Povestea lui Cristian Sima pare deocamdata un fel de FNI, chiar Caritas, la nivel inalt. O poveste despre lacomie, despre felul in care ea intuneca mintile, chiar cele luminate si educate, despre un escroc de lux care a stiut sa o exploatexe la maximum.
Cristian Sima a stiut sa-si construiasca abil, cu ajutorul media, parte complice, parte si ea fraierita, imaginea de mare expert. O aura cu ajutorul careia a atras banii VIP-urilor carora le-a oferit iluzia unor castiguri foarte mari in conditii de risc maxim, insa, risc care s-a razbunat. Asta insa doar la prima vedere.
Pentru ca afacerea Sima poate avea un mare potential exploziv, mai ales in prag de campanie. Aceasta poveste are pe alocuri izul unei imense afaceri de spalare de bani in favoarea unor personalitati inclusiv politice. Exista, asadar, cateva semne de intrebare.
Cristian Sima nu a disparut ieri din tara. Ma intreb e ce nu exista deja o avalansa de plangeri penale impotriva lui la Parchet, la Politie.
Aud doar amenintari si jelanii, nu si actiuni concrete. Probabil ca vor aparea cateva plangeri, din partea clientilor care nu au nimic de ascuns. Toti sunt oare in aceasta situatie? Cristian Sima pare ca nu e deloc convins de asta cat timp spune ca nu va restitui nimic decat in masura plangerilor depuse impotriva lui.
Cand te duci cu suta sau sutele de mii de euro la banca, esti intrebat de unde le ai, iar daca nu ai o explicatie foarte convingatoare este sesizat Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor.
Firma lui Cristian Sima, un off-shore din Insulele Virgine, nu avea astfel de curiozitati. Lua banii si ii rula in tranzactii, iar Cristian Sima sugereaza intr-una dintre scrisorile lui ca aceasta discretie era exact ceea ce cautau unii dintre clientii sai.
Chiar sunt curios cati dintre pagubiti sunt gata sa explice la Parchet provenienta banilor incredintati lui Cristian Sima.
Apoi, este foarte important daca dl. Sima a pierdut banii in urma unor tranzactii dincolo de mandatul primit de la client. Daca da, este culpabil. Daca insa clientul i-a dat acordul pentru tranzactii in marja, cu cel mai mare potential de castig, dar si cu cel mai mare risc de pierdere, situatia se schimba, dupa cum spunea chiar unul dintre pagubiti, Daniel Daianu. Daca acest risc a fost asumat de client, pierderea e grea, dar nu ii este imputabila, cel putin penal, lui Cristian Sima.
Domnia sa pretinde ca in virutea contractelor incheiate cu clientii sai este integral acoperit si ca legal nu are nicio obligatie de restituire nici macar in cazul clientilor carora pretinde ca le-a promis ca nu le va risca banii in marja. Ramane de vazut.
Este in orice caz foarte interesanta increngatura de presa si politica pe care o regasim in lumea si povestile lui Cristian Sima. Bani cu care ar fi fost fondate publicatii, bani cu care ziaristi (cum s-o face oare ca acolo unde e un scandal puturos apare si numele lui Bogdan Chireac?) sponsorizau politicieni, conexiuni de la Viorel Hrebenciuc, pana la aparatul presedintelui Traian Basescu si adjunctul directorului SRI.
Ca un escroc pacaleste niste naivi e una, dar ca el poate ajunge sa stea de vorba cu un om de la varful SRI, adus acolo de unul dintre clientii sai (sa fie dl. Daianu?), e cu totul altceva.
Datele biografice ale lui Cristian Sima sunt si ele foarte interesante. Un aventurier, fost colaborator al Securitatii, poate antrenat de Securitate pentru operatiuni speciale, nu avem de unde sa stim, numai bun sa faca niste servicii importante si reciproc avantajoase pentru cei care ar putea detine un dosar de securitae despre care Cristian Sima pretinde ca nu mai exista la CNSAS.
Multe intrebari si putine raspunsuri deocamdata. Cert este ca cel putin deocamdata singurul care a infirmat ferm povestile lui Cristian Sima este Cristian Tudor Popescu. Tacerea celorlalti, politicieni sau ziaristi, pare a cofirma amplitudinea scandalului.
mai gaseste vreo cativa intermediari ca... Vezi tot
... Vezi tot