Despre Cristian Topescu

Cristian Topescu este un jurnalist si comentator sportiv roman, devenit cunoscut in functia de “crainic al Televiziunii Romane”. Baiatul ofiterului de cavalerie Felix Topescu, membru al echipei hipice a Romaniei, participanta la Olimpiada din Berlin din anul 1936, Cristian i-a calcat pe urme, absolvind Scoala de Graniceri de la Oradea, singura arma care mai avea cai. Castigand cateva concursuri importante a fost transferat la Steaua, unde a triumfat in doua campionate nationale de sarituri peste obstacole.

In paralel, in viata lui Cristian Topescu a aparut pasiunea pentru reportajul de radio si televiziune, dar asa cum l-a invatat tatal sau, chiar cand conditia lui de vedeta atinsese cote ametitoare, n-a renuntat la statutul de militar profesionist niciodata.

Finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, comentata de Topescu, este una dintre cele mai mari evenimente din activitatea sa de crainic.

„Nu am masina, nu am piscina, nu am iaht, am insa o familie minunata”, asta spune Topescu despre el.

Activitate profesionala

- Membru al Uniunii Ziaristilor Profesionisti si al Asociatiei Presei Sportive din Romania, vicepresedinte al Fundatiei ProSport, ProFamilie, ProEducatie, membru al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman;

- Director al cotidianului „ProSport" si comentator la canalul Eurosport;

- Intre 1983 si 1990 a fost suspendat de conducerea de atunci a tarii. Dupa 1990 a fost reporter sportiv la Radio Europa FM si director de relatii publice, imagine si mass-media la Fotbal Club Steaua;

- Intre 1964 si 1999 a lucrat in Televiziunea Romana, unde a fost reporter sportiv, realizator de emisiuni, comentator sportiv, redactor-sef si director general adjunct;

 - A absolvit Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport - promotia 1970;

Carti publicate

- „Evenimente, succese, sanctiuni la microfonul TV" (2002), in colaborare cu Alexandru Raducanu;

- „Steaua - performanta si prestigiu" (1987), in colaborare cu Octavian Vintila;

- „Fair Play" in colaborare cu Virgil Ludu (1980);

Distinctii

 - In urma unui decret semnat de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, din 25 octombrie 2007, colonelul in retragere Cristian Topescu a fost inaintat la gradul de general de brigada (cu o stea).

- Ordinul „Meritul Sportiv"

- Ordinul „Colanul de Aur” este cea mai importanta distinctie a Comitetului Olimpic si i-a fost acordat lui Cristian Topescu drept recunoastere a activitatii sale pentru promovarea principiilor olimpice.

Viata personala

Fiind un om cunoscut, despre Cristian Topescu se poate spune ca a avut succes la femei. A avut trei casnicii, incununate cu trei copii de care spune mereu ca e tare mandru. Cristian Topescu marturiseste ca pentru el familia inseamna trei cuvinte: „O mare iubire”. Timp liber mai are foarte putin si il dedica celor apropiati. „Eu sunt la a treia casatorie si trebuie sa recunosc ca primele doua casnicii, pe care nu le consider o nereusita pentru ca in urma lor au ramas doi copii reusiti, au fost afectate de pasiunea mea pentru televiziune, o institutie mare mancatoare de timp, unde stii la ce ora te duci, dar nu stii niciodata la ce ora pleci. Cu actuala mea familie nu mai repet aceeasi greseala”, spune Cristian Topescu.

Prietenia cu Nadia Comaneci

Cristian Topescu spune ca este legat in sens profesional de Nadia Comaneci prin faptul ca el a fost cel care a comentat „acea noapte magica din 1976, cand computerul olimpic de la Montreal, conceput pentru afisarea a trei cifre, a fost „dat peste cap” de nota maxima, 10.00, primita pentru prima data de o gimnasta. Si nu o singura data, ci de sapte ori pe parcursul intregii competitii.”

Politica

Conducerea PNL a validat pe 6 octombrie 2008 candidatura comentatorului sportiv Cristian Topescu, pentru un colegiu de senator in sectorul 4 din Capitala. Comentatorul sportiv va candida pentru un mandat de senator la alegerile de pe 30 noiembrie.

Cristian Topescu a obtinut in Capitala unul dintre cele doua mandate de senator. Topescu a obtinut in colegiul 7 un procent de 23,19%, ajungand astfel in Parlament.

Proaspatul senator liberal, Cristian Topescu, a spus ca se teme ca daca ar vorbi despre fair-play in plenul Senatului va fi intampinat cu zambete ironice. In ceea ce priveste masurile pe care ar dori sa le ia, Cristian Topescu a precizat ca o prima masura desfiintarea lifturilor pentru a vedea daca senatorii pot ajunge la etajul doi pe scari.

"Sunt obisnuit cu lume multa de la marile competitii sportive, cu o atmosfera, hai sa nu spunem incendiara, dar calda, deci nu am emotii. Sunt la primul meu mandat, nu stiu daca va fi si ultimul, si ma pot considera, in ciuda unei varste, un boboc in Parlament. E prima data cand am deschis usa acestei institutii si ma aflu in perioada de acomodare, de invatare, de ascultare, de ucenicie", a mai spus Cristian Topescu in prima sa zi in Parlament.

Topescu despre performante sportive

Cristian Topescu considera ca cele mai mari trei performante sportive romanesti din toate timpurile sunt: triplul succes olimpic aur-argint-bronz in concursul individual de gimnastica al Jocurilor Olimpice editia Sydney 2000, cand trei romance au urcat pe podium - Andreea Raducan, Simona Amanar si Maria Olaru - dubla victorie mondiala a echipei masculine de handbal a Romaniei in 1970 si 1974 si performanta de exceptie a Nadiei Comaneci, prima nota de 10 din gimnastica mondiala la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976. El isi explica lipsa de noi talente in gimnastica prin faptul ca parintii si-au schimbat mentalitatea.

Link-uri utile:

Cristian Topescu
Cristian Topescu

Data nasterii: 26 martie 1937, Bucuresti

Cariera:  comentator sportiv, jurnalist

Evenimente importante:  - Candidat la Senat, alegerile parlamentare 2008

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Cristian Topescu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.