Semnificatiile cazului Cristian Sima si dintii lui Make (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 23:40
7920 citiri
Semnificatiile cazului Cristian Sima si dintii lui Make (Opinii)

Dincolo de tentativele eseistice ale lui Sima si epistolele adolescentine, imbibate cu franturi de autentica sinceritate si dezvaluiri despre fragilitatea speculatiilor economice si jocurile la bursa, cazul Cristian Sima ar trebui sa fie citit si rascitit de toti apolegetii si predicatorii economiei drept stiinta riguroasa.

Ca sa nu mai vorbim despre cei care urmeaza orbeste unele metode - cum ar fi austeritatea, de exemplu, sau opusul ei, cresterea economica - si le flutura drept singurele solutii salvatoare.

Pentru ei, in primul rand, cazul Sima ar trebui sa fie o lectie. Pentru toti politicienii care se uita in gura economistilor si marilor analisti finantisti ca la Dumnezeu si cred toate bazaconiile prezentate cu pretentii de produse derivate stiintific.

Pentru ca, in realitate, si nu e prima oara cand o vedem - sa nu uitam de celebrul Bernard Madoff, ceea ce toti economistii vand sunt doar speculatii ale lacomiei si dorintei universale a omului de a castiga tot mai mult.

Nespunandu-le niciodata ca nu vor castiga toti, ba chiar exista foarte multe sanse sa piarda in schimb cu totii, fara exceptie, Cristian Sima si toti ceilalti din lumea lui vand in schimb perfect iluzii si vise despre o viata mai buna si castiguri colosale. Toate la un click distanta. Toate castigurile fiind infatisate ca un drept al celui care le pretinde, nu un risc bine garnisit cu sanse mari de esec.

Insa Cristian Sima are mai multe sanse sa castige Oscarul, pentru interpretari semi-dramatice, dacat sa primeasca un Nobel, pentru peripatetismul scriiturii. Cat despre morala lui Sima e suficient sa retinem "dezvaluirile" sale despre dintii jurnalistului Florian Goldstein, cunoscut mai bine sub numele de Make, de la ziarul Bursa.

Daca Sima a coborat pana-n dintii unui fost amic si client de-al sau, descriind pe larg povestea si umpland-o cu unele detalii inexacte si jenante, ce poate spune asta despre caracterul moral al unui astfel de individ?

Dar poate ca Sima este doar foarte speriat, asa cum a lasat sa se inteleaga si in cazul asta da totul pe gura. Sa luam de buna confesiunea sa facuta in interventia telefonica de la Realitatea Tv. Sa-i urmam si temerile si explicatiile pentru situatia in care a ajuns.

Dar daca e sa credem ca asupra lui s-au facut presiuni ca sa isi vanda partea de actiuni de la Hotnews, nespunandu-ne totusi din ce parte au venit aceste presiuni si nici cine le-a facut, dar avand grija sa mentioneze ca ele au inceput in timpul derularii referendumului, atunci nu ne mai ramane sa credem decat ca ele au venit din partea celor care incercau sa puna atunci mana pe toata puterea.

In concluzie, deductia e simpla si nu sunt necesare studii avansate de economie ca sa intelegem ca e vorba despre oameni din partea USL, care ar fi incercat sa-i smulga partea de actiuni si controlul asupra Hotnews.

Dincolo de refuzul suspect de a da nume concrete si de tentatia prea ieftina de a arunca vina pentru propriile greseli asupra altor factori neimplicati direct in activitatea bursiera, unde Sima a pierdut milioanele de euro, acuzatia sa e si ilara.

Pentru ce ar recurge cineva la un scenariu intr-atat de complicat si alambicat pentru a pune mana pe doar 9% din actiunile Hotnews? Sa faca mai exact ce avandu-le? Dincolo de invaturile legate de practicile economice si stiinta care le-ar guverna, cel mai probabil cazul Sima ramane ceea ce se vede a fi de la o posta: un broker care s-a lacomit prea mult, care a jucat banii altora dincolo de mandatul care ii fusese atribuit de catre acestia, iar acum de frica a fugit departe de consecinte.

Ca incearca sa isi acopere prostia si lacomia aruncand mizerii, adevaruri jenante si probe pentru falimentul unei idei despre economie gresit facuta si inteleasa, abia asta e frumusetea cazului in sine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cristian Sima WBS Holding, #Cristian Sima actiuni Hotnews, #Cristian Sima pierdut bani, #Cristian Sima clienti pagubiti , #bani investitori
Comentarii
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Morman de parai -> Hrebenciuc -> Sima -> alegeri generale aproape
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Escrocherie savantă? Cherchez Guzganul Rozaliu Hrebenciuc!