectiv 200.000 euro plus 10-20% din terenul de la Chiajna si 100.000 euro pe care trebuia sa ii plateasca dl. Coltea dlui Rizea pentru rezolvarea problemelor dlui Coltea, respectiv contravaloarea pentru traficarea influentei, mentionand totodata ca are obligatii", a declarat si unul dintre martorii de la intalnirea Rizea-Coltea.

Coltea a explicat de ce a semnat contractele de imprumut: "Precizez ca am incheiat aceste contracte de imprumut, fiind niste garantii ca, in cazul in care nu mi se vor rezolva problemele de catre inculpatul Rizea, imi voi recupera aceste sume.

Fac mentiunea ca le-am incheiat in decembrie 2009, cu scadenta in 2010 pentru suma de 200 mii de euro, iar pentru suma de 100 mii euro scadenta era in ianuarie 2010".

Ce a spus Rizea

Banii ar fi fost dati in doua trase in cabinetul unor avocati care au parafat imprumuturile. Rizea a folosit un intermediar, pe Andrei Beja, potrivit propriilor declaratii.

"Fac precizarea ca a fost vorba de doua contracte de imprumut, unul de 200 mii de euro incheiat pe 2 decembrie 2009 si unul de 100 mii de euro, incheiat pe 6 decembrie, fiind exact intre cele doua tururi de scrutin pentru alegerea presedintelui."

"Contractul in suma de 100 mii euro era scadent la o luna de la incheiere, iar cel de 200 de mii de euro era scadent la 11 luni de la incheiere.

S-au incheiat patru contracte, doua intre inculpatul Coltea si numitul Beja si doua intre acesta din urma si mine, desi persoana care imprumuta suma era inculpatul Coltea, am procedat astfel intrucat nici eu nu am vrut sa apara ca imprumutand suma de bani de la inculpatul Coltea, acesta fiind in relatii de rudenie cu o persoana data in urmarire generala, respectiv Tarau Adrian.

De altfel, in contractele incheiate intre Coltea si Beja s-a prevazut ca sumele imprumutate urmeaza a fi imprumutate mie, eu fiind de altfel cel care a primit sumele de bani in intregime de la inculpatul Coltea.

Sumele de bani s-au platit cash la doua zile distanta intre cele doua imprumuturi. Precizez, de asemenea, ca s-au platit banii in acest loc, intrucat in acelasi sediu se aflau si cabinetele avocatilor la care s-au incheiat contractele", a declarat Cristian Rizea.

Unul din martori a explicat instantei: "Eu stiu ca domnul Rizea a cerut suma de 300.000 euro pe care urma sa o dea cuiva important din lumea politica".

"Concluzionand in legatura cu aceste infractiuni, Inalta Curte constata ca fiind pe deplin dovedit faptul ca inculpatul Rizea Cristian a pretins si a primit de la inculpatul Coltea Lucian suma de 300.000 euro in schimbul promisiunii interventiei acestuia la primarul comunei Chiajna, respectiv directorul RA-APPS in vedere rezolvarii problemelor inculpatului Coltea Lucian cu imobilele de pe raza comunei Chiajna si B-dul Kiseleff", a fost concluzia Inaltei Curti.

AUR cere o anchetă severă în cazul maternităţii din Timişoara unde plouă prin tavan la o lună după inaugurare. „Este inadmisibil”
AUR cere o anchetă severă în cazul maternităţii din Timişoara unde plouă prin tavan la o lună după inaugurare. „Este inadmisibil”
Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, cere o anchetă severă în cazul maternităţii din Timişoara unde plouă prin tavan la o lună după inaugurare....
Ludovic Orban acuză liderii dreptei că i-au închis ușa în nas la negocieri: „Ce-am pățit cu Ciucă n-am pățit cu nimeni”
Ludovic Orban acuză liderii dreptei că i-au închis ușa în nas la negocieri: „Ce-am pățit cu Ciucă n-am pățit cu nimeni”
Ludovic Orban, care și-a anunțat luni, 16 septembrie, candidatura la prezidențiale, fiind susținut de o alianță între Forța Dreptei și PMP, a acuzat la RFI liderii partidelor de dreapta au...
#Cristian Rizea condamnare, #Cristian Rizea coruptie, #Cristian Rizea , #stiri Cristian Rizea
  1. S-au aprobat ajutoarele de urgență pentru cei afectați de inundații. Aproape 6500 de familii sinistrate vor beneficia de ele
  2. Un bărbat a fost rănit, după ce a fost surprins sub o maşină. Unde a avut loc incidentul
  3. Forțele speciale ale Ucrainei au atacat o bază militară rusească din Siria. Ce misiune aveau rușii VIDEO
  4. A fost cutremur în România. Unde s-a simțit și ce magnitudine a avut
  5. Abuzată ani la rând de vărul ei mai mare, o copilă din Iași a dezvăluit calvarul trăit. Decizia luată de judecători în cazul agresorului
  6. Polonia declară stare de urgență în regiunile afectate de inundații. Străzi întregi au fost acoperite de ape și o persoană a murit FOTO/VIDEO
  7. Rușii din Kursk, evacuați forțat de propria armată. Motivele deciziei de îndepărtare a localnicilor
  8. Imagini spectaculoase de pe Autostrada Moldovei. Au montat grinzile peste pasaje, noaptea târziu. Ce firme lucrează la marele proiect VIDEO
  9. Putin își mărește armata cu încă 180.000 de soldați. E a treia mobilizare de la începutul războiului
  10. Ce se întâmplă dacă un candidat la alegerile prezidențiale din SUA moare. Cine îi poate lua locul