Cazul Sima: BVB - Scandalul nu trebuie confundat cu piata de capital locala

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 09:41
2210 citiri
Cazul Sima: BVB - Scandalul nu trebuie confundat cu piata de capital locala

Scandalul declansat de brokerul Cristian Sima nu trebuie confundat cu piata de capital locala, iar publicului nu i se prezinta diferenta dintre "faptele lui Sima" si investitiile prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti, sustine directorul general al BVB, Victor Cionga.

"Publicul larg trebuie sa stie ca tranzactionarea printr-o casa de brokeraj autorizata de CNVM ofera avantajul fondului de garantare", transmite seful BVB, citat de Bursa.

Acesta face o trecere in revista a scandalului in care este implicat fostul sef al Sibex.

"Ai multe persoane fizice (dintre care unele de notorietate) au intrat in relatii contractuale cu doua entitati, WBS Romania si WBS Holding. WBS Romania este una dintre casele de brokeraj (SSIF) autorizate de CNVM sa tranzactioneze pe piata romaneasca; in topul lunii septembrie se afla pe locul 50 cu o cota de piata de 0,02%.

Dupa alegerea sa ca Presedinte al Consiliului de Administratie al SIBEX, domnul Sima a cedat, conform regulamentelor CNVM in vigoare, actiunile pe care le avea la WBS Romania. Daca, asa cum s-a sugerat de catre unii, dansul a continuat sa influenteze activitatea acestei societati nu este inca clar; investigatia lansata recent de CNVM va clarifica acest aspect. Din cate s-a inteles, WBS Holding este un vehicul de investitie (SPV) inregistrat intr-un paradis fiscal (Insulele Virgine), SPV controlat de domnul Sima si prin care dansul facea, atat in numele sau cat si al clientilor sai, investitii pe alte piete decat cea locala; probabil ca in aceasta activitate dansul folosea serviciile unuia dintre brokerii internationali care ofera posibilitatea de a tranzactiona 'online' in sistem 'white label'", transmite seful BVB.

Si castigurile aferente, si pierderile sunt trecute in contul clientului

De asemenea, precizeaza Cionga, Sima obtinuse in mod formal de la clientii sai permisiunea de a tranzactiona in numele lor in mod discretionar, "adica lua deciziile de cumparare si vanzare de produse bursiere fara a mai fi nevoie sa-i mai consulte. Aceasta este o modalitate care se practica de mai mult timp pe pietele bursiere mature. Evident insa ca atat castigurile aferente, cat si pierderile sunt trecute in contul clientului".

Din pacate, reclama Ciona, scandalul declansat de Sima poate induce si multe confuzii in ceea ce priveste piata reglementata din Romania "in perceptia unora dintre liderii de opinie din tara, a unor politicieni, a mediei si, mai ales, a publicului larg a carui educatie in domeniul financiar ramane pe ansamblu inca la un nivel deficitar".

Sima, noi dezvaluiri: Am fost amenintat ca voi imparti o celula cu Basescu

"Credem ca este nevoie de niste clarificari care sa ajute ca eventualele confuzii sa fie inlaturate. (i) O mare parte dintre cei afectati au intrat intr-o relatie contractuala cu WBS Holding (entitatea "off shore" mai sus mentionata); marea majoritate a sumelor angajate de dansii fiind transferate in conturile acestui vehicul de investitii. Trebuie subliniat ca tranzactiile facute de domnul SIMA prin WBS Holding au fost efectuate in afara pietei de capital din Romania; in concluzie autoritatile pietei de capital locale nu pot fi tinute responsabile in nici un fel pentru derapajele aparute in aceasta speta;

Cristian Sima - grav bolnav? Scenarii legate de disparitia fostului director Sibex

Se pare ca domnul SIMA a investit in numele clientilor sai in produse cu grad ridicat de risc, produse care pot aduce castiguri rapide si consistente, dar si pierderi considerabile. In paleta de produse ale pietei locale, o piata mai putin dezvoltata si pe cale de modernizare, derivatele reprezinta mai putin de 1% din valoarea tranzactiilor facute pe piata romaneasca. Este de mentionat ca, in general, in politica de management de portofoliu, produselor cu grad ridicat de risc li se aloca o pondere mai mica din totalul activelor fondului respectiv, evident in functie de profilul de risc al acestuia", explica seful BVB.

Diferenta dintre WBS Romania si WBS Holding

Reprezentantul Bursei de Valori mai sustine ca unul dintre aspectele esentiale ale acestei povesti apare limpede: "una este entitatea WBS Holding (un vehicul de investitie "off shore") prin care domnul Sima a facut investitiile, atat de controversate si discutate in media in aceste zile, si cu totul alta este WBS Romania, un SSIF licentiat de catre CNVM".

"Atat din punctul de vedere al produselor tranzactionate cat si din acela al supravegherii. Sigur ca investitorii din Romania au posibilitatea legala sa isi decida singuri politica de investitii si profilul de risc aferent, fie pe piata de capital din Romania, fie pe pietele internationale, insa si aici apare o diferenta notabila pentru linistea personala a lor: tranzactionarea printr-o casa de brokeraj autorizata de CNVM ofera avantajul fondului de garantare. Alte oferte de acest gen trebuie analizate cu mare atentie deoarece ele nu ofera nicio garantie similara", subliniaza Cionga.

"In incheiere, am dori sa punctam ca atat autoritatile pietei de capital locale cat si diferitii participanti ('stakeholders') au interesul dezvoltarii cat mai rapide a pietei locale in vederea accesului acesteia de la categoria 'frontier markets' la aceea de 'emerging markets'. Ca un pas in directia mentionata da un exemplu recent: adoptarea nu demult a noului Cod al Bursei; acesta a fost rezultatul unei bune colaborari dintre BVB si CNVM. Rolul unui asemenea cod este acela de a face din Romania o tinta cat mai atractiva pentru investitorii locali si straini de portofoliu.

Suntem convinsi ca vor urma si alti pasi in directia modernizarii pietei; unul ar putea fi acela de a raspunde cerintei marilor investitori institutionali de a aduce contul global care functioneza in Romania la standardele europene. Conducerea executiva a BVB este convinsa ca in viitor colaborarea mai sus mentionata intre institutiile pietei se va intensifica deoarece solutiile dezvoltarii pietei locale (dezvoltare asteptata de toata lumea si dezvoltare care in contextul economic si financiar actual poate fi considerata ca o prioritate nationala), nu pot veni decat de la cei dinauntrul acesteia; in primul rand (dar nu numai!) de la CNVM, BVB si Depozitarul Central", adauga presedintele BVB.

Acesta aminteste ca piata locala asteapta atat listarile anuntate ale companiilor de stat, cat si lansarea pe bursa a altor emitenti interesati de noi listari si/sau lansare de obligatiuni corporatiste.

"Confuziile nedorite ca cele induse de "cazul SIMA" pot afecta procesul de modernizare mai sus amintit; ele trebuie risipite printr-un efort de educare al mediului local in care BVB are de gand sa-si joace rolul cuvenit", conchide Cionga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#reactrie BVB scandal Sima, #broker Sima replica BVB, #Cionga BVB Sima, #Sima bani investitori , #bani investitori