Vom avea sau nu criză economică anul viitor? ”Inflația va scădea dar oamenii vor pierde încă 11% din valoarea economiilor. Orice ban pus deoparte e degeaba!”

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 03:18
10611 citiri
Vom avea sau nu criză economică anul viitor? ”Inflația va scădea dar oamenii vor pierde încă 11% din valoarea economiilor. Orice ban pus deoparte e degeaba!”
Puterea de cumpărare FOTO: pixabay.com

România face eforturi susținute să țină sub control problemele economice și chiar există o prognoză a BNR că inflația va scădea în 2023. Dar economiștii nu sunt prea convinși că acest lucru va însemna și creșterea nivelului de trai al populației.

Unul dintre factorii importanți care ne fac să sperăm în scăderea inflației vine chiar din zona energiei. Statul a intervenit pe piața energetică din România și a decis că-și va mări controlul. Pe de altă parte, Banca Națională va continua creșterea dobânzii de referință.

Analist financiar: ”Sperăm că 16,3 să fie ultima cifră mare după care să vedem o scădere a inflației”

Christian Năsulea, directorul executiv al Institutului European pentru Studii Economice (ies-europe.ro), a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ce se va întâmpla cu inflația în anul 2023, considerat începutul unei crize majore în Europa.

”Ne aliniem speranțelor Băncii Naționale că nu va mai crește rata inflației. Sperăm că cifra aceasta prognozată pentru finalul anului de peste 16% să fie ultima cifră mare după care să vedem o scădere a ratelor inflației pe parcursul anului 2023, astfel încât la sfârșitul anului 2024 să ajungem la un procent care să fie mai mic de 10%.

BNR spune că va scădea inflația cu 5,1%. Practic, Banca Națională prognozează 16,3% pentru decembrie 2022 și 11,2% pentru decembrie 2023. Problema cu inflația este că de fapt această scădere nu contează foarte mult pentru că orice procent pentru inflație care este peste zero este devalorizarea banilor. Iar acest lucru înseamnă că anul acesta banii s-au devalorizat cu 16% dacă se materializează ce prognozează BNR.

Deci oamenii au pierdut a șasea parte din valoarea economiilor lor într-un singur an. Iar dacă avem inflație cu două cifre și anul viitor, dacă se respectă prognoza BNR, tot înseamnă că în 2023 oamenii vor mai pierde încă 11% din valoarea economiilor. Aceasta este o problemă mare. Vom ajunge să punem bani deoparte degeaba din cauza inflației ridicate”, a explicat analistul financiar.

”Practic totul este fixat de stat, nu mai vorbim de o piață liberă în domeniul energiei”

Un factor important în creșterea inflației rămâne prețul energiei. Guvernul a luat măsuri care ar trebui să aibă o influență asupra acesteia. Cu toate acestea, este posibil să vedem un efect negativ ca urmare a scăderii presiunii inflaționiste în domeniul energetic pentru că va crește presiunea per ansamblu.

”Unul dintre factorii importanți care ne ajută să sperăm la aceste procente care sunt mai mici decât estimările anterioare, este legat de ce se va întâmpla cu costurile pentru energie.

Avem un mecanism un pic mai complicat pentru că avem această restricționare a costurilor la energie impusă de statul român care efectiv a intrat pe piață și a decis că își va mări controlul asupra energiei. O să se ocupe mult mai îndeaproape de cumpărare, distribuire, oricum este singurul agent de piață care poate să cumpere energie pe care să o vândă distribuitorilor finali astfel încât aceștia să o dea mai departe către populație la un preț care este fixat de stat.

Practic totul este fixat de stat, nu mai vorbim de o piață liberă în domeniul energiei. Oricum piața energiei era atât de afectată de influența statului încât nu era cu adevărat o piață liberă. Însă acum este și mai puțin liberă decât era înainte. Dar acest lucru înseamnă că statul român poate să exercite un control mai exact să spunem, asupra prețurilor din domeniul energetic, iar atunci influențele inflaționiste venite din această zonă se vor diminua.

Pe de altă parte, costurile pentru aceste măsuri sunt atât de mari încât statul nu o să mai aibă bani pentru alte cheltuieli, pentru investiții nici nu se mai pune problema și atunci pe undeva o să fie nevoie de toți banii aceștia care sunt necesari pentru implementarea schemei, iar acest lucru provoacă efect inflaționist.

Ne așteptăm la niște creșteri de prețuri care să fie cauzate de schema aceasta care reduce presiunea inflaționistă în domeniul energetic dar care produce presiune inflaționistă per ansamblu”, a spus Christian Năsulea.

”Forțe opuse asupra nivelului prețurilor”

Expertul a mai explicat și un alt fenomen menit să scadă inflația. Ridicarea dobânzii de referință de către BNR pare să fie în contradicție cu decizia guvernului de a aproba tot felul de scheme de ajutor prin care pompează bani în economie.

”Mai avem situații în care regăsim forțe opuse exercitate asupra nivelului prețurilor. Vorbim, pe de o parte, de politica BNR de ridicare a ratei dobânzii de referință ca să tempereze inflația, iar pe partea cealaltă avem guvernul României care aprobă tot felul de scheme de ajutor ori pentru persoane fizice, ori pentru firme, tot felul de programe cu diverse fonduri care sunt menite să injecteze bani în economie.

Acesta este un alt exemplu de acțiuni cu efect contrar. Creșterea dobânzii de referință temperează inflația, injectarea de bani în economie produce inflația”, a spus economistul.

Momentan nu se poate anticipa dacă una dintre forțe o va anula pe cealaltă în acest proces de luptă față de creșterea inflației.

”O să vedem post factum cât de mare a fost efectul unei măsuri și dacă a fost anulat de acțiunea contrară însă mereu, când avem situații în care diverse politici au efecte opuse, ne punem problema de ce mai luăm unele măsuri dacă luăm altele care le anulează pe primele”, a conchis Christian Năsulea.

Quarterly Report - Editia 4

Sărăcirea românilor, un fenomen care se apropie. Cât de mult se vor scumpi facturile la energie, din cauza unei taxe europene
Sărăcirea românilor, un fenomen care se apropie. Cât de mult se vor scumpi facturile la energie, din cauza unei taxe europene
România înregistrează o rată anuală a inflației mai mult decât dublă față de media înregistrată la nivelul UE. Însă, greul abia a început: „taxa pe carbon", asumată la nivelul UE...
Ciolacu, optimist privind reducerea inflației: „Spre sfârşitul anului va fi sub cinci la sută”
Ciolacu, optimist privind reducerea inflației: „Spre sfârşitul anului va fi sub cinci la sută”
Marcel Ciolacu, premierul României a spus vineri, 17 mai, fiind întrebat despre efectele inflației în România, că trendul inflației este unul descendent și că atunci când și-a preluat el...
#criza economica, #inflatie, #plafonare energie, #ajutor energie, #dobanda referinta BNR, #masuri 2023 , #inflatie