Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"

Miercuri, 29 Mai 2024, ora 18:59
1249 citiri
Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Liderul USR, Cătălin Drulă FOTO Facebook/USR

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, trage un semnal de alarmă anunțând că deficitul bugetar a ajuns la un nivel record de 57 de miliarde de lei (3,34% din PIB) în primele patru luni ale anului, în condiţiile în care cheltuielile Guvernului au crescut cu aproape 30%, iar veniturile au crescut doar cu 15%.

"A venit confirmarea oficială: deficit bugetar la nivel record! Cum arată dezastrul financiar în cifre: Cheltuielile Guvernului au crescut cu aproape 30%, în timp ce veniturile au crescut doar cu 15%. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au explodat cu 21%, iar cele cu bunuri şi servicii cu 28%. Bugetarea iniţială prevedea o creştere de doar 10% a cheltuielilor totale, dar realitatea arată o valoare dublă. În primele patru luni din 2024, deficitul bugetar a ajuns la 57 de miliarde de lei (3,34% din PIB), iar la finalul anului putem ajunge la 8% din PIB", scrie liderul USR, pe Facebook.

Potrivit acestuia, criză bugetară necesită "măsuri urgente" de reducere a cheltuielilor. Drulă estimează însă că împrumuturile vor continua, în contextul campaniei electorale.

"Dar pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public. Consecinţele sunt uşor de înţeles. Vor împrumuta şi mai mulţi bani, la dobânzi şi mai mari, bani care vor fi plătiţi de noi şi de generaţiile viitoare. În loc să investească în spitale şi şcoli, banii vor merge în achitarea datoriilor luate de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă. Inflaţia va continua să crească, puterea de cumpărare a românilor va scădea. Nu îi vom lăsa să câştige anul aceasta, pentru că asta ar însemna o explozie a taxelor. Nu vor mări taxele pentru că nu vor câştiga", adaugă Cătălin Drulă.

Potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanţelor, deficitul bugetar a urcat la 3,24% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele patru luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 57,29 miliarde de lei, faţă de 35,88 miliarde de lei sau 2,06% din PIB după primele trei luni.

"Execuţia bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 57,29 miliarde de lei, respectiv 3,24% din PIB faţă de deficitul de 27,35 miliarde de lei, respectiv 1,70% din PIB aferent celor patru luni ale anului 2023", precizează MF.

Conform sursei citate, deficitul lunii aprilie 2024 a fost influenţat şi de suma de 9,33 miliarde lei (0,53% din PIB) reprezentând plata în avans a pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legile speciale, aferente lunii mai, din bugetul asigurărilor sociale de stat (8,31 miliarde lei) şi bugetul de stat (1,02 miliarde lei) conform HG nr. 422/2024.

Veniturile totale au însumat 182,7 miliarde de lei în primele patru luni ale anului 2024, înregistrând o creştere de 15,3% în ritm anual, susţinută cu precădere de încasările din venituri curente - contribuţii de asigurări, TVA, impozit pe profit, impozit pe salarii şi venituri nefiscale - respectiv de fondurile europene.

Noi rezultate la alegerile locale. Cum se poziționează PSD față de PNL
Noi rezultate la alegerile locale. Cum se poziționează PSD față de PNL
PSD a obţinut 34,94% dintre mandatele de primar în urma alegerilor de duminica trecută, arată rezultatele parţiale transmise luni seară, 17 iunie, de Biroul Electoral Central (BEC). PNL a...
Un membru USR condamnă alianța cu Forța Dreptei și PMP: „O decizie greşită din multe motive”
Un membru USR condamnă alianța cu Forța Dreptei și PMP: „O decizie greşită din multe motive”
Deputatul USR Iulian Bulai s-a declarat mulțumit de afirmațiile Elenei Lasconi, candidată la șefia USR, privind o posibilă rupere a alianței cu PMP și Forța Dreptei (FD). Parlamentarul a...
#criza bugetara, #deficit bugetar, #USR, #catalin drula, #atac, #PSD PNL , #Stiri Catalin Drula
  1. Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
  2. Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
  3. Nicolae Ciucă surprinde: ce făcea președintele PNL în timp ce Marcel Ciolacu urmărea România - Ucraina de pe Allianz Arena - FOTO
  4. În ce măsură se poate repeta scenariul Iliescu-Vadim la alegerile prezidențiale din 2024: „Se poate crea o stare de spirit negativă”
  5. Noi rezultate la alegerile locale. Cum se poziționează PSD față de PNL
  6. PNL, gata să trădeze PSD. În speranța că va da viitorul preşedinte, ar putea trece în opoziție SURSE
  7. BEC a respins cererea de renumărare a voturilor în orașul Constanța, dar și în trei județe din țară
  8. Optimism în USR după rezultatele slabe la alegeri: ”Vom reporni partidul cu toată forţa”. Noi informații despre viitoarea conducere
  9. Lucian Bode nu scapă de decizia de plagiat: ”A pierdut, definitiv, cel de-al doilea proces” FOTO
  10. Opinie: Îl vrea Ciolacu pe Geoană prezidențiabil?