Sima, scrisoarea a patra: Brokerul ii raspunde lui Becali si dezvaluie ce cadou i-a facut lui Chireac

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 09:58
11494 citiri
Sima, scrisoarea a patra: Brokerul ii raspunde lui Becali si dezvaluie ce cadou i-a facut lui Chireac
Foto: Arhiva

Brokerul Cristian Sima revine cu o noua scrisoare. In a patra epistola, fostul sef al Bursei din Sibiu vorbeste despre relatia sa cu Gigi Becali, ii raspunde editorialistului Cristian Tudor Popescu, dar dezvaluie si ce cadou i-a facut lui Bogdan Chireac.

"Am trei actionari italieni la WBS romania, Angelo Gruttadauri a fost proprietar al lui Ductil Steel si Otelul Rosu pe care le-a cumparat prin WBS in 1998 si pe care le-a facut sa functioneze perfect si le-a vandut lui Mechel in 2007, Lionello Codognotto proprietar al General Menbrane Venezia si al unei superbe fabrici la Buzau si actionar la o mare firma de transporturi in Italia, Frattelli Codognotto Transporti, si Paolo Teruzzi, pe care l-ati vazut la TV, fost CEO al Companiei petroliere ESSO Europa adica Exxon care e si el de la inceput actionar la WBS", scrie Sima in noul mesaj publicat de Radu Soviani pe blogul personal.

"In plus mai am un client italian, Walter Zenga, pe care il puteti contacta la fel ca si pe ceilalti trei. Zenga a vrut sa-l aduca pe Becali la WBS, dar am refuzat. Pe Gigi Becali l-am intilnit doar o singura data la hotel Sofitel, cand a venit din proprie initiativa spre mine si mi-a spus textual "'bey Sima, tu vorbesti foarte bine la televizor dar folosesti cuvinte prea complicate, pai daca eu nu inteleg ce zici inseamna ca nimeni nu intelege.

Sima, noi dezvaluiri: Am fost amenintat ca voi imparti o celula cu Basescu

Eram la Sofitel cu Angelo Gruttadauria. Catalin Toderita, zis si Baronul sau Brokerul Fotbalistilor, nu cred ca i-a spus lui Becali povesti cu mafioti. Prin Toderita am cumparat 4.5% din actiunile Sibex care apartineau lui Bogdan Juravle, actiuni cumparate pentru Radu Dimofte, el a fost intermediarul. Toderita a fost client la WBS, a jucat pe Erste Bank si Forex de capul lui si a pierdut, dar si-a platit onorabil pierderea", completeaza Sima.

"CTP, Crucisatorul Potemkin al presei romanesti"

In continuare, brokerul ii raspunde lui Cristian Tudor Popescu, care l-a comparat cu "un Vantu avortat".

"E adevarat, eu nu am furat niciun ban, i-am pierdut si nu 300 de milioane, ci doar 4. Crucisatorul Potemkin al presei romanesti a venit insa la Hotnews sa-si ofere serviciile desi stia ca ipochimenul megaloman, adica eu, sunt actionar si finantator. A fost refuzat nu pentru ca nu e un jurnalist excelent, dar noi nu am crezut ca doua nuci dure, Tapalaga si CTP, pot sa stea in aceeasi redactie. De fapt cand primea leafa de la Vantu la Realitatea si cand a facut ziarul Gandul nu l-au ars mainile cand primea banii pagubitilor de la FNI", adauga brokerul.

Sima vorbeste despre un text scris de el - SOV si junimistii - despre care spune ca a starnit furia lui CTP.

Sima, noi dezvaluiri: Daca ramaneam in Bucuresti, riscam sa-mi dea in cap

"CTP a fost foarte nervos in redactie desi a apreciat calitatea literara a textului. Atunci nimeni nu a negat nimic, doar Dinescu, simpatic ca intotdeauna a declarat despre crearea ziarului Gandul:'eh..... Sima e un paracios'...declaratie la TV", mai scrie Sima in a patra scrisoare.

"I-am facut cadou lui Chireac 5% din actiunile WBS"

In finalul scrisorii, Sima se refera la Bogdan Chireac, despre care spune ca i-a facut cadou 5% din actiunile WBS.

"Referitor la Bogdan Chirieac, acesta a fost actionar la Wbs Holding din 98 pana in 2001. I-am facut eu cadou 5% din actiuni. Dupa ce am vazut ce a facut in campania electorala din 2000 a trebuit sa i le iau inapoi, evident contra cost.

In 2000 prin contul pe care l-a avut la Wbs Holding la banca BSI Chiasso Elvetia a primit peste 1,5 milioane de dolari si i-a distribuit politicienilor...... si-a oprit si pentru el 60.000 dolari pe care i-a trimis fara nicio jena direct in Romania pe contul sotiei la National Bank of Greece. Voi povesti pe larg cu dovezi adica toate transferurile de bani in si out", promite Sima.

Acesta precizeaza ca banii veneau de la multinationale, tot din conturi din Elvetia.

Santajeaza Cristian Sima pe cineva? - O simpla ipoteza (Opinii)

"Discutia cu CTP a avut loc pentru ca Dinescu vroia sa ia 1 milion de dolari de la mine si sa faca Gandul iar eu ma opuneam ca Bogdan Chirieac sa fie actionar pentru ca i-am spus cu ce se ocupa. CTP stia cu ce se ocupau colegii sai de la Adevarul dar desi nu participa la asemenea murdarii se facea ca nu vede. Ctp mi-a spus ca el vrea sa faca ziar cu Dinescu, nu cu mine si sa-i dau banii lui Dinescu, pana la urma s-a intamplat exact asa.... dar nu cu banii mei ci cu cei ai lui Vantu. La publicarea articolului de mai sus nu a protestat, acuma la ce imagine am ii e usor sa loveasca cu franturi de adevar", conchide Sima.

Scadalul declansat de Sima

Fostul director al Bursei din Sibiu, Cristian Sima, a declansat o furtuna pe piata de capital din Romania, dupa ce a disparut, se pare, cu banii clientilor firmei WBS Holding.

Cine sunt pagubitii lui Cristian Sima, fost director Sibex?

Printre pagubiti se numara fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu, fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, oamenii de afaceri multimilionari Radu Dimofte si Gabriel Popoviciu, creatoarele de moda Irina Shrotter si Flora Nastase.

Politia s-a autosesizat, deschizand o ancheta in cazul fostului director Sibex. De asemenea, CNVM a anuntat ca a deschis o investigatie la sediul WBS Romania, pentru a vedea care sunt legaturile cu WBS Holding si daca sunt in siguranta conturile clientilor.

Isi recupereaza pagubitii banii?

Potrivit lui Victor Stanila, reprezentantul de PR al firmei de brokeraj Tradeville, clientii pagubiti nu vor putea sa fie compensati in Romania.

"Avand in vedere ca este vorba de o firma care presta servicii fara autorizatie investitorii nu vor putea fi compensati in Romania, cel mult in Marea Britanie", a spus Stanila, pentru Ziare.com.

Cristian Sima, amendat in lipsa de CNVM cu 10.000 de lei

"Clientii WBS Holding nu erau protejati de legea romana, nu se aflau sub protectia CNVM. Si-au asumat acest risc in conditiile in care au ales sa lucreze cu o firma neautorizata. Clientii ar fi putut anticipa aceasta situatie si intr-un mod foarte simplu ar fi trebuit sa verifice daca firma este inregistrata. In cazul de fata, probabil ca au mers pe incredere, avand in vedere notorietatea domnului Sima", a adaugat Stanila.

Intr-un interviu acordat lui Radu Soviani si transmis de Realitatea Tv, Sima i-a asigurat pe clienti ca isi vor primi banii "daca au rabdare".

D.R.

Google elimină o serie de aplicații populare din magazinul Play Store. Care este motivul
Google elimină o serie de aplicații populare din magazinul Play Store. Care este motivul
Google a luat decizia de a elimina toate aplicațiile Kaspersky din magazinul său oficial, Play Store, ca urmare a sancțiunilor impuse de Departamentul de Comerț al Statelor Unite. Printre...
Giganții tehnologici finanțează echipa Partidului Democrat în cursa pentru Casa Albă. Cine se află pe lista lui Trump
Giganții tehnologici finanțează echipa Partidului Democrat în cursa pentru Casa Albă. Cine se află pe lista lui Trump
Cele mai mari donații făcute principalelor comitete de campanie în ciclul electoral 2024 pentru candidații la președinția Statelor Unite arată foarte clar ce industrii îl susțin pe...
#Sima raspunde Becali, #Sima cadou actiuni Chireac, #Sima dezvaluri scrisori , #scrisori Radu Soviani
  1. Google elimină o serie de aplicații populare din magazinul Play Store. Care este motivul
  2. Giganții tehnologici finanțează echipa Partidului Democrat în cursa pentru Casa Albă. Cine se află pe lista lui Trump
  3. Semnal de alarmă în economie. Datoriile „companiilor de impact” ajung la 228 de miliarde de euro. Din ce în ce mai mult se apropie de insolvență STUDIU
  4. Carburanți cum n-a văzut Vestul. România este aproape singura țară din UE în care benzina și motorina s-au scumpit față de anul trecut
  5. Autostrada Unirii. A venit ultima aprobare pentru segmentul Târgu Neamț-Ungheni. Cât vor costa cei 93 de kilometri
  6. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  7. Ce taxe scad în România. Parlamentul a votat proiectul de lege
  8. Google introduce o soluție avansată împotriva furtului de telefoane: Android Theft Protection cu detectare AI. Cum funcționează
  9. Competențele pe care le caută angajatorii. Ce cunoștințe devin cruciale în următorii cinci ani
  10. Laura Vicol, șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a demisionat după implicarea în scandalul Nordis. Acuză "atacuri nedrepte și de o gravitate fără precedent"