Proces de un miliard de dolari pentru Cristiano Ronaldo. Legătura cu criptomonedele

Miercuri, 29 Noiembrie 2023, ora 20:12
2735 citiri
Proces de un miliard de dolari pentru Cristiano Ronaldo. Legătura cu criptomonedele
Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo se confruntă cu un proces colectiv în SUA pentru promovarea Binance, cea mai mare platformă de criptomonede din lume, relatează bbc.com.

Reclamanţii susţin că promovarea sa i-a determinat să facă investiţii care au produs pierderi.

Aceştia cer daune în valoare de peste 1 miliard de dolari.

În noiembrie 2022, Binance a anunţat prima sa colecţie "CR7" de token-uri nefungibile (NFT) în parteneriat cu Ronaldo, despre care fotbalistul a spus că îi vor recompensa pe fani "pentru toţi anii de susţinere".

NFT-urile sunt active virtuale care pot fi cumpărate şi vândute, dar care nu au o formă proprie în lumea reală - cu alte cuvinte, ele există doar în mod digital. În general, acestea sunt utilizate pentru a marca proprietatea asupra unui lucru, cum ar fi o fotografie sau un videoclip online.

"CR7" se referă la iniţialele şi la numărul tricoului lui Ronaldo şi este folosit ca marcă într-o serie de produse, de la încălţăminte la parfumuri, care au contribuit la transformarea sa într-unul dintre cei mai bogaţi sportivi de pe planetă.

Într-un filmuleţ pe reţelele de socializare în care anunţa parteneriatul, Ronaldo le-a spus potenţialilor investitori: "Vom schimba regulile NFT şi vom duce fotbalul la următorul nivel".

Cel mai ieftin NFT din colecţie a avut un preţ de 77 de dolari când a fost pus în vânzare în noiembrie 2022 - dar un an mai târziu, avea un preţ de aproximativ 1 dolar.

Reclamanţii susţin că promovarea Binance de către Ronaldo a dus la o "creştere cu 500% a căutărilor" pentru platforma de criptomonede, care este înregistrată în Insulele Cayman.

De asemenea, ei spun că a determinat oamenii să folosească firma pentru a investi în ceea ce ei numesc "valori mobiliare neînregistrate" - cum ar fi criptomoneda BNB a Binance.

Potrivit Comisiei pentru valori mobiliare şi burse de valori din SUA (SEC), aceste active pot fi considerate valori mobiliare - şi, prin urmare, celebrităţile care le susţin trebuie să respecte legislaţia americană.

Preşedintele SEC, Gary Gensler, a declarat anterior că celebrităţile trebuie "să dezvăluie publicului de la cine şi cât de mult sunt plătite pentru a promova investiţiile în valori mobiliare".

"Atunci când celebrităţile susţin oportunităţile de investiţii, inclusiv titlurile de valoare din criptomonede, investitorii ar trebui să fie atenţi să cerceteze dacă investiţiile sunt potrivite pentru ei şi ar trebui să ştie de ce celebrităţile fac aceste susţineri", a spus el.

Reclamanţii susţin că Ronaldo ar fi trebuit să dezvăluie cât de mult a fost plătit, dar nu a făcut-o.

Quarterly Report - Editia 4

Învingătorul lui Nadal la Roland-Garros, judecat pentru violență domestică asupra unei tinere de origine română
Învingătorul lui Nadal la Roland-Garros, judecat pentru violență domestică asupra unei tinere de origine română
Alexander Zverev, numărul 4 mondial, care l-a eliminat pe Rafael Nadal în primul tur la Roland Garros, va fi judecat vineri în Germania în apel pentru violenţă domestică, în plin turneu de...
Primul proces penal al lui Donald Trump a ajuns în faza pledoariilor finale
Primul proces penal al lui Donald Trump a ajuns în faza pledoariilor finale
Procesul penal al fostului președinte Donald Trump din Manhattan a ajuns marți, 28 mai, în ultimul act, avocații apărării și procurorii își vor prezenta pledoariile finale într-o ultimă...
#cristiano ronaldo, #proces, #criptomonede , #stiri fotbal