Când copiii încep să se comporte nepotrivit, cea mai bună metodă de a dezamorsa situația este să „nu faci nimic”, a dezvăluit un expert în creșterea copiilor.
Dar asta nu înseamnă să îi ignori — ci să îți oferi un moment pentru a te calma înainte de a aborda problema.
„Ajută adulții să-și regleze emoțiile mai întâi, iar ordinea aceasta este esențială, pentru că atunci când noi ne reglăm emoțiile, oferim un exemplu esențial care îi ajută pe copii să-și gestioneze propriile emoții”, a explicat Dr. Becky Kennedy, psiholog clinician și mamă a trei copii, într-un interviu pentru TODAY.
Într-un videoclip pe Instagram, Kennedy a povestit o situație în care a aplicat această strategie.
„Am avut cea mai liniștită și frumoasă dimineață cu copiii mei înainte de a merge la școală, și vreau să vă spun exact ce am făcut pentru ca asta să se întâmple”, a spus Kennedy în videoclip.
Ea a explicat că fiica ei a început dimineața plângându-se de micul dejun, în timp ce fiul avea o problemă cu un hanorac murdar.
Kennedy a recunoscut că, de obicei, ar fi irosit energie încercând să se certe cu copiii, dar de această dată a decis să suspine pur și simplu în loc de asta.
„Astăzi am ales să nu fac nimic”, a spus ea în videoclip, explicând că a tras adânc aer în piept, i-a aruncat un zâmbet înțelegător, a oftat și i-a spus: „Ai fi vrut ca hanoracul să fie curat.” Apoi l-a privit cum alege altul.
„Am avut cea mai liniștită dimineață, pentru că în loc să mă angajez într-o luptă pentru putere sau să iau cuvintele copiilor mei prea în serios, am ales pur și simplu să nu fac nimic,” a spus Kennedy. „Recomand să încercați asta cu toată încrederea.”
Expertul în parenting a menționat că copiii pot tenta părinții să intre în lupte pentru putere, care se termină de obicei cu plâns și sentimente de vinovăție.
„Nimeni nu câștigă vreodată”, a declarat Kennedy pentru TODAY.
În schimb, ea îi sfătuiește pe părinți să ignore prima reacție a copilului. Dacă un copil insistă asupra problemei, părinții pot răspunde simplu cu „OK” și să-și continue activitatea.
„În această situație, părinții trebuie să aleagă între a fi eficienți și a avea dreptate”, a spus ea, adăugând că „Dacă ai dreptate, cineva greșește ... și adaugi combustibil focului lor.”
Dacă un copil continuă să se plângă, Kennedy a împărtășit că spunându-le că îi credeți și recunoscându-le frustrarea poate dezamorsa situația, scrie nypost.com.
„Totul se reduce la intenția noastră ... dacă te gândești, ‘Copilul meu este atât de enervant și nu voi face nimic!’ copilul tău se va simți ... judecat și neînsemnat”, a clarificat ea.
„Dacă în schimb te gândești, ‘Treaba mea este să-mi gestionez emoțiile, iar copilul meu are un moment dificil ... atunci copilul tău va simți ... iubire, sprijin și stabilitate.”
Ea a explicat că, în ciuda denumirii acestui concept, „a nu face nimic” necesită de fapt un efort.
„Când ‘nu fac nimic’ aparent — adică, nu răspund provocării copiilor mei — fac de fapt foarte multe în realitate: respir, vorbesc cu mine însămi ... îmi reglez propriile emoții pe interior, ca să pot ‘să nu fac nimic’ pe exterior”, a împărtășit Kennedy.