Prețul grâului îi aduce pe consumatorii de pe tot globul în pragul disperării.„Nu este în interesul Rusiei să permită volume mari de exporturi de cereale din Ucraina"

Miercuri, 03 August 2022, ora 11:59
7836 citiri
Prețul grâului îi aduce pe consumatorii de pe tot globul în pragul disperării.„Nu este în interesul Rusiei să permită volume mari de exporturi de cereale din Ucraina"
Comerciantii din intreaga lume se reorienteaza catre cereale mai ieftine FOTO Hepta

Consumul global de grâu se îndreaptă către cea mai mare scădere anuală din ultimele decenii, deoarece inflația record obligă consumatorii și companiile să folosească mai puțin și să înlocuiască cerealele cu alternative mai ieftine, pe fondul insecurității alimentare în creștere.

Consumatorii s-ar putea confrunta cu prețuri și mai mari la grâu în a doua jumătate a anului 2022, deoarece importatorii, care până acum au furnizat mărfuri cumpărate cu câteva luni mai devreme la prețuri mai mici, transferă costurile de atunci când prețurile grâului au escaladat maximele deceniului în mai.

Consumul global de grâu în iulie-decembrie ar putea scădea cu 5%-8% față de anul precedent, spun analiștii, comercianții și morarii, mult mai rapid decât previziona Departamentului pentru Agricultură din SUA, cu o scădere de 1%.

"Va fi o scădere a cererii de grâu pentru hrana animalelor în Europa și China. Cererea de grâu pentru consumul uman a scăzut și în țările importatoare cheie din întreaga lume", a declarat Erin Collier, economist la Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU, citat de Reuters.

„Prețurile ridicate au crescut îngrijorările legate de securitatea alimentară în anumite părți ale Asiei și Africii, unde țările nu sunt capabile să-și asigure suficiente provizii de pe piața internațională”.

Milioane de persoane se confruntă cu costuri crescânde ale alimentelor și insecuritate după invazia Ucrainei de către Rusia și vremea nefavorabilă din țări exportatoare cheie a dus prețurile cerealelor la maxime istorice.

Contractele futures de referință pe grâu au crescut cu 40% în acest an la un nivel record în martie, înainte de a se retrage recent, deși prețurile fizice rămân ridicate.

Transporturile de grâu din regiunea Mării Negre sunt cotate la aproximativ 400-410 USD pe tonă, inclusiv costul și transportul pentru livrarea în Orientul Mijlociu și Asia. Prețurile au scăzut de la un vârf de aproximativ 500 de dolari pe tonă atins acum câteva luni, dar rămân cu mult peste media de anul trecut de aproximativ 300 de dolari.

„Livrarea de grâu este încă foarte redusă”, a spus Ole Houe la brokerajul IKON Commodities din Sydney. „Nu suntem siguri cât de mult grâu va ieși din Marea Neagră și există vreme nefavorabilă în alte țări exportatoare”.

Țările care ar putea avea probleme cu importurile de grâu includ Yemen, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Etiopia, Afganistan și Sri Lanka, a declarat Collier de la FAO pentru Reuters.

Pe măsură ce creșterea costurilor pune presiune pe bugetele gospodăriilor, protestele au izbucnit în întreaga lume, cu oameni ieșind în stradă din China și Malaezia până în Italia, Africa de Sud și Argentina.

În Indonezia, al doilea cel mai mare cumpărător de grâu din lume, consumul a scăzut deja în primele cinci luni ale anului 2022 și se așteaptă o scădere mai mare, deoarece costurile mai mari trec prin lanțul de aprovizionare.

Yan Aisa Allamanda, un brutar în vârstă de 37 de ani din Jakarta, plătește aproximativ 10.000 de rupii (0,6720 dolari) pe kilogram pentru făină de grâu, față de aproximativ 8.200 de rupii la începutul acestui an.

„A trebuit să-mi cresc prețul de vânzare... dar mă tem că prețurile mai mari vor descuraja consumatorii”, a spus ea.

Schimbarea opțiunilor

Pe măsură ce consumatorii reduc achizițiile, brutarii și producătorii de tăiței înlocuiesc grâul cu orez.

„Prețurile făinii de grâu sunt aproape la egalitate cu orezul – automat vor avea loc schimbări”, a declarat Franciscus Welirang, președintele Asociației Morarilor din Indonezia.

El a menționat că ultima dată când prețurile făinii de grâu au crescut semnificativ, consumul Indoneziei a scăzut cu 4,5%.

În timp ce prețurile grâului au crescut, orezul spart de 5% din Vietnam a fost cotat la aproximativ 404 USD pe tonă, în mare parte neschimbat față de sfârșitul anului 2021.

Brazilia, cea mai mare piață pentru grâu din SUA, a înregistrat o scădere a achizițiilor cu peste 3% în perioada ianuarie-iunie, chiar dacă țara a plătit cu 20% mai mult pentru produsele de bază, au arătat datele.

„În nord-estul Braziliei, poate consumatorii vor înlocui produsele din grâu cu altele regionale, cum ar fi tapioca”, a declarat Roberto Sandoli, senior manager de risc la HedgePoint Global Markets.

Hrana pentru animale

Prețurile mari ale grâului schimbă și ingredientele pe care crescătorii de animale le folosesc pentru hrana animalelor.

Oficiul francez pentru agricultură FranceAgriMer estimează că cererea de furaje de grâu va scădea probabil cu 13%, până la 3,9 milioane de tone în 2022/23, față de 2021/22.

„Scăderea consumului de grâu din UE este în principal consecința porumbului foarte ieftin”, a declarat Helen Duflot, analist la Strategie Grains. „Atunci, desigur, există problema economică”.

În Vietnam, una dintre piețele de hrană pentru animale cu cea mai rapidă creștere din lume, orezul înlocuiește grâul.

Un manager de achiziții de la o fabrică din Ho Chi Minh a declarat că i s-a cerut de către guvern să se aprovizioneze aprovizioneze alternative pe fondul întreruperii lanțului de aprovizionare.

Thailanda și-a mărit la începutul acestui an cota de import de porumb la 600.000 de tone de la 54.700 de tone și a redus taxele de import pentru a atenua o piață îngustă a furajelor, au declarat comercianții din Bangkok.

Ca răspuns la schimbarea utilizării furajelor, USDA și-a redus în iulie prognoza privind consumul global de grâu pentru anul de comercializare 2022/23 la 784,22 milioane, în scădere cu 1,77 milioane de tone față de estimarea sa din iunie și cu 6,29 milioane de tone sub anul precedent.

Lovitura dinspre Marea Neagră

Cumpărătorii din Africa și Orientul Mijlociu au fost afectați mai mult decât alți consumatori de întreruperile Mării Negre de la invadarea Ucrainei de către Rusia și au fost forțați să treacă la furnizori cu prețuri mai mari, cum ar fi Germania și Franța.

Există speranțe într-o reluare a aprovizionării la Marea Neagră după ce Rusia, Ucraina, Turcia și ONU au semnat săptămâna trecută un acord pentru a debloca cereale ucrainene. Prima navă cu cereale care a părăsit Ucraina a ancorat în siguranță în largul Turciei, marți.

Dar piața rămâne sceptică cu privire la faptul că comerțul din Marea Neagră va avea un randament mai semnificativ.

„Nu suntem extrem de optimiști cu privire la aprovizionarea cu grâu din Ucraina”, a spus un comerciant din Singapore. „Nu este în interesul Rusiei să permită volume mari de exporturi de cereale din Ucraina odată cu războiul în curs”.

Locul secret din România unde încă mai găsești cazare ieftină pentru Paște. "Turiștii au nevoie doar de bună dispoziție" VIDEO
Locul secret din România unde încă mai găsești cazare ieftină pentru Paște. "Turiștii au nevoie doar de bună dispoziție" VIDEO
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la vacanța prilejuită de cele două sărbători, una laică și una religioasă: 1 Mai și Paște. Ca printr-un mare noroc, anul acesta sunt așa...
Putin, mutare contra Europei: Rusia, mii de atacuri periculoase împotriva unei mari puteri
Putin, mutare contra Europei: Rusia, mii de atacuri periculoase împotriva unei mari puteri
Concomitent cu războiul din Ucraina, lansat în urmă cu 26 de luni, Vladimir Putin duce o luptă continuă împotriva țărilor occidentale, prin acțiuni ascunse. Acum, experți dintr-un sector...
#criza cereale, #criza grau, #Marea Neagra, #lant aprovizionare , #stiri externe
Comentarii
Poza U-S-A
U-S-A
rank 1
Romania , se scumpesc toate . Rezilienta Ficusului va ingroapa vii
Poza Pacifistul
Pacifistul
rank 5