Florin Cîțu compară criza din 2008 cu situația din prezent. „Am dat soluţii, ca economist”

Luni, 14 Februarie 2022, ora 11:45
2555 citiri
Florin Cîțu compară criza din 2008 cu situația din prezent. „Am dat soluţii, ca economist”
Florin Cîțu, președintele PNL FOTO Facebook/ Florin Cîţu

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat luni, 14 februarie, că a prezentat soluţiile privind reducerea TVA şi a contribuţiilor, ca economist.

El a atras atenţia că, cine ignoră lecţiile crizei din 2008 o să fie responsabil pentru o criză majoră. Când am construit bugetul deja aveam simulare ca să reducem contribuţiile începând cu acest an, până în 2024, a mai spus Cîţu, precizând că resurse sunt în PNRR.

”În coaliţie vom vedea ce discutăm. V-am dat soluţii, acolo, ca economist. Cine ignoră lecţiile crizei din 2008 o să fie responsabil pentru o criză majoră, în perioada următoare”, a spus liderul PNL, la Parlament.

El a precizat că atunci, economia a fost recuperată foarte greu. ”Lecţiile pe care le-am aplicat în 2020 au dus la o revenire a economiei, cea mai rapidă, aşa popun şi acum, măsuri prin care creştem veniturile tuturor românilor. Vă spun că va fi complicat, eu am văzut tot felul de discuţii în spaţiul public, dar va fi complicat pentru PNL să susţină o măsură prin care vor creşte veniturile doar în sistemul bugetar”, a spus Cîţu.

Preşedintele PNL a mai afirmat că ”ideea este să ne gândim la o soluţie pentru a creşte veniturile tuturor românilor, şi a celor care au lucrat la casierie în supermarket, şi care au lucrat în toată această perioadă de pandemie, şi celor care lucrează pe şantier, în companii unde se fac componente pentru export. Tuturor angajaţilor din România, dacă vrem să îi ajutăm, aceasta este soluţia, să reducem contribuţiile”, a afirmat Florin Cîţu.

Potrivit lui Cîţu, ”cealaltă variantă a fost demonstrată deja în 2016, când au scăzut TVA-ul de la 24% la 20% şi inflaţia a scăzut cu aproape patru puncte procentuale.

”Dacă vrem să ajutăm rata inflaţiei, punem pe masă această soluţie foarte bună şi scade imediat rata inflaţiei, prin reducere de TVA”, a arătat liderul liberal, precizând că, dacă vorbim de sursa de finanţare, e foarte simplu, pentru că ”avem 14 miliarde de euro, gratis de la Uniunea Europeană şi mai avem încă vreo 14 din împrumuturi cu 0.15.

”Toţi acei bani se duc în investiţii, avem bani în PNRR, unii gratis, alţii cu dobândâ mică. Deci, resurse la buget sunt. Când am construit bugetul, anul trecut, deja aveam simulare ca să reducem contribuţiile, începând cu acest an, până în 2024, pentru că ştiam deja că vin resurse. Deci, nu este o idee nouă (...) a fost luată în calcul şi se poate implementa, scopul este să ajutăm pe toţi românii care astăzi lucrează în România, nu doar pe cei din sistemul bugetar”, a mai spus el.

#criza 2008, #inflatie, #Florin Citu, #coalitie de guvernare , #economist