Momentul în care CTP îl critică dur pe Cosmin Prelipceanu: "E vorba de o minciună neagră". Digi 24 l-a demis pe gazetar după patru zile VIDEO

Marti, 07 Iunie 2022, ora 17:27
21996 citiri
Momentul în care CTP îl critică dur pe Cosmin Prelipceanu: "E vorba de o minciună neagră". Digi 24 l-a demis pe gazetar după patru zile VIDEO
Cosmin Prelipceanu și Cristian Tudor Popescu au împărțit deseori studioul la Digi 24 FOTO captură YouTube

Cristian Tudor Popescu a anunțat marți, 7 iunie, că oficialii postului Digi 24 au decis să întrerupă colaborarea cu el.

Cristian Tudor Popescu realiza emisiunea "Cap limpede" la Digi 24, alături de Claudiu Pândaru.

Jurnalistul a subliniat că este o hotărâre unilaterală care aparține postului tv, într-o postare pe pagina sa de pe Facebook.

Decizia postului a venit după ce în emisiunea de vineri, 3 iunie, Cristian Tudor Popescu a criticat în termeni duri gafa comisă în timpul unei altei emisiuni a postului, prezentată de Cosmin Prelipceanu.

Cosmin Prelipceanu a prezentat miercuri seară, 1 iunie, în emisiunea Jurnalul de Seară de la Digi24, un videoclip cu un așa-zis recrut rus care nu știa că va conduce un tanc T-62, fabricat între anii 1961 – 1975.

În realitate, în filmarea veche de 14 ani, un reporter discută cu un tânăr abțiguit despre muzică. Imaginile prezentate au avut o subtitrare diferită față de original.

Ce a spus CTP despre gafa de la Digi 24, în ultima sa emisiune

În timpul ultimei ediții a emisiunii "Cap limpede", pe care Cristian Tudor Popescu o realizează alături de Claudiu Pândaru, în timp ce se pregăteau să abordeze un nou subiect, gazetarul l-a întrerupt pe partenerul de emisiune pentru a se referi la "fake-news-ul de la Digi 24".

"E vorba de acel, nici nu știu cum să-l numesc, clip, filmuleț, ceva, o filmare care a fost prezentată ca actuală, ca o referire la modul în care sunt mințiți recruții ruși să fie aduși în armată de către cei care vor să-i racoleze. E vorba de o minciună neagră. Există gri, există mai multe trepte gri în fake news. Ăsta e un fake news negru, n-are legătură nimic cu nimic, și sunt aici două aspecte pe care trebuie să le discutăm din punct de vedere al meseriei.

Nu preiei niciodată o știre fără să o verifici. E un obicei foarte prezent în presa noastră. (...) Factorul fundamental în crearea de fake news, știri total eronate sau parțial eronate este lenea jurnalistică. Nu verifici, e mai simplu să iei calup și să dai cu el în pagină acolo.

Știrea respectivă poate să fie direct de la președintele Statelor Unite, încerci, pe cât posibil s-o verifici.

În cazul de față e o știre veche de 14 ani. Știre! Acel material e vechi de 14 ani. Cum să nu traduci ce se spune efectiv în limba de pe știre? Acolo se vorbea în rusă. Dacă vrei să dai o astfel de știre, indiferent de subtitrări.

Astea fac parte din meserie. Ele nu au fost respectate în cazul de față niciuna."

A fost momentul în care Claudiu Pândaru a încercat să-l tempereze, precizând că au existat scuze publice pentru această greșeală și că greșeli se pot întâmpla, "important este să nu fie reluate".

"Mai există o cauză care poate genera astfel de știre și s-ar putea numi așa: Încă, o lovitură dată imperialismului. Asta era o frază standard din propeganda de dinainte de 1989, în care dacă ziceai ceva de rău de Statele Unite sau de Anglia, de occidentul putred, dar care era fals total. Dacă cineva întreba, dom'le, dar nu e prea de tot? Respectivul șef, cu propaganda, spunea, încă o lovitură dată imperialismului.

Acum, reacția generală în România cea mai răspândită față de ce se întâmplă în Ucraina este că Rusia este un stat barbar, care comite crime de război în fiecare zi acolo.

Și atunci apare ideea asta, dacă dăm în ăștia, în Rusia agresoare, nu contează, că e pe cârca lor, încă o lovitură dată imperialismului rus, e de bine.

Nu e de bine! Dimpotrivă, trebuie să fim corecți până la capăt, indiferent cu cine avem de-a face", a spus CTP.

Reacție urâtă la adresa Simonei Halep: "Nu-mi place că primește wild-carduri". Ce spune Sorana Cîrstea despre revenirea rivalei sale în tenis
Reacție urâtă la adresa Simonei Halep: "Nu-mi place că primește wild-carduri". Ce spune Sorana Cîrstea despre revenirea rivalei sale în tenis
Deși s-a comportat onorabil la Miami și a fost întâmpinată cu simpatie, nu toată lumea pare fericită cu revenirea Simonei Halep pe teren. Conform Sportskeeda, sunt destui fani care că...
CTP, luat la mișto de un mare dușman din presă: ”Slăvit fie-i numele-n veci. Eram în semifoame când mi-a făcut vânt pe scări...”
CTP, luat la mișto de un mare dușman din presă: ”Slăvit fie-i numele-n veci. Eram în semifoame când mi-a făcut vânt pe scări...”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost amintit de un mare rival din presă, Victor Ciutacu, în emisiunea „40 de întrebări” de la Kanal D, moderată de Denise Rifai. Cunoscut fiind...
#Cristian Tudor Popescu, #concediat, #Digi 24, #critici, #Cosmin Prelipceanu, #fake news , #stiri media