Criza lovește mii de firme în 2023: Scenariul negru al experților și cauza prăbușirii

Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 23:31
6212 citiri
Criza lovește mii de firme în 2023: Scenariul negru al experților și cauza prăbușirii
Mii de firme ar putea intra în colaps în 2023 FOTO: BBC

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, pachetele de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei și creșterea prețurilor la energie au bulversat afacerile de pe piețele internaționale. Experții economici anunță că mii de firme din Marea Britanie vor intra în colaps, în 2023, din cauza crizelor multiple, a costurilor de producție mari și a scăderii cererii consumatorilor.

Există temeri din ce în ce mai mari că în 2023 ar putea să se prăbușească un val de companii britanice pe măsură ce criza costului vieții continuă, potrivit BBC.

Numărul firmelor aflate în pragul falimentului a crescut cu peste o treime la sfârșitul anului trecut în Marea Britanie, a anunțat firma de insolvență Begbies Traynor. Se așteaptă ca acest număr să crească din cauza costurilor mai mari și a consumatorilor care își reduc cheltuielile.

O catastrofă naturală poate lovi puternic întreaga lume: Dezastrul global ar costa omenirea 2510 de miliarde de dolari

Paul Jones, co-fondatorul fabricii de bere Cloudwater Brew, a spus că presiunea a fost simțită ca un „coșmar fără sfârșit”. Julie Palmer, partener la Begbies Traynor, a declarat că primește un număr tot mai mare de apeluri de la proprietarii de afaceri precum domnul Jones, care erau îngrijorați dacă vor mai putea continua afacerile.

Jones a spus că compania sa din Manchester se află în modul de supraviețuire din martie 2020, cu costuri ridicate, datorii, încredere scăzută a consumatorilor și probleme de tranzacționare post-Brexit, toate influențând afacerea.

Begbies Traynor a anunțat că numărul companiilor din Marea Britanie aflate în dificultate financiară critică a crescut cu 36% în ultimele trei luni ale anului 2022. O firmă se află în dificultate financiară critică dacă are mai mult de 5.000 de lire sterline datorii, în urma unor hotărâri judecătorești sau cereri de lichidare împotriva acesteia.

O țară NATO blochează un proiect major, făcând jocul Rusiei: Un cadou pentru Putin

Numărul de hotărâri judecătorești pronunțate împotriva companiilor în aceeași perioadă a crescut cu 52% față de 2021, în Marea Britanie.

Șefa NatWest, Alison Rose, a spus că, deși cel mai mare creditor de afaceri din Marea Britanie nu a văzut încă eșecuri larg răspândite, ea este îngrijorată de faptul că firmele nu pot sau nu sunt suficient de încrezătoare pentru a investi în viitor.

„Vedem foarte puține investiții datorită încrederii foarte scăzute a afacerilor. Pentru mine, aceasta este o preocupare reală, deoarece va afecta creșterea viitoare”, a declarat expertul.

Citește și:
O grevă uriașă paralizează Marea Britanie. Jumătate de milion de oameni din toate domeniile își întrerup activitatea
O grevă uriașă paralizează Marea Britanie. Jumătate de milion de oameni din toate domeniile își întrerup activitatea
Profesori, lucrători feroviari, funcţionari publici, profesori universitari, toţi au de gând să protesteze miercuri, 1 februarie, în Marea Britanie, care se pregăteşte pentru o nouă zi de...
Ce a declarat în instanță tânărul acuzat că a vrut să o ucidă pe Regina Elisabeta a II-a cu o arbaletă. El va fi condamnat pentru trădare
Ce a declarat în instanță tânărul acuzat că a vrut să o ucidă pe Regina Elisabeta a II-a cu o arbaletă. El va fi condamnat pentru trădare
Un tânăr de 21 de ani din Marea Britanie a recunoscut vineri, 3 februarie, în instanţă că a vrut să o atace pe regina Elisabeta a II-a cu o arbaletă în ziua de Crăciun din 2021 la...