Din ce ar mai putea ”tăia” românii ca să facă față recesiunii. ”Vine o criză în care supraviețuirea individuală va fi cuvântul de ordine”

Marti, 19 Iulie 2022, ora 03:25
14225 citiri
Din ce ar mai putea ”tăia” românii ca să facă față recesiunii. ”Vine o criză în care supraviețuirea individuală va fi cuvântul de ordine”
Prețurile cresc tot mai mult din cauza inflației FOTO: Pexels.com

Românii încep să resimtă tot mai mult criza economică. Inflația a scăzut puterea de cumpărare iar veștile proaste nu se opresc aici. Prognozele pentru anul acesta sunt sumbre, iar anul viitor va fi și mai rău. Oamenii vor trebui să facă eforturi financiare uriașe pentru a depăși această recesiune.

Unii vor fi nevoiți să taie din cheltuieli, însă este greu de spus la ce vor putea renunța ca să-și plătească ratele și facturile. Cel mai probabil viciile vor fi primele pe listă, în acest caz. Alții vor căuta să își mai ia un job sau vor căuta unul mai bine plătit.

Adrian Negrescu: ”Va fi o criză în care supraviețuirea individuală va fi cuvântul de ordine”

Consultantul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com că, această criză este diferită de cea din 2009-2011. Celor care abia supraviețuiau financiar până acum le va fi și mai greu. Însă nu numai ei vor fi loviți de această recesiune pentru că instabilitatea economică aduce șomaj. Cei mai mulți se vor adânci în datorii.

”Criza în care ne adâncim este diferită de cea din 2009-2011, pentru simplul motiv că de această dată asistăm la o criză a puterii de cumpărare. Dacă atunci am văzut falimente în lanț, disponibilizări, o panică generalizată, acum percepția va fi una puțin diferită.

Va fi o criză ”surdă”, o criză în care supraviețuirea individuală va fi cuvântul de ordine.

Recesiunea o vom simți, fiecare, în buzunar, unii mai mulți, alții mai puțin.

În condițiile accentuării inflației, a creșterii facturilor la utilități, la gaze, energie, la mâncare și servicii, criza din 2022-2023 va fi resimțită puternic mai ales de oamenii săraci, de cei plătiți cu salariul minim, de pensionari și de familiile cu mai mulți copii. Aceștia își vor vedea banii cum se scurg pe facturi, iar mulți dintre ei, din păcate, se vor adânci în datorii.

Spuneam nu demult că, pentru mulți dintre români, vizita la hipermarket va fi ca la muzeu. Vor admira produsele și nu și le vor putea permite”, a explicat Adrian Negrescu.

”Trebuie să gândim la rece, din punct de vedere financiar, care ne sunt prioritățile”

Expertul este de părere că ce e mai rău abia acum urmează. Iar singura cale ca românii să supraviețuiască recesiunii este să se ”ajute” singuri. Să taie încă de pe acum acolo unde pot să facă acest lucru, iar orice ban rămâne să îl economisească.

”Un studiu recent arăta că pentru un trai decent, o familie cu doi copii ar avea nevoie de 8.900 lei/net pe lună. Pe fondul inflației, suma crește la peste 2000 euro, incluzând aici toate cheltuielile, de la energie și gaze la mâncare, taxe și servicii.

2022 l-am definit, încă de la începutul anului, drept anul supraviețuirii, însă mi-e teamă că în 2023, situația va fi și mai gravă din punct de vedere economic.

Ce putem face? În primul rând să ne calculăm corect veniturile. Să nu ne mințim singuri, să gândim pragmatic în privința viitorului. Iar apoi să vedem ce cheltuieli avem, de unde mai putem reduce, la ce bunuri și servicii putem renunța.

Nu vreau să dau sfaturi, să spun să renunțăm la vicii, la micile plăceri, la viața cu care ne-am obișnuit. Însă trebuie să gândim la rece, din punct de vedere financiar care ne sunt prioritățile. Și cred că aici, ratele, facturile la utilități se află în prim-plan.

Legat de mâncare, de achizițiile de haine, de celelalte cheltuieli, depinde de fiecare câți bani are. Va tăia dacă va vedea că nu mai are de unde.

Iar dacă îi rămân bani în plus, să pună deoparte. Nu contează suma. Să economisim bani albi pentru zilele negre care vor urma. Vedeți numai creșterea de prețuri la gaze, de 89% și vă puteți face un calcul despre cum vor arăta facturile la energie la iarnă.

Să ai bani puși deoparte măcar pentru facturi și ratele pe 2-3 luni ar fi absolut sănătos din punct de vedere financiar, în contextul în care vremurile economice se înrăutățesc. Nu știi niciodată dacă locul tău de muncă este sigur, dacă nu vei rămâne fără el”, a punctat Negrescu.

Într-un interviu anterior, Adrian Negrescu a afirmat că ”suntem deja în antecamera recesiunii” și că, ”din păcate, va trebui să trecem prin recesiune, în 2023, pentru a ne reveni din punct de vedere economic. Probabil vor fi peste 120-130.000 de firme care se vor închide, iar numărul șomerilor va depăși 500.000

Românii să se gândească serios la varianta unui loc de muncă mai bine plătit”

”Și mai e un sfat pe care îl consider important”, a mai spus consultantul Adrian Negrescu. ”Cred că românii trebuie să se gândească serios la varianta de a căuta un alt loc de muncă, mai bine plătit. Să iasă din obișnuință, să încerce să urmeze un curs de pregătire și să caute ceva mai bun de muncă. În alte țări, oamenii își schimbă locurile de muncă și specializările și la 50 de ani. Nu există lamentări, nu există nu se poate.

Există doar dorința de a vrea mai mult, de a câștiga mai bine, de a avea o viață mai bună.

Indiferent ce soluție vor alege, să strângă cureaua, să își schimbe jobul, să economisească, românii trebuie să privească cu realism ceea ce urmează din punct de vedere economic. Să uite de promisiunile politicienilor, să încerce să se salveze singuri”, a conchis expertul.

INS: Rata inflației a ajuns la 15,1%

Rata anuală a inflației a ajuns la 15,1% în lunile iunie, de la 14,5% în mai, arată datele INS. Preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 17,92%, cele ale mărfurilor alimentare au fost mai mari cu 14,67%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 7,81%, conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna iunie 2022 comparativ cu luna mai 2022 au crescut cu 0,8%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iunie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 10,0%. Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 este 15,1%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2021 - iunie 2022) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2020 - iunie 2021) este 9,3%”, se arată în comunicatul INS.

BNR a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7% pentru sfârşitul anului viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#criza economica Romania, #recesiune, #renuntare vicii, #schimbare job, #Somaj , #criza economica romania