Reactia lui Cristian Busoi, dupa ce a fost acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat

Vineri, 05 Februarie 2016, ora 19:46
5353 citiri
Reactia lui Cristian Busoi, dupa ce a fost acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat

Europarlamentarul PNL Cristian Busoi, candidatul liberal pentru Primaria Capitalei, a negat acuzatiile de plagiat a tezei sale de doctorat.

Acuzatiile vin din partea "Institutului pentru modernizarea educatiei (IMEDU) ", sub semnatura lui Stelian Ene, care anunta cu acest prilej ca "a initiat o actiune de verificare a originalitatii lucrarilor de doctorat, a articolelor si a altor publicatii academice autohtone".

Europarlamentarul a declarat, insa, pentru Mediafax, ca oricine ii va citi teza de doctorat, va vedea ca "nu sunt probleme".

"Eu cred ca este binevenita aceasta campanie de verificare a tezelor de doctorat si sunt convins ca din pacate multe dintre tezele de doctorat din Romania au probleme serioase. Nu este, insa, si cazul tezei mele de doctorat.

Chiar daca pot fi anumite comentarii, analize, pe o rigurozitate perfecta sau nu, cred ca, in esenta, oricine o citeste si mai ales, oricine citeste cu atentie chiar si aceasta analiza vede ca nu sunt probleme", a spus Busoi.

Europarlamentarul Cristian Busoi (PNL), acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat

Acesta a insistat ca lucrarea sa de doctorat este una la care a muncit si ca nu sunt motive pentru care sa fie formulate acuzatii de plagiat.

"Va pot spune ca lucrarea mea de doctorat este una la care am muncit si sunt foarte sigur ca nu are probleme in sensul in care ar putea fi (formulate - n.red.) acuzatii de plagiat. Am facut nenumarate interviuri cu fosti prim-ministrii, fosti ministrii ai sanatatii, am analizat programele de guvernare si capitole de sanatate din platformele electorale ale partidelor", a precizat liberalul.

Europarlamentarul a mai subliniat ca nu se gandeste la un demers fata de cel care a anuntat ca teza sa de doctorat ar putea fi plagiata.

"Felul meu de a fi nu este sa reactionez, sa dau in judecata jurnalisti, oameni care fac analize sau observatii. Sigur ca daca cineva vrea sa faca un demers oficial o sa ma apar si o sa explic. Altfel, in afara de a oferi explicatii celor care mi le solicita, nu vad ce actiune sa fac pentru ca in opinia mea nu este nicio acuzatie clara si mai mult decat atat, nu exista probleme cu teza mea de doctorat", a mai spus candidatul PNL la Primaria Capitalei.

Ce acuzatii i se aduc europarlamentarului PNL

Cristian Busoi a sustinut teza de doctorat in 2010, avandu-l coordonator pe prof. dr. Cristian Vladescu.

Lucrarea are 128 de pagini si este impartita in 4 sectiuni. "In urma analizei IMEDU, prezentarea ideologiilor politice este preluata aproape in intregime din doua surse, Taranu [3] (Andrei Taranu, Doctrine politice contemporane, curs SNSPA 2001, n.red.) si Pippidi [4] (Alina Mungiu-Pippidi coord., Doctrine politice, Polirom 1998, n.red.) din care Busoi copiaza si aranjeaza paragrafe fara delimitare si in cele mai multe locuri fara citare adecvata.

Metoda este interesanta prin aceea ca Busoi este in mod clar constient de necesitatea de a cita si delimita textul reutilizat, deoarece exista exemple de citare corecta din ambele lucrari, cu nota de subsol si ghilimele. Daca ar fi insa aplicate consecvent, aceste metode ar necesita includerea intre ghilimele a aproape intregului subcapitol, lucru evident inacceptabil intr-o lucrare de doctorat", scrie Stelian Ene, prezentand in facsimil, alaturate, pagini din teza de doctorat a lui Busoi si sursele originale.

De asemenea, intr-un subcapitol dedicat legaturii dintre sanatate si ideologii, Cristian Busoi amesteca "fragmente corect atribuite cu unele duplicate pe care si le asuma implicit", de aceasta data, sursa fiind profesorul Vladescu, coordonatorul tezei sale de doctorat.

In plus, Stelian Ene mai afirma ca Busoi si-a autoplagiat articolul "Sisteme de sanatate si influenta ideologiilor politice", care este "reprodus aproape in totalitate in corpul tezei (circa 4 pagini) fara niciun fel de citare". La randul sau, articolul auto-plagiat contine "elemente de plagiat" dintr-o lucrare scrisa tot de Cristian Vladescu.

In concluzie, in teza analizata procentul preluarilor din alte surse, citate sau nu, este "alarmant", iar "contributiile stiintifice ale autorului, in masura in care ele exista, sunt foarte greu de localizat fizic in corpul tezei care pare construita in esenta ca un exercitiu tehnoredactare de text, nu de diseminare a unor rezultate stiintifice", subliniaza autorul.

Citeste si:
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat joi, 2 decembrie, că raportul de forțe în actuala coaliție s-a schimbat, în condițiile în care PNL, UDMR şi minorităţi au împreună numărul de...
PNL se scindează pe mai multe fronturi. Parlamentarii se duc cu Orban iar foștii primari PSD se întorc „acasă”
PNL se scindează pe mai multe fronturi. Parlamentarii se duc cu Orban iar foștii primari PSD se întorc „acasă”
PNL s-a confruntat în ultimele săptămâni cu mai multe conflicte interne care au împărțit formațiunea în tabere, cu toate că, Congresul care a avut loc în urmă cu două luni ar fi...