Propunerea lui Ciolos la Justitie, Guseth, se apara: Nici Franta, UK sau Suedia n-au ministri absolventi de Drept

Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 20:46
4021 citiri
Propunerea lui Ciolos la Justitie, Guseth, se apara: Nici Franta, UK sau Suedia n-au ministri absolventi de Drept

Cristina Guseth, director al organizatiei non-profit Freedom House Romania si propunerea lui Dacian Ciolos pentru conducerea Ministerului Justitiei, a explicat in fata comisiei din Parlament de ce nu este o problema faptul ca nu are studii juridice.

Aceasta le-a spus parlamentarilor ca in cei zece ani de acitivitate a "intalnit aproape 1.000 de magistrati dintre cei aproximativ 6.000, lucru care m-a ajutat sa cunosc problemele din sistem. Stiu ca am o problema, ca nu am absolvit Facultatea de Drept, ca sunt un absolvent al Facultatii de Electronica, aceasta problema insa cred ca poate fi depasita pentru ca in momentul de fata sistemul juridic din Romania nu se mai afla in 2004-2005.

CSM are rolul de a asigura independenta sistemului juridic. Eu, ca ministru, voi genera strategii, politici publice si voi incerca sa continui reforma care este atat de mult solicitata in momentul de fata. As mai aduce un argument legat de faptul ca nu am o diploma de la Universitatea de Drept. In trei tari din Europa ministrii Justitiei nu sunt absolventi ai Facultatii de Drept, in Franta - este un economist -, in Marea Britanie - un jurnalist - si in Suedia - un chimist".

Aceasta a precizat ca isi propune ca selectia magistratilor sa fie facuta transparent, meritocratic.

"Imi propun sa cresc implicarea societatii civile. Sa ma uit la subiectul din penitenciare, deoarece conditiile din penitenciare pot atrage o decizie CEDO. Sa imbunatatesc functionalitatea instantelor prin reabilitarea acestora, stiu ca deja este pornita o achizite publica in acest sens. Imi propun sa aduc bani europeni cu care sa reusesc sa imi ating obiectivele", a punctat Cristina Guseth.

Aceasta a precizat ca toate obiectivele sale sunt preluate din strategia 2015-2020.

Intrebata de Ciprian Nica daca va modifica prevederile din Codul Penal si de Procedura Penala declarate neconstitutionale, aceasta a raspuns ca "Ceea ce voi face, ma voi consulta cu toti actorii sistemului juridic, reprezentantii ICCJ, DNA si vom face o dezbatere publica, transparenta in urma careia vom veni cu solutii pe care sa le inaintam Parlamentului".

Guseth sustine ca o mare problema a Justitiei este faptul ca romanii nu au incredere in aceasta.

Ciolos o apara pe Cristina Guseth: Iata de ce o vrea ministru al Justitiei

"Am citit un raport al CSM referitor la starea Justitiei si aparea si o problema de incredere. Cand vei reusi sa cresti capacitatea de a gestiona dosare, cazuri in instanta, cand vei reusi sa cresti celeritatea, cand vei reusi sa comunici transparent, cred ca vei creste increderea oamenilor in Justitie. As vrea sa mentionez increderea pe care oamenii o au in DNA. In Romania, cand ai rezultate, oamenii inteleg si te apreciaza. Imi doresc ca Justitia sa fie un serviciu pus in slujba cetateanului", a punctat Guseth.

Deputatul Remus Cernea a intrebat-o, in timpul audierilor, pe Cristina Guseth despre un subiect pe care l-a adus de multe ori in atentia opiniei publice, si anume legalizarea casatoriilor gay.

"In luna iunie, CEDO a decis ca pentru cuplurile formate din persoanele de acelasi sex, statul trebuie sa ofere o forma de recunoastere, fie sub forma de parteneriat civil, fie casatorie. Ministrul de Justitie roman la acea vreme a recunoscut ca in Romania s-a produs o importanta schimbare de mentalitate. Veti sustine public o legislatie conforma cu legile deja adoptate din majoritatea tarilor europene?", a intrebat Cernea.

Maraton de audieri in Parlament: Ce spune ministrul propus al Justitiei despre legalizarea casatoriilor gay

"Mie imi pare ca aceasta este o problema care tine de o consultare publica. As vrea sa vad ce cred romanii. Ce cred eu nu cred ca este relevant, ci ceea ce vor romanii", a raspuns Guseth, propusa pentru conducerea Ministerului de Justitie.

Senatorul Florentina Ruxandra Jipa (care l-a miruit pe Dan Sova inainte de votul din Parlament pe cererea DNA de arestare) a intrebat-o pe Guseth daca va trebui sa vada un dosar penal de unde incepe sa il studieze, iar apoi a facut o remarca ce a deranjat-o pe sefa Freedom House Romania. "Stim si noi cu ce se ocupa Freedom House. Stim cine vrea sa se ocupe de Ministerul Justitiei pe langa dumneavoastra", a spus senatorul.

"Cred ca nu este rolul ministrului Justitiei sa studieze un dosar. Ministrul Justitiei trebuie sa fie independent de acel dosar si nu este rolul sau sa studieze un dosar. Induceti ideea ca sunt o marioneta si trasa de ate. Pe ce va bazati? Este jignitor", a punctat Guseth.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....