Încă o bancă se prăbușește. Retrageri masive de fonduri în ultimele luni

Marti, 25 Aprilie 2023, ora 13:25
53125 citiri
Încă o bancă se prăbușește. Retrageri masive de fonduri în ultimele luni

Piața bancară traversează o perioadă dificilă, multe instituții suferind pierderi serioase în ultimele luni.

Clienții First Republic Bank din SUA au retras peste 100 de miliarde de dolari din conturile lor în primele trei luni ale anului, pe fondul preocupărilor legate de sănătatea sistemului bancar global, scrie BBC. Acest lucru a făcut ca depozitele să scadă cu peste 40% de la sfârșitul lunii decembrie.

Luni, gigantul bancar elvețian Credit Suisse a dezvăluit amploarea rulării băncii care a declanșat salvarea sa susținută de stat luna trecută.

„Odată cu închiderea mai multor bănci în martie, am experimentat ieșiri de depozite fără precedent”, a declarat directorul financiar al First Republic, Neal Holland.

„Lucrăm pentru a ne restructura bilanţul şi a ne reduce cheltuielile şi împrumuturile pe termen scurt”, a adăugat el.

First Republic, supranumită „banca bogaților”, a mai spus că intenționează să reducă costurile prin pierderea de la 20% până la 25% din forța de muncă în următoarele luni. Acțiunile băncii au scăzut cu peste 20% în tranzacțiile extinse din New York, după ce a făcut anunțul, scrie adevarul.ro.

De asemenea, se confruntă cu o cale dificilă pentru a-şi relansa norocul, spun analiştii bancari şi experţii din industrie.

Timp de ani de zile, a atras clienţi cu averi nete mari cu rate preferenţiale la creditele ipotecare şi la împrumuturi, ceea ce l-a făcut mai vulnerabil decât creditorii regionali cu clienţi mai puţin bogaţi.

De asemenea, portofoliul său de credite şi portofoliul de investiţii au devenit mai puţin valoroase pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut.

Luna trecută, un grup de bănci majore din SUA a injectat 30 de miliarde de dolari în First Republic, care a fost văzută ca fiind în pericol de eșec.

Autoritățile de reglementare din SUA au calificat această mișcare drept „cea mai binevenită”, în timp ce băncile, conduse de JP Morgan și Citigroup, au spus că acțiunea reflectă „încrederea lor”.

Eveniment Quarterly Report

Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut în România cu 11,59% în septembrie faţă de aceeaşi perioadă din 2022, până la un volum de 10.545 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei...
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 59,238 miliarde de euro la 30 septembrie 2023, în creştere cu 9,9% faţă de 53,901 miliarde de euro la 31 august 2023,...
#criza bancara, #faliment banca, #First Republic Bank, #piata bancara, #Credit Suisse , #banci