Seceta lovește din ce în ce mai dur Algeria, intensificată de schimbările climatice. Statul mediteraneean plănuiește să cheltuiască 5,4 miliarde de dolari pentru a-și crește capacitatea de desalinizare, cea mai mare din Africa la momentul de față.
Anul acesta cinci noi centre urmează să intre în funcțiune, crescând cantitatea de apă potabilă pe care o poate produce Algeria la 3,7 milioane de metri cubi pe zi, o majorare de 68%, conform directorului general Lotfi Zennadi, de la compania de stat Algerian Energy Co Spa, scrie Bloomberg luni, 14 octombrie. Până în 2030, țara ar trebui să inaugureze alte șase astfel de instalații.
Țara nord-africană se confruntă cu o scădere masivă a cantității de precipitații în ultimele două decenii, o situație care a condus la epuizarea frecventă a rezervelor de apă și a contribuit la mai multe incendii de vegetație. În iunie, un protest a izbucnit într-un oraș din deșert, după ce autoritățile au impus limite la cantitatea de apă disponibilă. În Peninsula Arabă, majoritatea apei potabile vine din mare.
În ciuda costurilor mari, Algeria este vârful de lance de pe continent în ceea ce privește operațiunile de adaptare la o criză a apei accentuată de schimbările climatice, conform sursei citate. Stațiile de epurare se bazează pe procesul de osmoză inversă, un procedeu care consumă multă energie. Astfel, nu este clar cât gaz va fi necesar pentru a alimenta noile capacități de producție, dar folosirea rezervelor naturale ar putea afecta cantitatea disponibilă pentru exportul către Europa.
Algeria vrea să obțină 60% din apa potabilă din desalinizare până la finalul deceniului, de la 42% în prezent. Investiția autorităților se ridică la 2,4 miliarde de dolari în prima fază, urmată de 3 miliarde în a doua fază. Până în 2030, capacitatea zilnică de producție ar urma să ajungă la circa 5,8 milioane de metri cubi, conform Bloomberg. Compania de stat din energie va cere până la 76 de cenți per metru cub de la distribuitorul de stat Algérienne Des Eaux, dar autoritățile vor subvenționa 95% din cost pentru populație.
Pardon, politicenii e ocupati, e la Sf Paraschiva Vezi tot