Cristian Topescu: Meciul din Parlament seamana cu Romania-Argentina din '94

Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 08:39
3677 citiri
Cristian Topescu: Meciul din Parlament seamana cu Romania-Argentina din '94
Foto: TVR Media

Pentru a destinde putin atmosfera atat de tensionata din timpul acestei campanii electorale, am cerut unui comentator de exceptie, profesionist desavarsit, sa ne spuna cum se vede din interior activitatea Parlamentului si sa comenteze "meciul politic" dintre coalitia majoritara, pe de o parte, si Traian Basescu si sustinatorii PD-L, de cealalta parte.

Indragitul jurnalist sportiv Cristian Topescu, senator PNL dupa alegerile din 2008, a acceptat cu amabilitate provocarea noastra si ne-a dat, prin raspunsurile oferite, o lectie de fair-play, umor si diplomatie, calitati pe care nu le-am mai intalnit de ceva vreme la foarte multi dintre parlamentarii nostri.

1. Sunteti unul dintre cei mai iubiti si mai respectati romani (nu mai vorbim de parlamentari). De ce ati dorit sa intrati in Parlament? Regretati ca ati facut-o?

Nu regret. Am intrat in Parlament pentru ca in forul legislativ sa existe si o voce care sa sustina sportul romanesc.

2. Cum vi se pare activitatea in Parlament la aproape un an de la investirea dumneavoastra ca senator? Ce diferente sunt intre ce se intampla in realitate si cum v-ati imaginat ca o sa fie?

Diferenta dintre felul in care se vede Parlamentul din afara si cum se vede dinauntru este nefavorabila acestuia. Daca alegatorii ar vedea cum se comporta uneori alesii lor...

3. Care a fost cel mai placut moment din activitatea dumneavoastra de senator? Dar cel mai neplacut?

Cel mai placut a fost momentul in care am facut o declaratie in plenul Senatului fiind imbracat cu un tricou pe care scria "Singura criza este criza orelor de sport" si am fost aplaudat de cei prezenti in sala.

Cel mai neplacut moment a fost reactia unui coleg senator care, atunci cand am propus ca lifturile Parlamentului sa nu functioneze o zi pe saptamana pentru a folosi scarile, mi-a replicat ca propunerea mea este "NECONSTITUTIONALA" (!) fiindca dumnealui sufera de inima si nu poate urca nici macar un etaj pe scari.

I-am explicat apoi, intre patru ochi, ca folosirea scarilor ii va regla respiratia si ritmul cardiac si va reduce riscurile de afectiuni ale membrelor inferioare prin activarea articulatiilor acestora. Nu stiu daca l-am convins.

4. Comentati-ne meciul dintre coalitia majoritara si PD-L si meciul dintre coalitia majoritara si Traian Basescu

Nu mai comentez meciuri de 15 ani. Nu o voi face nici acum, cand e vorba de un "meci" intre echipe atat de infierbantate.

5. Ati intalnit astfel de partide, cu acelasi dramatism, in sport? Dati-ne cateva exemple, va rugam. Cine le-a castigat?

Da. Un meci foarte infierbantat (s-a jucat pe o temperatura de 45 de grade Celsius la Los Angeles) a fost Romania-Argentina, la Campionatul Mondial de Fotbal editia SUA, 1994.

A castigat echipa noastra cu 3 la 2. De neuitat!

6. Ati vazut in Parlament si "lovituri sub centura", actiuni lipsite de fair-play?

Inca nu. Dar nu-i tarziu ...

7. Ce rol au votantii in aceste meciuri politice, sunt arbitri sau simpli telespectatori? Dar presa ce rol joaca?

Votantii sunt mai intai telespectatori si apoi, in ziua alegerilor, sunt arbitri. Presa joaca rolul comentatorilor.

8. De cate ori v-ati intalnit cu alegatorii pana acum?

De multe ori in timpul campaniei electorale, de mai putine ori in anul 2009. In acest an, in fiecare zi de vineri, la cabinetul parlamentar din Sectorul 4, am discutat cu persoanele care au solicitat audiente. Le-am ascultat cu atentie si cu rabdare si am intervenit, scris si verbal, la Primaria Sectorului, fiindca majoritatea doleantelor cetatenilor nu pot fi rezolvate favorabil de un parlamentar, ele fiind de competenta primariilor, adica de administratia locala.

Sunt oameni care mi-au multumit ca am acceptat sa ne intalnim si sa discutam. O voi face intotdeauna, cu respect pentru toti concetatenii mei.

9. Cand ati votat motiunea de cenzura "11 impotriva Romaniei" si respingerea guvernului Croitoru ati facut cum v-a spus partidul, cum v-a dictat constiinta sau ati consultat si alegatorii din colegiul dumneavoastra?

Nu am avut timpul necesar pentru a ma consulta cu alegatorii. Votul meu a fost urmarea unei medii pe care am facut-o intre "votul personal" si "votul politic".

10. Cat de independenti fata de partide sunt actualii parlamentari, alesi prin vot uninominal?

Nu pot raspunde in locul altora.

11. Ati devenit un pasionat de politica intre timp? Cu care dintre sporturi vi se pare ca seamana politica romaneasca?

Nu.

Seamana cu meciurile de catch (n.red. - Catch-as-Catch-Can), care, in romaneste, inseamna "apuca-ma de unde poti !".

Chiar daca domnul Cristian Topescu s-a aratat extrem de deschis si ne-a precizat ca este adeptul principiului "cred ceea ce spun si spun ceea ce cred", nu am insistat sa ne dezvaluie care dintre "echipe" este in opinia sa "Romania", lasandu-i pe cititori sa ghiceasca singuri raspunsul.

Iar pe cei care nu au avut ocazia pana acum sa vada o partida de Catch-as-Catch-Can (sau scientific wrestling, cum se mai numeste) ii invitam sa priveasca meciul de mai jos, pentru a intelege la ce anume s-a referit domnul Cristian Topescu:

Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#interviu senator Cristian Topescu, #Cristian Topescu Parlament, #coalitie majoritara Parlament , #senator