Cristian Sima, despre politicienii carora le-a castigat bani pe bursa: Toti au probleme. Cu arhiva Interviu

Joi, 22 Mai 2014, ora 23:59
23846 citiri
Cristian Sima, despre politicienii carora le-a castigat bani pe bursa: Toti au probleme. Cu arhiva Interviu
Foto: Facebook Cristian Sima

Cristian Sima, brokerul care a fugit din Romania in 2012 dupa ce a pierdut mai multe milioane de euro ale clientilor, a postat pe Facebook un text intitulat "UMBRELE POLITICII IN 2012", in care descrie contextul economico-politic si culisele care au dus la fuga sa, dar si o serie de texte intitulate "Spovedanii", in care isi povesteste viata.

Exista fraze si afirmatii interesante in textele lui Cristian Sima, pe care le detaliaza intr-un interviu acordat Ziare.com.

Fost matematician in lotul olimpic al Romaniei, in adolescenta, Cristian Sima a devenit, cu firma sa, WBS, unul dintre cei mai de succes brokeri, timp de 15 ani, pana in 2012. A fost insa o victima a crizei, sau a unor "umbre" din politica romaneasca?

"Scandalul Sima nu ar fi existat daca eram de acord pe 29 septembrie, la hotelul Howard Johnson, sa vand tot ce aveam in Romania si in lume, pe zero lei, asta era scopul, si sa lucrez pentru ei 5 ani. Am spus da, ei ma asteptau la hotel sa semnez, dar eu pe 29 septembrie, la 6 dimineata, am plecat", a povestit Cristian Sima.

Cristian Sima loveste cu o noua scrisoare - dezvaluiri incendiare

O sa incep prin a va intreba de prabusirea WBS, firma dvs. Intr-unul din capitolele spovedaniei dvs. de pe Facebook, aveti aceasta fraza cheie: "Arta cacealmalei, mostenita de la bunica mea, pe care aveam sa o duc la paroxism pe ringul bursier". As vrea sa ne dati o explicatie a falimentului WBS. Cat a fost cacealma si cat a fost jocul normal al bursei in care se mai si pierde? Si cat a fost "interventie straina"? Pentru ca, tot in textele dvs., dati senzatia ca au existat interese care doreau o inchidere sau o preluare a afacerilor dvs.

Cacealmaua in ringul bursei se face impotriva celorlalti participanti la piata, nu impotriva propriilor clienti. O cacealma la bursa se defineste foarte simplu: vinzi, dar in realitate vrei sa cumperi. Sau cumperi, dar in realitate vrei sa vinzi. Daca vrei sa cumperi un pachet mare de actiuni, incepi prin a vinde la orice pret in ideea ca se poate crea panica.

Toata lumea va vinde si apoi tu vei cumpara. E perfect legal si se intampla in toate pietele. Nu neaparat reusesti, poti sa si pierzi. WBS facea arbitraj, avea pozitii contrare pe piata de la Sibex si pe cea de la CME. Pana la scadenta produselor derivate, intr-o parte castiga si in cealalta pierdea, ramanand doar cu diferenta.

Daca se blocau conturile intr-o parte, cealalta parte ramanea fara lichiditati si i se lichidau pozitiile. Interventia straina a blocat conturile intr-o parte. Apoi s-a incercat sa se iasa din aceasta situatie luand riscuri multiple si s-a pierdut tot. Au reusit preluarea afacerilor mele doar ca, dupa cateva luni, au realizat ca nu se pricep ce sa faca cu ele.

Care e momentul in care un bun matematician, care a reusit sa se mentina 15 ani in lumea burselor, e depasit de complexitatea realitatii? Ati banuit criza? Ati simtit-o? V-a luat pe nepregatite? Ati fi falimentat si fara criza?

Am intuit perfect criza. Dovada e interviul de la Turcescu din august 2007. In perioada crizei am castigat mult, si eu si clientii mei. Pierderea a venit in urma unei cresteri a burselor occidentale, nu a unei scaderi. Nu as fi falimentat daca nu era o interventie straina.

Criza nu a avut un rol major in acea ecuatie. WBS Romania nu a dat faliment, a fost pusa in lichidare de actionarii ei pentru ca a pierdut licenta. Niciun client de la WBS Romania nu a pierdut, toti aveau banii si actiunile. Doar clientii care aveau arbitraj in cealalta parte pe CME la WBS Holding au pierdut.

O alta fraza extrem de interesanta, din textul dumneavoastra de pe Facebook: "Incep sa imbratisez umbrele si umbrele ma inconjoara". Cine sunt "umbrele"? Ce inseamna "incep sa imbratisez umbrele"?

"Umbrele" se nasc in lumea politicului si incearca sa "umbreasca" luminitele firave pe care sistemul privat le introduce in economie. Cine incearca sa imbratiseze umbrele, in ideea ca ar putea ajunge mai repede la capatul tunelului sau ca-si va pastra luminita intacta, risca sa plonjeze in negura si paienjenisul unui sistem putred si profund corupt, lipsit de principii si ideologii. Cea mai mare greseala a mea a fost ca am imbratisat umbrele. Umbrele ar trebui demascate din prima cu o lanterna drept in ochi.

Cand vorbim de o schema Ponzi, pagubitii se numara cu miile sau zecile de mii. Spuneti, in textele dvs., ca mai putin de 10 oameni au pierdut bani la WBS. De ce nu e atunci un faliment normal, cum sunt atatea, de ce a trebuit sa plecati, sau, ca sa folosesc un termen mai dur, sa fugiti in strainatate?

Nu am plecat pentru ca am pierdut bani. Am plecat pentru ca stiam prea multe si pentru ca cei 10 erau umbre persistente si bine conturate in sistemul politico-economic. Nu a fost o schema Ponzi. Nu se fac scheme Ponzi cu 60 de clienti, ci cu zeci de mii de clienti.

"Sunt falit", ziceti la un moment dat. Ce inseamna un faliment la acest nivel? Mai aveti bani? Ati pus bani deoparte? Ati fugit cu banii? Din ce traiti?

Am plecat cu 2.000 de euro in buzunar. Tot cash-ul l-am aruncat in lupta cu umbrele si am pierdut. Mai aveam cateva proprietati pe care ma chinui si azi sa le vand. Piata imobiliara nu ma ajuta. Aici lucrez pentru o firma elvetiana si predau matematica si economie la un liceu privat. Momentan e singura mea sursa de venit.

Ati mai putea sa o luati de la capat? Exista o a doua sansa pentru cineva care a pierdut bani pe bursa la un moment dat? Totusi, 12 sau 13 ani ati fost acolo, ati rezistat, ati facut bani pentru altii si ati avut profit.

Am mai pierdut de 2 ori si de fiecare data am revenit, voi reveni si de aceasta data. Acum, macar mai am cate ceva de vandut, nu mult, dar suficient ca sa am un punct de plecare si sa ma refac.

"Imi numar prietenii pe degetele de la o mana". Cati prieteni mai aveti? Vreunul dintre cei care au pierdut v-a ramas prieten? Vreunul dintre cei care au castigat?

Mai am doi prieteni. Nu am avut niciodata multi prieteni. Aveam enorm de multe cunostinte. Am in continuare cunostinte carora le-am pierdut banii. Mai greu e cu cei carora le-am castigat multi bani. Multi clienti, oameni simpli, au castigat in timp, dar la faliment evident ca au pierdut si ei.

Acestia nu s-au suparat, a fost o surpriza pentru mine, ba chiar m-au incurajat si mi-au spus ca ma voi reface cu timpul. Si astazi ma sustin, si le multumesc pe aceasta cale.

E interesanta imaginea pe care o creionati cu culisele politico-economice din anul 2012. Economia Romaniei pare scapata din mana, in schimb ambitiile politice sunt la acelasi nivel inalt. Emil Boc nu voia sa demisioneze, pentru ca voia sa ramana premier. Catalin Predoiu, spuneti, e omul de incredere al lui Traian Basescu in Guvernul Boc si vrea cu ardoare sa fie premier. George Maior, directorul SRI, e omul pe care Traian Basescu il voia presedinte, dar vrea sa fie premier. De ce? Ce inseamna cu adevarat aceasta functie?

Functia de prim-ministru este cea mai importanta functie din statul roman. Ea confera cea mai mare putere, mai ales putere economica. Puterea corupe. Mai e mult pana cand puterea va corupe pe cei care nu o au. Asa ceva functiona pe vremea lui Giulio Andreotti. Singura persoana care ar putea aduce bunastare in Romania de azi sau care ar putea sa schimbe sistemul e prim-ministrul. Parghiile puterii sunt in proportie de 90% la cabinetul prim-ministrului.

Ce persoana vedeti in aceasta functie, pe care o considerati potrivita si competenta?

Ar fi frumos sa avem un prim ministru care sa stie limba romana, sa fie un bun comunicator, sa fie umil, sa nu fie arogant, sa aiba umor si mai ales sa fie autoironic. Un astfel de personaj ar trebui sa-si aleaga consilieri pe cinste si sa-i asculte. Florin Citu ar fi un consilier economic ideal. Andrei Plesu, la fel.

Radu Gologan la invatamant ar putea sa faca o reforma la fel ca Spiru Haret. Solomon Marcus este mai lucid si mai coerent decat toti analistii. Un astfel de prim ministru, inteligent si educat, ar putea strange multe valori din Occident si din tara in jurul sau. Viitoarele razboaie se vor da pe Internet si hackerii romani pot fi folositi cu succes.

Avem sute de valori in Occident care ar veni in tara daca ar fi inspirate de primul ministru. Nu e nevoie de multi bani ca sa-i aducem inapoi, e nevoie de carisma si respect. As dori un prim ministru care a incercat ceva in viata, care a condus o societate, care si-a riscat proprii bani, care a construit ceva. As vrea un prim ministru care a trecut prin scoala si nu oricum.

Spuneti: "Predoiu e convins ca intr-un an o sa fie milionar si in doi ani presedinte". De unde milionar?

Nimic special. Era convins ca, dupa ce nu va mai fi ministru, foarte multa lume va face afaceri cu el si ca toata lumea-l va respecta. S-a inselat.

Din textele dvs., Daniel Daianu pare a fi un jucator foarte activ in culisele politico-financiare ale Romaniei, dar il "altoiti" binisor cand ziceti despre el ca nu se pricepe la burse. Cum asa?

Nu conteaza ce spun eu. Luati-i un interviu si intrebati-l cum defineste si intelege cativa termeni din dictionarul bursier. O sa va convingeti singur. Oricum, Daianu a declarat public ca nu se pricepe la bursa si mai ales la produse derivate. Si totusi, astazi, conduce institutia care verifica bursele.

Pe 29 septembrie 2012, cand se face o perchezitie la sediul firmei dvs., tocmai plecaserati din tara si spuneti si ca "arhiva WBS e in Occident de o saptamana". De ce e asa de importanta?

La aceasta intrebare va las sa speculati singur, nu e foarte greu.

Cine erau cei care v-au dorit scos de pe piata? Cum au facut si ce conexiuni cu politicul au avut? Ce compromisuri ati fost nevoit sa faceti? De ce nu v-au ajutat compromisurile?

Scandalul Sima nu ar fi existat daca eram de acord pe 29 septembrie, la hotelul Howard Johnson, sa vand tot ce aveam in Romania si in lume, pe zero lei, asta era scopul, si sa lucrez pentru ei 5 ani. Am spus da, ei ma asteptau la hotel sa semnez, dar eu pe 29 septembrie, la 6 dimineata, am plecat.

Sa vindeti cui?

Lui Dimofte. El e proprietar la Howard Johnson.

Cine sunt cele mai putin de 10 persoane care au pierdut bani? Cei de care va temeti si fac parte dintre umbre?

Daianu a pierdut, si la fel Radu Dimofte sau Irina Schrotter. Nu pierzatorii fac probleme, ci anumiti castigatori.

Cine sunt castigatorii atunci?

Toti politicienii care au castigat au probleme, nu cu castigul, ci cu arhiva, la fel si Dimofte. Sunt cateva zeci, din toate partidele.

Macar un numar aproximativ: cati politicieni au facut tranzactii prin firma dvs.?

Pe la 20-30, ca nu i-am numarat niciodata. Niciun politician nu a plecat cu bani mai putini, chiar daca au pierdut ceva in 2012. Per total, toti sunt in castig, ca doar in 15 ani au si retras. Per total, doar 12-13 au pierdut bani si nu foarte multi. Multi in 2012, dar daca punem si castigurile de pana atunci, raman foarte putini.

Se observa in lume cum bursele au ajuns iarasi la cotele de dinainte de criza. Ce semnificatie are acest lucru? E iarasi o bula? Mai exista bula imobiliara? E si una bursiera? S-ar putea sparge? Cand?

Bursele mondiale sunt cu mult peste nivelul atins in octombrie 2007, adica maximul de dinainte de criza. Toti banii tipariti in lume s-au dus in burse, exista o bula si ea va exploda. Deflatia care persista de peste 5 ani se va transforma in inflatie.

Criza datoriilor suverane nu s-a terminat. Cu austeritatea nu am reusit mai nimic. La cate datorii au statele, firmele si, mai ales, populatia, doar un conflict armat mai poate sa reseteze economia mondiala. Castigatorii nu vor mai plati datoriile, iar invinsii vor plati dublu.

O alta intrebare e legata de ce am putea face in acest moment daca vrem sa investim. Daca exista romani cu economii mai mari sau mai mici, ce pot face?

Ar trebui sa-si protejeze capitalul acumulat, nu vad o perioada buna pentru investitii. Singura investitie viabila e in propria educatie si in educatia copiilor. Sistemul occidental de tipul dolce far' niente se apropie de sfarsit. Vom avea un conflict tehnologic si cei instruiti vor supravietui. Deja suntem prea multi pe aceasta planeta. In bursa investesti doar banii care nu-ti servesc pentru traiul zilnic, pentru scoala copilului sau pentru investitii esentiale vietii de zi cu zi.

Surpriză în tech! O altă companie decât Samsung a depășit Apple în topul vânzărilor smartphone la nivel global
Surpriză în tech! O altă companie decât Samsung a depășit Apple în topul vânzărilor smartphone la nivel global
Xiaomi a reușit să întrerupă pentru scurt timp dominația duetului Samsung și Apple pe piața smartphone globală. În luna august, Xiaomi a urcat pe a doua poziție în topul vânzărilor,...
Sony a refuzat oferta Intel pentru PlayStation 6. Cine se va ocupa de procesoarele celei mai avansate console
Sony a refuzat oferta Intel pentru PlayStation 6. Cine se va ocupa de procesoarele celei mai avansate console
Potrivit unor surse din industrie, Intel a purtat negocieri cu Sony încă din 2022 pentru a obține un contract în valoare de 30 de miliarde de dolari, vizând motorizarea viitoarei serii de...
#Cristian Sima umbre WBS fuga, #Sima faliment fuga strainatate, #Sima faliment WBS fuga , #stiri Cristian Sima
  1. Surpriză în tech! O altă companie decât Samsung a depășit Apple în topul vânzărilor smartphone la nivel global
  2. Sony a refuzat oferta Intel pentru PlayStation 6. Cine se va ocupa de procesoarele celei mai avansate console
  3. Apple se confruntă cu un nou scandal în Europa! Ce proces s-a întocmit împotriva gigantului tech
  4. CEO-ul și directorul financiar al Ford, șocați după ce au condus o mașină electrică chinezească. „Tipii ăștia sunt înaintea noastră"
  5. Snapchat își rezervă dreptul de a folosi fețele utilizatorilor în reclame animate de AI. Cum funcționează „My Selfie”
  6. Măsurile stricte pregătite de Instagram pentru protecția minorilor în mediul online. Care va fi implicarea părinților
  7. Utilizatorii Samsung și-ar putea pierde funcția de încărcare Wireless. Ce obligații are compania sa facă pentru a evita asta
  8. Nicușor Dan susține că i-ar "plăcea" să preia Metroul la Primăria Capitalei. Ce condiție pune
  9. Rectificarea bugetară ajută sistemul public de pensii. Venituri majorate substanțial
  10. Telefonul de ultimă generație care a ajuns să coste 10 mii de dolari! Ce „știe” să facă