Ziare.com

Semnificatiile cazului Cristian Sima si dintii lui Make (Opinii)

de Iulian Leca, Senior editor
Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 23:40

   

Semnificatiile cazului Cristian Sima si dintii lui Make (Opinii)
Dincolo de tentativele eseistice ale lui Sima si epistolele adolescentine, imbibate cu franturi de autentica sinceritate si dezvaluiri despre fragilitatea speculatiilor economice si jocurile la bursa, cazul Cristian Sima ar trebui sa fie citit si rascitit de toti apolegetii si predicatorii economiei drept stiinta riguroasa.

Ca sa nu mai vorbim despre cei care urmeaza orbeste unele metode - cum ar fi austeritatea, de exemplu, sau opusul ei, cresterea economica - si le flutura drept singurele solutii salvatoare.

Pentru ei, in primul rand, cazul Sima ar trebui sa fie o lectie. Pentru toti politicienii care se uita in gura economistilor si marilor analisti finantisti ca la Dumnezeu si cred toate bazaconiile prezentate cu pretentii de produse derivate stiintific.

Pentru ca, in realitate, si nu e prima oara cand o vedem - sa nu uitam de celebrul Bernard Madoff, ceea ce toti economistii vand sunt doar speculatii ale lacomiei si dorintei universale a omului de a castiga tot mai mult.

Nespunandu-le niciodata ca nu vor castiga toti, ba chiar exista foarte multe sanse sa piarda in schimb cu totii, fara exceptie, Cristian Sima si toti ceilalti din lumea lui vand in schimb perfect iluzii si vise despre o viata mai buna si castiguri colosale. Toate la un click distanta. Toate castigurile fiind infatisate ca un drept al celui care le pretinde, nu un risc bine garnisit cu sanse mari de esec.

Insa Cristian Sima are mai multe sanse sa castige Oscarul, pentru interpretari semi-dramatice, dacat sa primeasca un Nobel, pentru peripatetismul scriiturii. Cat despre morala lui Sima e suficient sa retinem "dezvaluirile" sale despre dintii jurnalistului Florian Goldstein, cunoscut mai bine sub numele de Make, de la ziarul Bursa.

Daca Sima a coborat pana-n dintii unui fost amic si client de-al sau, descriind pe larg povestea si umpland-o cu unele detalii inexacte si jenante, ce poate spune asta despre caracterul moral al unui astfel de individ?

Dar poate ca Sima este doar foarte speriat, asa cum a lasat sa se inteleaga si in cazul asta da totul pe gura. Sa luam de buna confesiunea sa facuta in interventia telefonica de la Realitatea Tv. Sa-i urmam si temerile si explicatiile pentru situatia in care a ajuns.

Dar daca e sa credem ca asupra lui s-au facut presiuni ca sa isi vanda partea de actiuni de la Hotnews, nespunandu-ne totusi din ce parte au venit aceste presiuni si nici cine le-a facut, dar avand grija sa mentioneze ca ele au inceput in timpul derularii referendumului, atunci nu ne mai ramane sa credem decat ca ele au venit din partea celor care incercau sa puna atunci mana pe toata puterea.

In concluzie, deductia e simpla si nu sunt necesare studii avansate de economie ca sa intelegem ca e vorba despre oameni din partea USL, care ar fi incercat sa-i smulga partea de actiuni si controlul asupra Hotnews.

Dincolo de refuzul suspect de a da nume concrete si de tentatia prea ieftina de a arunca vina pentru propriile greseli asupra altor factori neimplicati direct in activitatea bursiera, unde Sima a pierdut milioanele de euro, acuzatia sa e si ilara.

Pentru ce ar recurge cineva la un scenariu intr-atat de complicat si alambicat pentru a pune mana pe doar 9% din actiunile Hotnews? Sa faca mai exact ce avandu-le? Dincolo de invaturile legate de practicile economice si stiinta care le-ar guverna, cel mai probabil cazul Sima ramane ceea ce se vede a fi de la o posta: un broker care s-a lacomit prea mult, care a jucat banii altora dincolo de mandatul care ii fusese atribuit de catre acestia, iar acum de frica a fugit departe de consecinte.

Ca incearca sa isi acopere prostia si lacomia aruncand mizerii, adevaruri jenante si probe pentru falimentul unei idei despre economie gresit facuta si inteleasa, abia asta e frumusetea cazului in sine.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7698 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Morman de parai -> Hrebenciuc -> Sima -> alegeri generale aproape

Piei satană!!!!!!

 

Alo, ANAF: bani pierduti de Daianu!!!

S-a platit taxele referitoare la suma jucata la bursa."Fostul ministru de Finante a făcut publică suma de 280. 000 de euro pierdută in urma plasamentelor neinspirate ale fostului președinte al Bursei din Sibiu.

“Sima ar trebui să se intoarcă in tară. Mă frapează remarca lui potrivit căreia ii este teamă. Sunt episoade triste. Răman la părerea mea. Sima ar trebui să se intoarcă si să ajungă la un acord cu părtile păgubite.

El a precizat că are active pe care le controlează. Nu este firesc să te temi pentru integritatea fizică. Omorul există pentru fapte mult mai grave decat a pierde banii altuia", a explicat Daniel Dăianu."

 

geluamin Mobutu Sese Seko Koko Ngbendu Wa za Banga

geluamin Mobutu Sese Seko Koko Ngbendu Wa za Banga

Nu-s, Dom'le-n Congo! N-ati auzit că-s Virgini?

.

@geluamin

- pai daianu e secu' tata ! cui vrei tu sa-i plateasca impozit !

A mai cazut un mit, unde profesorul

celor ce dadeau lectii la televizor a pus de o cacealma si doreste acum sa-si anestezieze victimile , gura la gura ...

Metoda , nu credem a fi foarte originala si multi "pagubiti" nici nu par a fi prea deranjati , stiindu-se nu prea curati .

Doar autorii stiu adevarul si statul poate aduna ca si alta data - caritasuri - de la fii risipitori si lacomi tot ce cam dadea pe afara .

Urmeaza prabusiri de banci , mici nationalizari tovarasesti ? Ptiu , dra

Pe acest escroc l-am "mirosit" decand l-am vazut prima data,

si nu sunt un specialist in finante, dar se vede de pe luna ca este un pacalici cu ifose de mare intelectual, cum dr.. de i-a pacalit pe astia nu stiu, probabil doar lacomia lor le-a intunecat mintea.

Uite, un specialist in macroeconomie, ca Daianu...

... nu l-a mirosit. Si nici Radu Soviani. Si nici "neamtzul" Goldstein-Mache. Si nici CNVM.

Si cand ai simtit că mirosea a guzgan rozaliu, ce

ai crezut?
A furat bani furati care ajung la hoti să mai fure pe principiul rostogolirii bulgărelui de zăpadă pană nu se va mai vedea Romania de sub el.

@executorul

- Apoi ca tine bibicule mai rar cineva ...

Lekk sa pricepe si la economie, si la finante si la...

Pai, ce e greu, cand n-ai bun-simt?

- Lekk, opusul austeritatii (Boc) este "desfraul bugetar" (Moliceanu), nu "cresterea economica". Sunt multe tari care, prin taiarea drastica a unor programe bugetare, au stimulat cresterea economica prin privatizari, accesul firmelor private la operatiuni rezervate staului, deschiderea spre PPP...

- Ce sa stie Lekk, ce-i apoteka!

 

Replay: Cine nu rishkă, nu castigă! FNI, Bursa, Loto, Alba-Neagra...

Asadar, se prefigurează corectitudinea analizei remise se Sima Presedentiei, prin care consilia să ne imprumutăm cat mai mult, că, oricum, nu se vor mai restitui. Din păcate, noi a luat doar cateva zeci de miliarde.

 
 

geluamin Mobutu Sese Seko Koko Ngbendu Wa za Banga

geluamin Mobutu Sese Seko Koko Ngbendu Wa za Banga balanga

Escrocherie savantă? Cherchez Guzganul Rozaliu Hrebenciuc!

.

 

Domnule Leca,

dumneavoastra stiti, dar vreti sa vedeti probabil daca stim si noi. Si stim. Da, asa este, asupra lui Sima s-au facut presiuni din partea USL sa cedeze, fie si prin vanzare, actiunile sale la Hotnews. De ce? Pentru ca Hotnews era considerata ca fiind apropiata de Basescu, de PD-L. Iar Sima era cel care desi avea numai 9% din actiuni, practic conducea mai discret sau mai pe fata Hotnews. De acea a trebuit sa plece Sima. Pentru ca USL sa puna mana si pe Hotnews, ca in Campania electorala nu da bine sa apara in Presa informatii mai putin onorante despre USL si candidatii sai chiar daca acestea sunt adevarate. Sau mai ales daca acestea sunt adevarate. Iar Hotnews putea face asta. Ce ziceti domnul Leca, este exct ce stiati si dumneavoastra, nu?

 

Individul,

actioneaza mult asemanator, cu omar haissam, TERORISTUL NR. 1. Interesant dar si relevant, este lista ,,clientilor,, sai. Atat el cat si clienti, au fost nu numai supraevaluati, mai corect evaluati gresit. Aici cred ca este necesara o analiza responsabila si lucida, a supraexpuneri in media, valabila si ptr. fauna politica.

 

Bun matematician!

N-a socotit degeaba.I-au trebuit vreo cincizeci si ceva de ani dar a meritat,.A stiut sa faca si impartirea.A iesit exact.Nici un rest.

 

Autorul incurca lucrurile,dezvoltarea si recesiunea,cu speculatiile!

1.A spune ca economia nu-i o stiinta riguroasa,este (tot vorba lui Cristoiu)o prostie.In orice stiinta,rigoarea exista,dar pina la un punct,pina la o anumita "adincime" a cunoasterii lucrurilor.Dincolo de ea ,devine "probabilitate" iar si mai incolo "imprecizie",adica nimereala!
Omenirea invata continuu si adauga mereu "rigoare",la ceeace ieri era doar "aproximativ".
In domaniul intreprinderii,a profitului, marketingului, contabilitatii,etc.,economia este o stiinta riguroasa, "matematica".Este "econo-metrie" !
Economia devine imprecisa,"statistica" doar in raporturile mai complexe dintre componentele sale financiare-bancare.
Cind vorbim despre austeritate,economia este la fel de riguroasa,existind actiuni prostesti, care conduc spre "super-austeritate",cum s-a intimplat in Romania,sau inteligente,responsabile,spre dezvoltare si iesirea din austeritate - prin proiecte de "reconstructie economica si industriala",cum se intimpla in Coreea de Sud,Singapore,Malaezia,etc.
Cind este vorba despre speculatii financiare,este evident ca autorul are dreptate,ele fiind operatii "non-riguroase economic",deoarece nu exista cunoasterea/controlul tuturor factorilor pozitivi sau negativi,care duc la pierdere sau cistig.Aici este vorba de un fel de loterie,de regula contra investitorului.
Motivul?
Nu prea sint cunoscuti in Romania brokeri care sa fie aidoma lui George Soros!
Despre acesta,unul dintre biografii sai(Michael Kaufman)spunea ca are "o abilitate aproape mistica...de a vizualiza intregul fond monetar si fluxurile de credite din intreaga lume"(citat pag. 32,Charles R.Morris,Criza economica si profetii ei,Ed. Litera Int.- Saptamina Financiara,2010).
2.Economistii nu vind "doar speculatii ale lacomiei si dorintei universale de a cistiga tot mai mult" - ci tehnici economice,care numai daca nu sint respecte conduc la esec.
Cazul Sima nu dovedeste ca stiinta economica nu este riguroasa,iar apologetii ei sint niste ametiti "stiintifici".
Fara economisti de virf,omenirea raminea la scoici si schimb in natura!
Ceeace trebuie sa invete persoanele care dispun de bani si vor sa se imbogateasca si mai mult,sa nu mai dea banii pe mina unor brokaeri,care nu sint de valoarea lui G.Soros,adica sa mai astepte,pina si in Romania,cultura economica a acestora ajunge la limita la care sa poti sa speri sa cistigi.
Iar nu sa pui banii tai in mina oricarui neavenit,pus pe o afacere care depaseste pe oricare persoana,care nu se apropie de cultura economica si instinctul genial,al unuia ca G.Soros!

 

Cristian Sima un mare treder

Jos palaria pentru trederul Sima. Cu siguranta va scoate bani din cartea pe care o scrie daca din tranzactii bursiere nu a reusit.

 

Sima a fost un "trader". "Treder" va fi cind ajunge in celula

alaturi de alti scriitori de succes ca Bombo, ...

Afacerea Sima este un revelator la starea de spirit romana in

legatura cu banii si averea. Oamenii care au adunat (sau furat un pic) au impresia ca averea se dubleaza, fara riscuri, doar apasind pe un buton secret care iti deschide calea bogatiei eterne, dar fara cel mai mic efort sau munca, sau talent sau orice altceva creator. Sint oameni avizi de bani si puter, gata sa fac orice ilegalitate numai sa nu mai aiba nevoie sa munceasca. Mentalitate de tigan, pina la urma.

 

Leca ,desi analfabet in economie, face tumbe sa acopere o noua

escrocherie a USL!
Pentru a aburi pe cititorii mai naivi ne poarta prin desisul afacerilor speculative despre care el insusi nu pricepe nimic!
Tov.Leca,Sima nu da nume si informatii exacte presei,dar este trasparent cand ne lasa a intelege ca cei ce s-au lacomit la procentele lui la Hotnews
erau uslasii.
Acestia au cautat permanent sa puna mana pe tot ce este legat de informatie pentru a putea prosti mai usor populatia mai modest educata!Teo

 

Bursa este un joc ca la barbut si nimic altceva. Nu are baza .....

.... economia REALA ci ingineriile financiare cu care jongleaza sarlatanii si hotomanii.

 

Noul Capital de Prostie

La nivel national Sima e un gandac. In tara asta se fura imens si cu legi cu dedicatie.Ca sa revenim la specula financiara, incercati un cont de proba de 30 de zile FOREX. Fiind de proba luati decizii nebunesti ca nu va costa, luati si decizii calculate...in final pierdeti.Ideea ca poti avea un castig fara sa muncesti este ...definitorie ptr anii care traim. Din cate inteleg eu vag, acest gagautza a luat bani de la alti hoti, pe care nu ia mai returnat. S-a folosit de asa zise investitii, prin care atragea prostii. "Personalitatile" primeau banii inapoi cu o mica dobanda, usor superioara bancilor, iar majoritatea ramaneau pacaliti. Un sistem banal... ponzi. El fura de mult timp, o suma mai mare ceruta inapoi la dat de gol. E suficient sa privim actiunile facebook, estimate la 100 de miliarde de USD, cam cat 20 de platforme off-shore la cheie in ape adinci, proiectate sa functioneze 25 de ani cu capacitatea de a livra zilnic 10 milioane de barili de petrol.Actiunile facebook cu greu valoreaza 10 milioane de USD, fiind unul din cele mai prostae programe de socializare pe care le-am vazut. Acum am auzit ca si la noi au fost tambalache care au cumparat actiuni, pretul azi e cam de 3x mai mic.Inainte de lansarea iPhone 5 se vorbea ca actiunile apple or sa atinga 1000 de USD. Pretul a scazut dupa cum bine stiti, banii investitorilor fiind irositi ultimul model avand deficiente de fabricatie de soft. Faptele acestui "Sima" sunt dovada ferma ca in Romania nu poti avea o afacere normala cu trei rubrici finaciare: intrari, iesiri, bilant(+/-). Ptr asi bate joc de orice investitie in tara asta , un de aurul si valuta nu au valoare, statul a inventat si inventeaza coduri de conduita finaciare ale firmelor. Majoritatea oamenilor au inteligenta peste medie, dar ai asigur ca legile financiare din Romania ptr a conduce o afacere sunt mai complicate decit orice rebus, sudoku samd

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor