Este constatarea amara la care au ajuns nume cunoscute din Romania dupa ce si-au dat parul pretios pe mana brokerului-coafez refugiat in Tara Pescarilor nordici. Rubicondul limbut s-a insinuat de cativa ani in prim planurile mediei ca un sfatos si istet money maker.
A tesut cu tenacitate o abila retea de teorii si ispravi neverificate cu temeinicie, menita sa castige respectul, dar mai ales increderea detinatorilor de sume consistente. Mi-l amintesc vorbind despre seful Federal Reserve al Statelor Unite, Alan Greeenspan, ca de colegul de banca dintr-a 7-a sau varul direct al cuscrei vitrege.
Sa-i dam insa ce-i al lui! Cunostea omul pana la reglajul fin mecanismele bursiere. Ba mai era si un vizionar sau cel putin asa isi dorea sa para, erijandu-se intr-un inegalabil cititor in stelele de pe bancnotele europene, de pilda.
Tocmai aceste insusiri ii aduc circumstantele agravante. Era sau, ma rog, este un connaisseur intr-ale banului rostogolit cu miza forte. Departe de o piranda cu ghioc si gaina taiata la miezul noptii.
Intre Sima si clientii lui de investitii bursiere au existat intelegeri, contracte ferme, reguli de fier in plasamente si speculatii.
Se pare ca transfugul financiar a beneficiat de cateva fisuri in digul de siguranta pe care o astfel de intreprindere il reclama. Se poate intreba cata mana libera i s-a incredintat. Intre ce marje de eroare avea voie sa prestidigiteze banul transformat in actiuni.
In valtoarea sumelor alambicate conform unui algoritm stiut doar de fostul boss al bursei sibiene, s-a lasat prins, totusi, un ditamai fost ministru de Finante al Romaniei. Om cu multa carte, stiintific ancorat in tot ceea ce inseamna angrenajul bursier.
Gamblerul Cristian Sima a trecut linia de demarcatie dintre gandirea rece, oportuna, la o adica ajutata de fler, si cea proprie naucilor impatimiti de pacanele. In joc nu se afla salariul unui tamplar, ci bani totalizand, se pare, multe milioane de euro. Totusi, practica e similara pana la un punct.
Marele jucator, printre altele si cu hartii de informare a fostei Securitati, a comis un big mistake cu vraful de actiuni. Apoi a incercat sa acopere gaura plusand cu sume crescand in grafic exponential. Pana s-a produs inevitabilul crah.
Astfel, ce mai ramasese de facut pentru sarmanul falit pe banii altora! A executat o "cristiana" si s-a oprit tocmai la Reykjavik. Acolo de unde telefoneaza si trimite depese in trei acte continand termeni justificativi. Cel mai apasat este al fricii fizice de razbunarea perdantilor.
Prin frazele lacrimogen convingatoare emise din indepartata Islanda, brokerul doreste sa-si asigure devalizatii ca nu e un escroc, ca nu detine active in Romania (dar unde?), insa nu stie cand va reveni in tara (daca o va face).
Mult mai legala si mai sofisticata decat ingropatele jocuri conice de tip Caritas, iata ca loteria bursiera a facut primele victime de anvergura in Romania. Cum si daca isi vor recupera pagubitii sumele mari duse pe apele sambetelor din Maldive sau Caraibe ramane de vazut.
Cel in masura sa le raspunda si care, mai recent, era fals investit cu imaginea unui consilier prezidential se declara, deocamdata, cu seninatate neputincios. Cum spuneam, a dat din coate, si-a construit o imagine de professional smart guy, a emis teorii, a propus colaci de salvare economica pentru Romania.
Erou, Mesia al finantelor, roman debordand de intelepciune. Acum, in nordul infrigurat al Europei, Sima are turturi pe cont. De va mai fi existand vreun sfant in el.