Ziare.com
Cristian Sima

Despre Cristian Sima

Cristian Sima este un controversat om de pe piata locala de capital, care a indeplinit functia de presedinte al Bursei din Sibiu, Sibex.

Matematician de profesie, a lucrat pe pietele de capital din Occident si apoi si-a deschis in 1997 o firma de brokeraj dedicata pietelor internationale.

In octombrie 2012, a provocat un mare scandal dupa ce a disparut, se pare cu banii clientilor firmei WBS Holding. 

 Studii

- 1985 - Universitatea Bucuresti, Romania, licentiat in Matematica, cu lucrarea "AF Algebra"

- 1986 - Universitatea Bucuresti, Romania, Master in Matematica, cu lucrarea "AF Algebra and Their Bratelli Diagrams", publicata in American Mathematical Monthly

- 1992 - Scuola Normale di Pisa, Italia, Doctorat in Matematica, cu lucrarea "K-Theory for Connes Representative Groups"

- 1992 - 1993 - Facultatea de Stiinte Economice si Bancare Siena, Italia

Activitate profesionala

 - 1997 – 2012 - SSIF WBS Romania S.A. Bucuresti, Romania, Presedinte WBS Holding Ltd.

 - 2011 - 10 octombrie 2012 - SIBEX Sibiu, Romania, Presedinte al Consiliului de Administratie

 - Aprilie 2008 – 2011 SIBEX Sibiu, Romania, Membru in Consiliul de Administratie

- Aprilie 2008 – prezent - Casa Romana de Compensatie Sibiu, Romania, Membru in Consiliul de Administratie

- Aprilie – Aug. 2007 - Bursa de Valori Bucuresti Bucuresti, Romania, Membru in Consiliul de Administratie

- 1995 – 1997 - Borsalino Blumberg Bond Montpellier, Franta, Ferri S.A. Paris, Director General; Consultant

- 1993 – 1995 - SBC Warburg Londra, GB SIM S. Giovanni Florenta, Italia, analiza bursiera si consultanta Futures & Options – liber profesionist

- 1991 – 1993 - Facultatea de Stiinte Economice si Bancare Siena, Italia, Visiting Professor (Departamentul Matematica, Probabilitati si Calcul Stocastic)

- 1990 – 1991 - Facultatea de inginerie Florenta, Italia, Visiting Professor (Departamentul Matematica, Ecuatii diferentiale si Analiza matematica)

- 1986 –1990 - Institutul Politehnic Bucuresti, Romania, asistent universitar (Departamentul Matematica, Ecuatii diferentiale si Analiza matematica)

Lucrari publicate

- 1982 - On a Possible Converse of the Lagrange Theorem in R**n, Revue Roumaine de Mathematiques Pures et Appliquees

- 1986 - AF Algebra and Their Bratelli Diagrams, American Mathematical Monthly

- 1992 - K-Theory for Connes Representative Groups, Annuario di Scuola Normale di Pisa

Demiterea de la conducerea Bursei din Sibiu

Cristian Sima a fost presedinte al Sibex din 2011 pana in octombrie 2012, cand a fost demis din functie de catre Consiliul de Administratie.

"Principala acuzatie la adresa domnului Sima este ca nu a fost prezent, in special in ultima perioada, la controlul CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare), care se deruleaza in acest moment in cadrul societatii. Respectiv, societatea are nevoie de un conducator pentru a-si derula activitatea. Acesta a fost principalul motiv si nu are legatura cu presupusa disparitie a dansului", a declarat, pentru Ziare.com, Denis Farima, reprezentat Sibex. 

Fuga cu banii?

Cristian Sima a declansat un urias scandal pe piata de capital din Romania, dupa ce a disparut. se pare, cu banii clientilor firmei sale, WBS Holding.

Firma respectiva este inregistrata in Insulele Virgine Britanice, asa incat activitatea sa nu este reglementata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Totusi, CNVM a deschis o ancheta la sediul WBS Romania, pentru a verifica modul de operare al societatii in relatia cu clientii, precum si integritatea conturilor acestora.

CNVM va investiga si eventualele legaturi existente in WBS Holding si SSIF WBS Romania, in scopul protectiei investitorilor care desfasoara operatiuni pe piata de capital.

Link-uri utile:

Cristian Sima
Cristian Sima
Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Cristian Sima, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor