Cristian Sima si-a facut aparitia: Am fugit de frica! - Dezvaluiri spectaculoase

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 23:20
11169 citiri
Cristian Sima si-a facut aparitia: Am fugit de frica! - Dezvaluiri spectaculoase

Disparutul Cristian Sima a intervenit prin telefon, vineri seara, la un post de televiziune si a sustinut ca se afla pe o "insula din Atlantic" si ca a fugit de frica reactiilor pe care le-ar fi putut avea clientii pe care i-a pagubit.

"Sunt intr-o insula din Atlantic. Nu e nimic special, e o tara perfect normala. Am intrat cu acte in regula", a declarat Sima, la Realitatea TV, precizand ca nu e vorba de Insulele Virgine.

Sima a spus ca nu a plecat de teama ca va fi urmarit de politie. "Daca vroiam, ma duceam in America de Sud, ma ascundeam, nu scriam. Am plecat datorita unor presiuni ingrozitoare care s-au strans asupra mea. Aveam nevoie de 2 luni de liniste si sa spun adevarul. Asa cum am declarat, am pierdut banii. Nu am niciun ban, toate conturile sunt declarate, nu am niciun cont ascuns, conturile din Elvetia mi le-am declarat pe vremea cand abia venisem in tara", a sustinut Sima, adaugand ca a plecat pentru ca "presiunea era la maximum", nu "in vacanta".

Intrebat care sunt pierderile, Sima a precizat ca totul s-ar rezolva daca ar avea in jur de doua milioane de euro si doua milioane de dolari.

Cat despre bani, "am spus ca i-am pierdut. Am tranzationat prost si i-am pierdut. Sunt total raspunzator de tranzactiile facute", a subliniat el.

Sima a mai afirmat ca a primit amenintari de mai mult timp. "Primesc amenintari demult, nu numai legate de pierderea facuta(...) Pierderea am facut-o mult dupa.(..)

Mi-este frica efectiv fizic, nu am nicio boala, sunt sanatos. Nu mi-am instrainat activele din Romania", a spus el inca o data.

La insistentele jurnalistilor, Sima a declarat: "Sunt intr-o tara bine mersi, arhicunoscuta(...) V-am dat numarul de telefon, daca va duceti si luati prefixul, vedeti al carei tari l-ati format si puteti sa il spuneti", le-a zis Sima jurnalistilor de la Realitatea TV.

Ceea ce s-a si intamplat. Dupa cateva zeci de minute de discutii, Sima a confirmat ca este in Islanda,la Reykjavik.

Fostul director Sibex s-a aratat convins ca fostii sai clienti vor depune plangeri. "Nu cred ca nu or sa depuna! Eu am spus ca astept pentru ca vreau sa vad fiecare cat cere", a sustinut el.

Intrebat de directorul Bursa, Florian Goldstein (Make), un apropiat al sau si unul dintre clientii pagubiti, de ce nu a declarat tranzactiile financiare si nu a procedat la o regularizare normala, Cristian Sima a replicat: "De frica! Evident ca de frica!".

"In momentul in care pierzi banii unor clienti, ei se pot razbuna", adaugat el.

"Oricum se afla unde sunt, am luat bilet de avion, sunt in Spatiul Schengen, mi-am inchiriat o casa cu pasaportul meu", a adaugat el ulterior, precizand ca a plecat din tara vineri, 28 septembrie, mai intai in Elvetia.

Sima sustine ca este amenintat de "clienti foarte puternici si foarte bogati din Romania", dar a refuzat sa dea numele lor.

Mai mult, el a precizat ca, daca nu pleca, i s-a cerut de catre cineva sa cedeze toata averea.

"Altfel ar fi trebuit sa semnez ca cedez toate activele, tot ce am in Romania. Tot! Sa muncesc toata viata pentru acelasi lucru si in timpul asta sa raman cu datoriile clientilor care au pierdut banii (...) In urma scandalului, am putut sa ma justific si sa fiu ascultat, e o tara in care ma simt in siguranta", a spus el, dezmintind si zvonul ca ar fi cautat de Mafia italiana.

Intrebat daca i s-a cerut sa isi cedeze averea "in stil gangsteresc", a raspuns "ceva aproape, la limita", negand ca amenintarile ar fi venit din partea concurentei sau ca ar avea bani de la camatari.

"Am dovezi, SMS-uri, mailuri, acte, transferuri cu tot ce s-a intamplat din '97 pana acum", a mai adaugat el, spunand ca e hotarat sa le faca publice pe toate si ca astea sunt motive de teama. El a precizat ca nu este vorba despre politicieni, chiar daca ei influenteaza "orice in Romania" inclusiv CNVM, care e numit politic.

"Totul se refera la bani si la putere", a subliniat el.

Cat de implicat e mediul politic?

De asemenea, intrebat de cine ii e frica, de interlopi sau de cineva din mediul politic, Sima a evitat sa raspunda, precizand insa ca s-a intalnit cu Viorel Hrebenciuc de 3 ori si ca, in urma uneia dintre discutii, acesta a intervenit si a amanat AGA de la Sibex, dupa ce el pierduse 30% din voturi.

"Am apelat la domnul Hrebenciuc", a punctat el, sustinand ca deputatul PSD ar fi dat telefoane la Gabriela Anghelache de la CNVM, la Paul Miclaus, care "era la Frankfurt cu Mugur Isarescu", cu scopul ca sedinta "sa se amane pana se ancheteaza ce golanii se fac".

Intrebat daca il acuza pe Hrebenciuc de trafic de influenta, Sima a raspuns: "Eu nu acuz pe nimeni, voi continua sa relatez de aici tot ce s-a intamplat. In momentul in care voi termina de scris, veti intelege pierderea de la WBS(...) E o poveste foarte lunga", a spus el.

Ulterior, Sima a revenit spunand ca nu el l-a rugat pe Viorel Hrebenciuc sa intervina, ci social-democratul s-a oferit.

"Chiar credeti ca eu pun pe domnul Hrebenciuc sau pe altcineva sa amane AGA? Eu nu l-am rugat, el a dat telefoane, am si dovezi daca vreti", a sustinut el.

Sima a explicat ca tot ce isi dorea el sa obtina era sa se continue colaborarea cu Londra Stock Exchange si sa se dezvolte bursa la Sibiu si a afirmat ca cei pe langa care a intervenit Hrebenciuc sunt cei din vechiul consiliu CNVM, condus de Gabriela Anghelache.

Cristian Sima a spus ca era gata sa demisioneze de la Sibex, ca sa vina Catalin Predoiu presedinte, iar Daniel Daianu sa intre in consiliul de administratie, "ca Bursa sa nu se duca pe apa Sambetei".

"Unde ati fi vrut sa ma duc sa ajut bursa de la Sibiu? CNVM nu raspunde la ordinele mele.(...) Va voi spune cum au fost alegerile din 2010, din 2011... Daca nu plecam eu, nu se discuta nimic, nici despre burse, nici despre influenta politicului", a sustinut el.

La insistentele jurnalistilor, a declarat ca banii clientilor i-a pierdut "in ultimul timp, in ultimele luni" si asta pentru ca a existat o campanie de presa negativa la adresa sa si s-au raspandit zvonuri care au condus la retrageri masive.

Despre Hotnews si referendum

Cristian Sima a declarat ca a spus adevarul legat de analizele economice pe care le-a trimis la Cotroceni prin intermediul lui Catalin Predoiu, Iulian Fota si Alexandrina Gatej, aceasta din urma fiind si fosta clienta inainte de a fi fost numita consilier prezidential.

"Eu cu presedintele Basescu m-am intalnit de 3 ori, de 2 ori am dat mana, si ultima data a fost in sediul Hotnews, cand a dat interviu la referendum", a sustinut el.

Fost detinator a doar 9% din actiuni la Hotnews, pe care le-a vandut recent, Sima a sustinut ca i s-a cerut insistent sa le vanda chiar in perioada referendumului.

"Vreau sa scriu din afara pentru simplul fapt ca imi protejez viata(...) Primesc telefoane de amenintare si scrisori de prin luna...de cand a inceput referendumul.(...) De la inceput am inteles ca trebuie sa vand Hotnews, ca daca nu vand Hotnews nu o sa mai pot sa fac niciun fel de afaceri", a declarat el, sustinand ca inclusiv Daniel Daianu i-ar fi sugerat acest lucru.

"Mi-ai spus ca nicaieri in lume nu se fac afaceri avand un site care are partizanat politic", i-a reprosat el lui Daniel Daianu, prezent in emisiune, iar acesta a replicat: "E o pozitie de principiu pe care o afirm de ani de zile".

"Eu nu am facut niciun fel de partizanat politic. Eu am avut amenintari sa vand", a sustinut Sima.

Intrebat daca e vreo coincidenta intre faptul ca i s-a cerut sa vanda in perioada referendumului si orientarea politica a site-ului Hotnews, acesta a replicat: "Nu stiu si nu vreau sa fac speculatii (...) Ideea era clara: trebuie sa vinzi Hotnews".

Sima a oferit si alte nume, cum ar fi Mihnea Constantinescu, sustinand ca i s-a spus in mod repetat sa vanda site-ul respectiv si, mai ales, ca "Hotnews, Sibex si pierderile facute de mine sunt strans legate unele de celelalte".

A existat si un schimb de replici dur cu directorul de la Bursa, Goldstein sustinand ca Sima l-a santajat dupa ce a trimis o jurnalista, Adina Ardeleleanu, la el sa verifice daca numele de pe o anumita lista se afla printre clientii de la WBS Holding.

"Ai incercat sa ma santajezi cu o prostie, ai amenintat ca imi publici tranzactiile pe Hotnews(...) Ai incalcat clauza de confidentialitate, acum o incalci din nou, dand nume de persoane, sume.. Nu ti-e rusine?", a spus cel cunoscut sub numele de Make, dezvaluind si ca Sima l-ar fi santajat ca sa nu publice articolul respectiv in Bursa si ca are inregistrarea convorbirii.

In replica, Sima a incercat sa se disculpe spunand ca el nu a santajat pe nimeni si ca nu i se parea corect ca acele nume sa fie date publicitatii.

Contract incalcat?

In ceea ce ii priveste pe clienti, Sima a spus ca a inceput sa aiba pierderi incepand din luna mai si nu a reusit sa se redreseze.

El a explicat ca in contractele cu clientii se spunea explicit ca "in tranzactiile in marja poti sa pierzi tot", asa ca acestia erau in cunostinta de cauza.

"Domnul Daianu stia ca fac tranzactii in marja (...) La un moment dat, recunosc, am depasit limitele pe care domnul Daianu mi le-a dat", a marturisit el, explicand ca intentia era sa creasca actiunile la Sibex.

In replica, fostul ministru de Finante l-a intrebat pe Sima cum se face ca toate datele de cont primite pana in 3 octombrie "nu consemnau operatiuni cu risc foarte ridicat care sa fi produs pierderi".

"Nu e nimeni vinovat de la WBS. Eu am facut tranzactiile riscante de capul meu, eu stiu unde am pierdut. Am incercat sa ma salvez din zi in zi si nu am reusit", a explicat Sima.

Pe de alta parte, acesta a spus ca nu e de datoria lui sa stie daca banii care i s-au dat pe mana erau bani negri sau nu. "Atat timp cat sumele provin prin banca, prin transfer bancar, nu e datoria mea (...) WBS Holding avea conturi in Elvetia(...) Nu e datoria mea ca acesti clienti sa isi plateasca impozitele", a sustinut el, precizand ca banii pierduti "au provenit din tot felul de banci numai cu transfer bancar".

Daniel Daianu a atras atentia asupra faptului ca Sima a recunoscut ca a "iesit din intelegerile facute" inclusiv prin "gentlemen agreeement" si ca si-a depasit mandatul.

"Sustin ca cel mai bine e sa se intoarca in Romania si sa valorifice activele pe care le mai controleaza pentru a acoperi pagubele", a spus fostul ministru.

Cristian Sima a declarat in repetate randuri pe parcursul emisiunii ca va reveni in tara, dar numai dupa ce va pune pe hartie si va da publicitatii tot ce stie despre piata de capital din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#Cristian Sima fugit bani, #Cristian Sima frica, #Cristian Sima telefon , #ancheta