CTP, în scandalul momentului din tenis: "Djokovic a preluat lozinca naționaliștilor extremiști sârbi. El toarnă gaz pe foc și apoi cere stoparea violenței"

Joi, 01 Iunie 2023, ora 11:34
7724 citiri
CTP, în scandalul momentului din tenis: "Djokovic a preluat lozinca naționaliștilor extremiști sârbi. El toarnă gaz pe foc și apoi cere stoparea violenței"
Gazetarul Cristian Tudor Popescu FOTO Facebook/ Cristian Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu a comentat mesajul controversat transmis de Djokovic în legătură cu incidentele care au loc între sârbi și kosovari.

Luni, Novak Djokovici, numărul 3 mondial, a scris un mesaj politic despre independenţa Kosovo pe camera de filmat de pe terenul Philippe-Chatrier, după victoria din primul tur de la Roland-Garros, în faţa lui Aleksandar Kovacevic. "Kosovo este inima Serbiei! Stop violenţei!", a scris el.

Novak Djokovici a declarat după ce a transmis mesajul despre Kosovo că nu are reţineri în privinţa gestului său şi că l-ar repeta.

Cristian Tudor Popescu e de părere că Djokovic nu face altceva decât să întețească agresivitatea între sârbi și kosovari și consideră că gestul său nu poate fi pus pe același plan cu cel al ucrainencelor care refuză să dea mâna cu oponentele din Belarus sau Rusia.

"Nu pot să uit gestul de o violență năucitoare al lui Djoković, comis acum 2 ani la Roland Garros: urlând ca o fiară, a jucat aruncarea rachetei spre tribună, oprind mișcarea în ultimul moment, aproape să-și scoată brațul din umăr.

Nu pot să uit cum Djoković le-a mulțumit pentru susținere suporterilor săi fanatici, sârbi din Australia, care incendiau mașini și se încăierau cu poliția în vreme ce el era blocat pe aeroport pentru lipsa vaccinului anticovid.

Așa că nu mă surprinde ultima sa declarație, Kosovo este inima Serbiei! urmată de apelul Stop violenței!. Nu discut cât de adevărată sau falsă este afirmația – e o chestiune istorică. Dar ea este lozinca naționaliștilor extremiști sârbi, în numele căreia s-a vărsat atâta sânge.

Djoković știe foarte bine că asemenea vorbe, în situația de mare tensiune din Kosovo, NU POT DECÂT SĂ ÎNTEȚEASCĂ AGRESIVITATEA, atât printre sârbi, cât și printre kosovari. A turnat gaz pe foc și pe urmă a clamat, într-un ridicol negru, Stop violenței!. Iar după ce i s-a atras atenția de către oficialii Roland Garrosului că încalcă neimplicarea politică a turneului, a mai zis că e cel mai puțin din ce-ar fi putut să facă pentru a-i susține pe sârbii din Kosovo...

Nu pe același plan pot fi puse gesturile jucătoarelor de tenis din Ucraina, care nu dau mâna cu adversarele din Rusia și Belarus la sfârșitul meciurilor – cel mai recent, Marta Kostiuk cu Arina Sabalenka. Acesta e un act de protest pasiv, personal, consumat în tăcere, care exprimă o stare de spirit, nu incită pe nimeni la nimic. Decât, poate, pe amețiții spectatori din tribunele Roland Garros care au huiduit-o pe ucraineancă.

Cum să-i ceri lui Kostiuk să dea mâna, semn străvechi de lăsare deoparte a armelor – cu o Sabalenka care, în vreme ce conaționali ai ei erau loviți, arestați și torturați de organele lui Lukașenko, semna o scrisoare de susținere pentru el și își petrecea Anul Nou cu dictatorul? Cel care a făcut din Belarus teren de lansare pentru atacurile Rusiei asupra Ucrainei?

ITF a precizat că declarațiile și gesturile politice ale jucătorilor nu sunt interzise pe parcursul desfășurării competițiilor. Nu face deosebire între Djoković și ucrainence. Așa să fie. Dar eu, unul, nu pot să cred că a nu strânge mâna e totuna cu a ridica pumnul strâns".

Eveniment Quarterly Report

CTP, desființat: “Nu era un om frecventabil din niciun punct de vedere, o secătură. Cum să ți-l faci prieten?”
CTP, desființat: “Nu era un om frecventabil din niciun punct de vedere, o secătură. Cum să ți-l faci prieten?”
Rugat să facă o comparație între Cătălin Tolontan și Cristian Tudor Popescu, un cunoscut om de televiziune a făcut o distincție clară între cei doi. “De la CTP n-aveai ce să...
Jaqueline Cristian a învins o fostă finalistă la Roland-Garros
Jaqueline Cristian a învins o fostă finalistă la Roland-Garros
Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian s-a calificat în optimile de finală ale turneului WTA 125 de la Parma, dotat cu premii totale de 100.000 de euro, marţi, după ce a dispus de...
#Cristian Tudor Popescu, #ctp, #djokovic, #Roland Garros , #Roland garros