CTP, în scandalul momentului din fotbalul românesc: „Domne, te rog, nu mă face pe mine rasist, eu sunt xenofob!”

Vineri, 10 Martie 2023, ora 08:48
12137 citiri
CTP, în scandalul momentului din fotbalul românesc: „Domne, te rog, nu mă face pe mine rasist, eu sunt xenofob!”
Cristian Tudor Popescu

Cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a comentat într-un editorial publicat pe Gsp.ro scandalul momentului în fotbalul românesc, mai precis decizia de rejucare a meciului Sepsi - FCU Craiova.

Suspendat din cauza scandărilor jignitoare ale fanilor olteni, meciul Sepsi - FCU Craiova se va rejuca din primul minut, în ciuda faptului că inițial gruparea covăsneană fusese declarată câștigătoare la ”masa verde”, scor 3-0.

”Atunci când nu face parte din artă, absurdul îmi provoacă iritații pe piele. Asta mi se întâmplă în urma deciziei FRF în cazul scandărilor xenofobe la meciul Sepsi Sf. Gheorghe-FCU Craiova: se va rejuca meciul, întrerupt de arbitru din pricina respectivelor scandări. Asta după ce Comisia de Disciplină a FRF hotărâse sancționarea FCU Craiova cu meci pierdut 0-3.

Mai întâi, argumentul FRF: scandările au fost xenofobe, nu rasiste, iar regulamentele prevăd oprirea meciului doar în cazul strigăturilor rasiste. Acest „doar”, pe care l-am întâlnit și în articole de presă, e stupefiant: ce deosebire, ca gravitate, este între a fi rasist și a fi xenofob? E mai puțin rău să strigi: „Afară, afară cu ungurii din țară!” decât „Afară, afară cu negrii și vietnamezii din țară!”, deoarece ungurii sunt o etnie, în vreme ce negrii și vietnamezii reprezintă alte rase?! Un răspuns afirmativ înseamnă creier pané.

Orice manifestare de ostilitate, de ură față de niște oameni care sunt diferiți de tine, pentru simplul motiv că sunt diferiți, ca identitate culturală și limbă, adică etnie, sau caracteristici fizice, culoarea pielii, desenul feței, părul etc., adică rasă, este o ticăloșie. Gândirea antropologică actuală nici măcar nu mai face o distincție netă între rasă și etnie, considerându-le noțiuni interschimbabile. Parcă și văd un troglodit strigaci din tribună cum ripostează ofuscat: „Domne, te rog, nu mă face pe mine rasist, eu sunt xenofob!”.

Apoi, mesajul pe care îl transmite FRF zișilor troglodiți strigaci. E ca și cum, în urma producerii unei infracțiuni colective grave, Justiția nu pedepsește pe nimeni și decide reconstituirea evenimentelor la fața locului, cu aceleași persoane – în caz că infracțiunea nu se repetă la reconstituire, e-n regulă!

În ultimă instanță, FRF dă ghes manifestărilor xenofobe – nu rasiste, nu, Doamne ferește! – de pe stadioanele României. De fapt, încurajează mârlănia în sport – nu văd nicio deosebire între scandările antimaghiare și înjurăturile „suporterilor” echipei feminine de handbal Rapid la adresa Cristinei Neagu, care joacă la CSM. Finalmente, e vorba de un brânci spre degradarea dezgustătoare a ideii de suporter.

Înțeleg că Sepsi va ataca decizia la forurile de arbitraj europene. E bine, așa se mai face și fotbalul românesc cunoscut pe plan internațional, dacă cu Naționala nu merge decât la Aeroportul Otopeni”, este editorialul scris de Cristian Tudor Popescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristiano Bergodi, criză de nervi fără precedent: "Tu me învăți futbol la mine?" Momente halucinante VIDEO
Cristiano Bergodi, criză de nervi fără precedent: "Tu me învăți futbol la mine?" Momente halucinante VIDEO
Cristiano Bergodi le-a reproşat jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă că vor să îl înveţe fotbal, iar Dan Şucu, acţionarul majoritar al clubului Rapid Bucureşti, a declarat...
Ce a declarat Cristiano Bergodi după ce fanii Rapidului i-au cerut demisia
Ce a declarat Cristiano Bergodi după ce fanii Rapidului i-au cerut demisia
Rapid a pierdut toate cele patru partide jucate în play-off, iar Cristiano Bergodi a anunțat decizia pe care a luat-o. Rapid a pierdut și al patrulea meci din play-off, 0-1 cu Sepsi pe teren...
#Cristian Tudor Popescu, #scandal, #sepsi, #FCU Craiova , #stiri fotbal