Cristian Sima, fostul director al Bursei din Sibiu, suspectat ca a fugit cu banii clientilor firmei sale, ar fi trimis o scrisoare in care recunoaste ca a pierdut banii.
Scrisoarea a fost publicata pe blogul lui Radu Soviani, care admite insa ca nu e sigur ca cel care i-a trimis-o este, intr-adevar, fostul sef Sibex.
"Am primit un e-mail. Este semnat Sima. Citindu-l imi pare sa recunosc stilul dansului. Nu pot baga mana in foc, dar, repet, dupa stilul scrisorii, tind sa cred ca scrisoarea este redactata de domnul Sima. Cititi aceasta scrisoare, pe care am fost rugat sa o impartasesc, iar cei care il cunosc pot confirma daca elementele prezentate de dansul sunt cele adevarate", noteaza jurnalistul.
In continuare, Soviani reda continutul integral al scrisorii atribuite lui Sima.
"Desi lungimea funiei este aceeasi cu inaltimea ghilotinei, onoarea trebuie sa redevina o virtute, sa-si recapete valoarea de piata; altfel, 'oamenii de onoare' asa cum se autodenumesc mafiotii, vor ajunge sa fie mai numerosi decat oamenii onorabili", se arata la inceputul mesajului.
Semnatarul vorbeste de "avionul care traverseaza Atlanticul" in care se afla si care ii creeaza o "ciudata senzatie de pace si liniste, toata lumea a adormit brusc lasandu-ma parca sa-mi hotarasc singur sfarsitul".
"Decizia finala e luata. As vrea sa fiu un razboinic Ronin dar nu sunt. Sunt singur si am nevoie de timp mai mult decat am nevoie sa traiesc. Am fost mereu in criza de timp, acum mai mult ca niciodata.
Ma obsedeaza o fraza a lui Tudor Chirila de acum citiva ani: 'Nu murim cand vrem noi', dar oare putem muri cum vrem noi? As avea nevoie de cel putin doua luni pentru a asterne pe hartie tot ceea ce am trait, nu numai in ultimele patru luni ci mai ales in ultimii 51 de ani", continua mesajul atribuit lui Sima.
Autorul scrisorii recunoaste in continuare ca a pierdut banii.
"Cand va izbucni scandalul toti ma vor acuza ca am fugit cu zeci de milioane de dolari in cine stie ce insula din Pacific. Am 2.500 de franci, trei carti de credit care sunt blocate din lipsa de fonduri si un cont in bursa la GS de 10.000 de euro cu care trebuie sa castig ca sa reusesc sa supravietuiesc doua luni pentru a scrie.
Moral sunt responsabil in totalitate de pierderile clientilor, desi au semnat ca isi asuma riscul, dar oare moral sunt responsabil si de castigurile de pana acum?
Am fost mereu un luptator si cred si acuma ca lucrurile s-ar fi putut salva, dar mi-era imposibil sa-mi continui ipocrizia pentru a satisface o lacomie generala a clientilor, lacomie pe care am exploatat-o la maxim in demersul meu de a le castiga increderea si respectul", se mai arata in mesaj.
"Voi plati pentru greseli"
"Am nevoie sa-mi spun adevarul, sa-l urlu, indiferent de ce se va intampla dupa aceea. Inainte insa este impetuos necesar sa-mi recunosc greselile. Voi plati pentru ele cu demnitate. Soarta mi-a dat enorm pana acuma si e normal sa mi se ceara dublu, totdeauna platesti cu dobanda mare", continua mesajul.
Cristian Sima, amendat in lipsa de CNVM cu 10.000 de lei
Autorul scrisorii face o trecere in revista a lucrurilor care i s-au intamplat din 2007 pana in prezent, vorbind de perioada de "gratie divina" si 2007-2008.
Unde e Cristian Sima, fostul director Sibex? A fugit cu banii clientilor? - scenarii vehiculate
"Imi plac luminile rampei si cred ca, si acum, ca si atunci, la inceputul aventurii, nu am inteles pana unde pot sa vorbesc. Dar orice Ronin are dreptul la un ultim strigat, eu de ce nu as avea? Pentru a intelege tot ce s-a intamplat din 2008 si pana azi e nevoie sa va descriu personajele pe indelete si evenimentele cu lux de amanunte, atat cat imi va permite timpul. Timpul pe care tot aceste personaje mi-l vor acorda.
Daca acest serial se va intrerupe inainte de termen, va rog sa nu cumva sa speculati pe seama vre-unui nume pomenit aici. Orice potrivire de nume si fapte e total intamplatoare.......Nu vreau sa credeti ca ma justific pentru pierderile din bursa aruncand noroi in jur. Vreau doar sa povestesc cum am ajuns aici (de ce am ajuns aici va fi un subiect de analiza in viitor) si, mai ales, cum vroiam sa ies.
Pentru a calma un pic lucrurile vreau sa va spun ca WBS holding nu a avut niciodata mai mult de 60 de clienti, toti au acceptat riscul, multi au retras deja o mare parte din capital si altii au retras chiar mai mult decat au depus", continua mesajul atribuit lui Sima.
In finalul scrisorii, se mentioneaza ca "toata vina pentru situatia in care s-a ajuns imi apartine".
"Eu mi-am asumat toate riscurile, eu am luat toate deciziile, niciun angajat nu e raspunzator pentru nimic. Nimeni nu e vinovat in afara de mine, nici CNVM-ul, nici clasa politica, nici 'oamenii de onoare', nici onorabilii clienti. Am nevoie sa spun insa tot adevarul pentru ca sistemul financiar politic de la noi si nu numai sa fie inteles. Nu am niciun ban ascuns, dar evident am o responsabilitate morala pe care mi-o asum in totalitate....si undeva intr-un colt ascuns mai cred inca ca toata lumea isi va recupera capitalul .....fara asteptatul profit", se incheie scrisoarea atribuita lui Sima.
Scadalul declansat de Sima
Fostul director al Bursei din Sibiu, Cristian Sima, a declansat o furtuna pe piata de capital din Romania, dupa ce a disparut, se pare, cu banii clientilor firmei WBS Holding.
Cine sunt pagubitii lui Cristian Sima, fost director Sibex?
Printre pagubiti se numara fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu, fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, oamenii de afaceri multimilionari Radu Dimofte si Gabriel Popoviciu, creatoarele de moda Irina Shrotter si Flora Nastase.
Politia s-a autosesizat, deschizand o ancheta in cazul fostului director Sibex. De asemenea, CNVM a anuntat ca a deschis o investigatie la sediul WBS Romania, pentru a vedea care sunt legaturile cu WBS Holding si daca sunt in siguranta conturile clientilor.
Isi recupereaza pagubitii banii?
Potrivit lui Victor Stanila, reprezentantul de PR al firmei de brokeraj Tradeville, clientii pagubiti nu vor putea sa fie compensati in Romania.
"Avand in vedere ca este vorba de o firma care presta servicii fara autorizatie investitorii nu vor putea fi compensati in Romania, cel mult in Marea Britanie", a spus Stanila, pentru Ziare.com.
"Clientii WBS Holding nu erau protejati de legea romana, nu se aflau sub protectia CNVM. Si-au asumat acest risc in conditiile in care au ales sa lucreze cu o firma neautorizata. Clientii ar fi putut anticipa aceasta situatie si intr-un mod foarte simplu ar fi trebuit sa verifice daca firma este inregistrata. In cazul de fata, probabil ca au mers pe incredere, avand in vedere notorietatea domnului Sima", a adaugat Stanila.