Justificarea PSD pentru injumatatirea numarului sectiilor de vot din diaspora

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 15:27
5716 citiri
Justificarea PSD pentru injumatatirea numarului sectiilor de vot din diaspora
Foto: Arhiva

Sectii controlate de PDL, prezenta redusa la vot si, oricum, romanii se intorc in tara in concediu, acestea sunt justificarile PSD pentru reducerea la jumatate a numarului de sectii de votare din diaspora pentru referendum. Motivatiile au fost facute publice de catre seful PSD Diaspora, Cristian Rizea.

150 de sectii de votare in strainatate pentru referendumul din 29 iulie (Video)

Conform unui comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe, din 294 de sectii de sectii de votare existente la prezidentialele din 2009, pentru referendum vor ramane numai 150.

"In primul rand, este o decizie corecta de a se vota la sediile misiunilor diplomatice ale Romaniei, la ambasade si consulate. Vechea Putere a creat sectii de votare in sediile unor asociatii acolite, ale prietenilor domnilor Branza (William Branza - deputat PDL) si Badea (Viorel Badea - senator PDL), sectii facute in hoteluri sau restaurante", a sustinut Rizea pentru Ziare.com.

Un alt motiv pentru reducerea drastica a numarului de sectii este prezenta slaba la vot.

"Niciodata, din 2004, numarul celor care s-au dus la vot nu a fost semnificativ. Prezenta a fost mereu foarte scazuta, chiar si la prezidentialele din 2009", a spus Rizea.

De asemenea, un numar atat de mare de sectii nu ar fi fost necesar, cat timp, oricum, in august, romanii se intorc in tara pentru a-si petrece concediul.

"De la 1 august este luna concediilor, foarte multi dintre romanii din diaspora, cel putin cei din Italia si Spania, unde sunt comunitati foarte mari de romani, vin in Romania pentru concediu", a mai explicat deputatul PSD.

De altfel, pentru viitor, el cere o reevaluare a tuturor sectiilor de votare din afara misiunilor diplomatice, intrucat "au fost infiintate la foc automat de Guvernul Emil Boc". Cristian Rizea a mai spus ca Ministerul Afacerilor Externe nu-si poate permite, nici din punct de vedere economic, sa sustina existenta unui numar mare de sectii.

Romanii din Italia solicita mai multe sectii de votare pentru referendum

La inceputul acestei saptamani, peste 20 de asociatii ale romanilor din Italia au solicitat Guvernului roman sa mareasca numarul sectiilor de votare, in perspectiva referendumului de pe 29 iulie. Romanii spuneau ca cele 55 de sectii de votare sunt insuficiente.

"Peste un milion si jumatate de romani ar trebui sa se raporteze doar la cele 55 de sectii de votare existente. Sunt multe localitati in care comunitatile de romani numara peste 5.000 de rezidenti, care au cea mai apropiata sectie de votare la o distanta de minim 100 km.

Argumentul cheltuielilor mari legate de acest referendum poate fi anulat, in cazul nostru, deoarece sediile sectiilor de vot pot fi puse la dispozitie de catre autoritatile italiene, contactate de catre membrii asociatiilor romanesti", se afirma in comunicatul asociatiilor romanesti.

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#PSD referendum Basescu diaspora, #Cristian Rizea referendum Basescu diaspora, #sectii vot referendum diaspora , #stiri Cristian Rizea