În ultimii trei ani, ”tigrul Europei”, cea mai puternică economie vestică a intrat lent, dar constant, într-o perioadă tulbure. Expertul Andreas Ruter de la AlixPartners, care a fost martorul marilor probleme financiare mondiale, al pandemiei de COVID-19, al evenimentelor de la 11 septembrie 2001 din SUA, afirmă că ”ceea ce se întâmplă în Germania” este o criză ”fără precedent” și „de o magnitudine complet diferită”.
Toate cele trei industrii majore ale Germaniei sunt în criză, economia este în declin, iar cei peste 800.000 de români care trăiesc aici suferă. Țara nu a înregistrat o creștere semnificativă a PIB-ului real trimestrial de la sfârșitul anului 2021, iar PIB-ul anual este gata să scadă pentru al doilea an consecutiv, potrivit Financial Times.
Sectorul auto important al republicii federale, industria chimică și sectorul ingineriei sunt toate într-un declin în același timp. Firma lui Rüter este atât de copleșită de cererea de restructurare încât îi îndepărtează potențialii clienți.
Producția industrială, excluzând construcțiile, a atins vârful în 2017 și a scăzut cu 16% de atunci. Conform celor mai recente date disponibile, investițiile corporative au scăzut în 12 din ultimele 20 de trimestre și se află acum la un nivel observat ultima dată în timpul șocului timpuriu al pandemiei. Investițiile străine directe au scăzut, de asemenea, brusc.
Lumina de la orizont este greu de detectat. În cea mai recentă prognoză, FMI spune că PIB-ul Germaniei va crește cu doar 0,8% anul viitor. Dintre cele mai mari și mai bogate economii din lume, doar Italia se așteaptă să crească la fel de lent.
În producție, unde Germania este puterea tradițională a continentului considerată ”tigrul Europei”, lucrurile arată deosebit de sumbre. Volkswagen a avertizat pentru prima dată în istoria sa cu privire la închiderea fabricilor din țară.
Zelenski se pregătește pentru cele mai negre zile ale țării: Trei mari pericole pândesc Ucraina
Thyssenkrupp, în vârstă de 212 de ani, cândva un simbol al puterii industriale germane, este blocat într-o bătălie din sala de consilii pentru viitorul unității sale de oțel, cu mii de locuri de muncă în pericol.
Producătorul de anvelope Continental încearcă să renunțe la afacerea sa de automobile, aflată în dificultate, în valoare de 20 de miliarde de euro. În septembrie, șantierul naval Meyer Werft, deținut de o familie, de 225 de ani, a evitat falimentul cu ajutorul unui ajutor guvernamental de 400 de milioane de euro.
Robin Winkler, economistul-șef al Deutsche Bank în Germania, etichetează scăderea producției industriale drept „cea mai pronunțată scădere” din istoria postbelică a Germaniei. El este departe de a fi singurul care face aceste declarații. „Modelul de afaceri al Germaniei este în mare pericol – nu în viitor, ci aici și acum”, a avertizat Siegfried Russwurm, președintele Federației Industriilor Germane (BDI), în septembrie.
Prăbușirea occidentală de 250 miliarde dolari. China a provocat dezastrul pentru un gigant
Economiștii și liderii de afaceri dau vina pe problemele economice ale Germaniei pe costurile ridicate ale energiei, impozitele corporative ridicate și costurile ridicate cu forța de muncă, precum și pe ceea ce ei descriu drept birocrație excesivă.
„Timp de 15 ani, economia germană a fost ca o navă care a navigat cu un vânt puternic din spate”, spune Clemens Fuest, președintele grupului de reflecție economică IFO din München, subliniind o creștere puternică a ocupării forței de muncă, excedente bugetare și profituri ale industriei, reforme ale pieței, dobânzi scăzute, gaz rusesc ieftin și comerț mondial dinamic. „Acum se confruntă cu un vânt din contra foarte puternic.”
Dar dacă cel mai mare contributor net al UE este în criză, întregul bloc are de suferit. Aproape două treimi din toate importurile Germaniei provin din state membre UE, iar republica federală reprezintă un sfert din PIB-ul UE. Combinat cu necazurile politice și economice ale Franței, acest lucru riscă să destabilizeze UE în general.
ne va "clarifica" ne-clarificatul Vezi tot