Poziția MOL România în scandalul exploziei prețurilor la carburanți. Cum motivează compania creșterea tarifului în unele stații

Joi, 10 Martie 2022, ora 19:00
6015 citiri
Poziția MOL România în scandalul exploziei prețurilor la carburanți. Cum motivează compania creșterea tarifului în unele stații
La o benzinărie din Beiuș, prețul unui litru de carburant a urcat la 11 lei în 9 martie FOTO bihon.ro

Lanţul de benzinării MOL România a făcut precizări joi, 10 martie, în legătură cu acuzațiile aduse companiei în contextul scumpirilor carburanților din ultimele zile.

”MOL România se delimitează de orice practică anticoncurenţială şi de orice informaţii care ar putea genera panică în rândul populaţiei.

MOL România înţelege circumstanţele speciale de piaţă şi dificultăţile de aprovizionare apărute în contextul conflictului din Ucraina. Priorităţile noastre sunt aliniate cu cele ale autorităţilor în ceea ce priveşte securitatea fluxului naţional de aprovizionare. Vom continua să comunicăm cu reprezentanţii Guvernului şi cooperăm pentru orice investigaţie”, a transmis compania într-un comunicat.

Referitor la situația din orașul Beiuș (Bihor), unde, miercuri, litrul de carburant a fost vândut cu 11 lei, compania a precizat că este vorba despre o benzinărie parteneră, care are o politică proprie.

”În România, MOL are două modele de operare, staţiile proprii şi staţiile MOL Partener, în regim de franciză, care vând carburanţi MOL (au statutul de competitori direcţi pentru staţiile proprii) şi au o politică comercială proprie, în care MOL nu intervine, conform normelor legale în vigoare. Aşa se explică situaţia preţului practicat în staţia MOL Partener din Beiuş şi care, de altfel, nu a fost una singulară, mai multe staţii aparţinând şi altor companii cu acelaşi profil, având o practică asemănătoare. Astfel, reţeaua MOL România nu are control asupra preţurilor practicate de staţia din Beiuş sau de ceilalţi parteneri-franciză”, mai arată compania.

Rezultatul CCS EBITDA înregistrat de Grupul ungar MOL în anul 2021 a ajuns la un maxim istoric de 3,531 miliarde dolari, peste previziuni. MOL se aşteaptă ca EBITDA să atingă sau chiar să depăşească 2,8 miliarde dolari în 2022.

Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări şi 25.000 de angajaţi în întreaga lum. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări.

Precizările au fost făcute după ce în mediul online s-a vehiculat că benzinăriile MOL, care depind exclusiv de importul de carburanți din Ungaria, ar fi crescut prețurile la unele stații, după ce fluxul de aprovizionare de la una dintre rafinării a fost întrerupt.

Numele MOL România a fost rostit chiar de Ministrul Energiei din România, în contextul în care Virgil Popescu a pomenit despre controalele care urmau să fie declanșate la mai mulți operatori economici din domeniu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mină strategică pentru producția europeană, concesionată de statul român. Firma, susținută de un fond american, vrea să investească un miliard de dolari
Mină strategică pentru producția europeană, concesionată de statul român. Firma, susținută de un fond american, vrea să investească un miliard de dolari
O mină de magneziu din România ar fi vârful de lance al Uniunii Europene, în încercarea blocului comunitar de a-și reduce dependența de China, conform presei internaționale. O firmă,...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#criza carburanti, #MOL Romania, #coada benzinarii, #benzinarie beius, #Bihor , #stiri economice