Transferul lui Cristiano Ronaldo readuce Italia in lumea buna a fotbalului

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 07:40
6576 citiri
Transferul lui Cristiano Ronaldo readuce Italia in lumea buna a fotbalului

A fost o vreme cand Italia era stapana fotbalului mondial, cand cluburile din Serie A dictau tendintele din acest sport si cand bateau recordurile in materie de transferuri. Dupa trecerea lui Cristiano Ronaldo la Juventus, se pare ca Peninsula revine in lumea buna.

A doua jumatate a anilor '90 a fost una de cheltuieli absurde pentru Serie A, campionatul cu cei mai multi bani la vremea respectiva. Inter platea 50 de milioane de euro pentru Vieri, Juve dadea si ea peste 50 de milioane de euro pe Buffon, iar Lazio ajungea la aproape 60 de milioane platite pe Crespo. Erau bani, erau multe cluburi foarte bune, iar campionatul era considerat de departe cel mai bun din lume.

Anii au trecut, cheltuielile facute fara cap au dus chiar la falimentul unor echipe importante, iar Serie A s-a dus in jos. Au venit din spate spaniolii, cu Realul "galactic" aruncand parca cu zecile de milioane de euro, au venit englezii, cu sacosele de bani primite pentru drepturile TV sau de la oligarhi, au venit arabii care au investit pe te miri unde.

Acum, Italia este din nou in centrul atentiei. Campioana ultimelor sapte sezoane, Juventus Torino, tocmai l-a cumparat pe detinatorul "Balonului de Aur" cu 112 milioane de euro! Asta dupa ce, cu doi ani in urma, platea 90 de milioane de euro pentru Higuain.

Transferul lui Cristiano Ronaldo este pe atat de spectaculos pe cat este de neasteptat. Sigur, existau informatii despre tensiunile dintre jucator si presedintele clubului, dar te-ai fi asteptat ca Ronaldo sa plece la Paris, acolo unde statul Qatar pompeaza bani seriosi in PSG, sau in Premier League, acolo unde si ultima clasata i-ar putea oferi salariul pe care si-l doreste.

In schimb, Cristiano a ales Italia. A ales cel mai bun club din Serie A, dar e totusi vorba despre Italia.

Vorbim de un campionat cu un stil de joc care nu are cum sa fie pe placul lui Ronaldo: marcaj ca in vremurile bune, echipe mici care se inchid ermetic, intrari dure, terenuri care in anumite conditii aduc cu coclaurile. In Italia e cam tot ce Ronaldo nu isi doreste sa infrunte in fotbal.

A ales insa Juventus dintr-un singur motiv: cred ca este singura echipa capabila sa ii satisfaca setea de succes. E singura formatie care ii garanteaza ca se poate bate pentru Chmapions League, e singura echipa care ii garanteaza ca se poate bate pentru titlul de golgheter intr-un campionat de top si e singura formatie care il tine in prim-plan, fara a exagera cu acest lucru.

In ceea ce ii priveste pe torinezi, aceasta mutare este una extrem de curajoasa. Sa dai peste 100 de milioane de euro pe un fotbalist de 33 de ani, fie el si "Balonul de Aur", si sa ii oferi la aceasta varsta un contract pe patru ani cu un salariu de 30 de milioane de euro pe sezon e o nebunie pe care doar arabii sau chinezii o puteau face.

Imaginati-va ca Ronaldo se accidenteaza grav in septembrie sau octombrie. La 33 de ani, are sanse mari sa rateze tot sezonului. Imaginati-va apoi la ce nivel revine un fotbalist de 34 de ani care a avut un an de pauza. Iar Italia, asa cum am mai spus, este taramul intrarilor dure.

Pe de alta parte, Cristiano vine la Torino cu "armata" lui de fani, oameni care vor urmari meciurile, vor cumpara tricourile si vor veni pe stadion. Transferul acesta aduce pentru Juventus un plus de imagine pe care nu l-ar fi putut cumpara cu 100 de milioane de euro. Emulatia creata in jurul acestei mutari este fabuloasa si repune Italia la masa celor mari.

Aflata in Top 10 al celor mai bogate cluburi din lume, formatia piemonteza are sanse mari sa isi recupereze macar suma investita in transfer chiar daca Ronaldo nu va livra rezultate din punct de vedere sportiv. Portughezul e atat de mare ca poate genera venituri de zeci si sute de milioane de euro formatiei pentru care evolueaza.

Si nu trebuie sa uitam faptul ca Juve are experienta transferului "batranilor". Torinezii l-au "recuperat" pe Andrea Pirlo intr-un moment in care putini pariau pe el si l-au transformat in ultimul "regista" al fotbalului modern. Asa ca nu poate fi exclus faptul ca Ronaldo sa se regaseasca la Torino si sa aiba evolutii care vor lasa pe toata lumea cu gura cascata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Cristiano Ronaldo transfer Juventus, #Juventus transfer Cristiano, #Cristiano Juventus Real Madrid , #stiri Cristiano Ronaldo