PSD acuză PNL că ministerele conduse de liberali pun în pericol banii din PNRR, nu pensiile speciale

Miercuri, 08 Martie 2023, ora 21:50
3739 citiri
PSD acuză PNL că ministerele conduse de liberali pun în pericol banii din PNRR, nu pensiile speciale
Secretarul de stat în ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu a criticat ministerele conduse de PNL FOTO Facebook / Cristian Vasilcoiu

Social-democrații reacționează după ce ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș a avertizat din nou că pensiile speciale ar putea pune în pericol întreg PNRR-ul și îi acuză pe liberali că de fapt ministerele Energiei și Justiției sunt cele cu probleme.

Secretarul de stat în ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu a criticat ministerele Energiei și Justiției, conduse de PNL, că nu au îndeplinit jaloanele legate de decarbonizare și avertizorul de integritate. Totodată, aceste recunoaște indirect că PNRR este blocat, deși niciun reprezentant al coaliției nu a exprimat acest lucru.

„Că m-am săturat de propagandă: în momentul de față România nu are aprobată cererea de plată numărul 2 din PNRR, fiindcă nu au fost îndeplinite jaloanele privind decarbonizarea (Ministerul Energiei) și avertizorul de integritate (Ministerul Justiției)!

Pensiile sunt în cererile de plată numerele 3 și 4, ceea ce înseamnă că acestea nu vor fi analizate până când România nu va îndeplini criteriile din cererea de plată numărul 2!

Ce discutăm noi aici?! Doar propagandă! Nu din cauza pensiilor e blocat PNRR, ci din cauza altor jaloane!”, a scris Vasilcoiu pe Facebook.

Reacția social-democratului vine după ce în urmă cu o zi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş e explicat că România poate pierde sume importante de bani din PNRR din cauza pensiilor speciale.

„Pot să vă confirm conţinutul jalonului 215 din PNRR pe care îl ştiu pe de rost şi care spune două lucruri esenţiale pentru pensiile speciale. Prima condiţie de sustenabilitate, adică să generăm prin proiectul de lege privind pensiile speciale cheltuieli pe care le putem susţine pe termen lung din bugetul de stat. Deci discutăm nu de o cheltuială de pe o zi pe alta. Cea de-a doua condiţie este cea legată de contributivitate. Sigur de aici discuţiile care au loc în spaţiul public şi se nasc pe marginea acestui proiect de lege pot să fie numeroase, dar validarea efectivă a acestui jalon are loc de către Comisia Europeană. În situaţia în care noi nu ajungem la o soluţie cu Comisia Europeană, există mecanismul plăţilor parţiale şi aici sigur ne poate costa usturător, sume de ordinul sutelor de milioane de euro dacă nu ajungem la validarea acestui jalon în relaţia cu Comisia Europeană. Până la urmă este o asumare de responsabilitate din partea Guvernului şi Parlamentului României”, a afirmat Marcel Boloş, chestionat despre subiect marţi la Digi 24.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că nu va accepta ca pensiile militarilor să fie considerate pensii speciale, astfel că la nivelul coaliţiei de guvernare a fost constituit un grup de lucru care va analiza legea pensiilor şi va veni cu amendamente. El a arătat că legea nouă a pensiilor nu va fi retroactivă şi că nu este normal ca o persoană care a lucrat o zi ca magistrat să beneficieze de legea specială.

Ce se întâmplă cu avertizorii de integritate

Președintele interimar al Senatului Alina Gorghiu a explicat la finalul lunii trecute că la Biroul Permanent al Senatului a sosit o informare legată de un jalon din PNRR, cel referitor la legea avertizorilor de integritate. Aceasta a promist atunci că oficialii din coaliție vor găsi „în cel mai scurt timp” soluția tehnică.

„La Biroul permanent ne-a venit o informare legată de un jalon din PNRR, şi anume jalonul 430, vorbim de legea avertizorilor de integritate. (...) Vă informez că am luat act de această informare venită din partea ministrului Justiţiei şi vă comunic că suntem în contact, la nivel de Guvern, de ministere, cu Comisia Europeană şi vom găsi, în cel mai scurt timp soluţia tehnică, va fi agreată la nivel de coaliţie şi într-un termen rezonabil acest jalon din PNRR va deveni un punct bifat de către Parlamentul României”, a afirmat Gorghiu.

”Acțiune fulger” în Centrul Vechi al Capitalei. Neregulile pentru care au fost date amenzi de aproape 250.000 de lei
”Acțiune fulger” în Centrul Vechi al Capitalei. Neregulile pentru care au fost date amenzi de aproape 250.000 de lei
Inspectorii de muncă au aplicat amenzi de 241.500 de lei în urma unei acţiuni de control efectuată în noaptea de vineri spre sâmbătă în Centrul Vechi al Capitalei, în săli de jocuri de...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Cristian Vasilcoiu, #ministerul muncii, #PNRR, #pensii speciale , #PSD
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Niciun pericol pentru paralele PNRR! Nu ne trebuie nouă paralele