Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia

Luni, 09 Decembrie 2024, ora 03:30
25676 citiri
Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
Rusia intră în criză după prăbușirea rublei și creșterea inflației FOTO: X@IconicSettings

Când ești un pensionar rus care trăiește cu un venit limitat, este destul de rău să încerci să te lupți cu prețurile vertiginoase ale produselor de bază precum ouăle, cartofii sau untul, spun oamenii de rând din St. Petersburg. La aproape trei ani de la invazia totală a Kremlinului din Ucraina, două fenomene lovesc crunt țara: rubla se prăbușește, iar economia se clatină sub spectrul creșterii prețurilor.

Dar ritmul torid al cheltuielilor supraîncălzește economia. Confruntându-se cu inflația care se situează peste 8%, Banca Centrală a majorat deja dobânzile și le-ar putea majora și mai mult în săptămânile următoare, potrivit Radio Free Europe.

„Când văd aceste prețuri, ochii mi se deschid”, a declarat o profesoară de istorie pensionară, care locuiește în Sankt Petersburg și încearcă să se descurce cu o pensie lunară de 19 100 de ruble (187 de dolari). „Ce se întâmplă? Prețurile cresc la absolut orice”.

„Cuvintele politicoase îmi lipsesc, desigur”, a declarat femeia în vârstă de 72 de ani pentru serviciul rusesc al Radio Europa Liberă. Ea a cerut ca numele său să nu fie folosit pentru a evita hărțuirea poliției. „Trebuie să glumesc pe tema asta, pentru a-mi potoli furia”, a adăugat ea.

Alimentat de avalanșa de cheltuieli guvernamentale care acordă prioritate războiului, produsul intern brut ar trebui să înregistreze o creștere de 3,6 % în acest an, potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI).

Confruntată cu o inflație de peste 8%, Banca Centrală a majorat deja ratele și ar putea să le majoreze și mai mult în următoarele săptămâni. Aceasta, la rândul său, a dus la creșterea ipotecilor rezidențiale, ca să nu mai vorbim de împrumuturile pentru întreprinderi, ceea ce a determinat plângeri vocale din partea liderilor de afaceri.

Acum apare un alt simptom al unei economii din ce în ce mai nesănătoase: prăbușirea monedei ruse, care a atins niveluri nemaiîntâlnite din martie 2022, la câteva săptămâni după ce Moscova și-a lansat invazia din Ucraina.

La 5 decembrie, rubla a ajuns la 103 unități pentru un dolar american. Acest nivel a scăzut de la 85 în septembrie, dar a crescut de la cel mai scăzut nivel recent - 113 - pe care l-a atins în ultimele zile ale lunii noiembrie.

Principalul - dar nu singurul - motiv al scăderii? Un nou set de sancțiuni pe care Statele Unite l-au anunțat la 21 noiembrie, vizând zeci de bănci rusești, inclusiv cea mai mare bancă care a evitat sancțiunile până în prezent. Gazprombank, deținută de stat, a scăpat de această sancțiune în principal datorită rolului său de canal pentru tranzacțiile legate de exporturile de petrol și gaze. Washingtonul se temea anterior că sancționarea acesteia ar perturba piețele petroliere mondiale și ar duce la creșterea prețurilor petrolului.

Rușii - persoane fizice, bănci și întreprinderi - s-au grăbit să facă tranzacții înainte de 20 decembrie, când intră în vigoare restricțiile, a declarat Sergei Aleksashenko, un fost oficial de top din cadrul Băncii Centrale, iar acest lucru a inundat piața cu ruble. „Mi se pare că saltul brusc al rublei (sau dolarului) se explică prin faptul că regulile jocului vor fi schimbate și nimeni nu știe care vor fi noile reguli”.

Oficialii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au încercat să calmeze nervii agitați atât pentru consumatorii obișnuiți, cât și pentru oamenii de afaceri. „Așa cum se întâmplă adesea în astfel de situații, există în prezent o componentă emoțională excesivă pe piața valutară”, a declarat ministrul dezvoltării economice Maksim Reshetnikov reporterilor la 27 noiembrie. „Experiența arată că, după o perioadă de volatilitate crescută, cursul se stabilizează întotdeauna”.

Vânturile economice încrucișate dau bătăi de cap factorilor de decizie politică, atât mari, cât și mici. Salariile ridicate au alimentat inflația, crescând costul bunurilor de uz zilnic, inclusiv al untului, cartofilor și ouălor. Mai multe regiuni au raportat o serie de creșteri la unt și alte produse lactate. Unii comercianți cu amănuntul au început să pună produsele lactate sub cheie pentru a preveni furturile.

Scăderea rublei, între timp, va scumpi bunurile importate - într-un moment în care consumatorii ruși își măresc cheltuielile pentru sărbătorile lungi de Anul Nou și Crăciun.

„Creșterea economică trebuie să încetinească”, a declarat Laura Solanko, expert în economia rusă la Institutul pentru Economii în Tranziție al Băncii Finlandei. „Dar încetinirea creșterii nu este un semn de colaps economic. Rusia poate susține în linii mari [nivelul] actual al consumului casnic și al războiului cu în linii mari [nivelul] actual al activității economice.”

„Devine [mult prea clar] că nu există remedii bune pentru starea de rău a economiei ruse în afară de încheierea războiului; mama tuturor relelor Rusiei”, a scris Alexander Kolyandr, cercetător la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene.

Putin a ascuns criza din spatele ușilor închise: Totul a ieșit la iveală în Rusia, după dezvăluirile de la Harvard
Putin a ascuns criza din spatele ușilor închise: Totul a ieșit la iveală în Rusia, după dezvăluirile de la Harvard
La aproape trei ani de conflagrație cu Ucraina, Moscova a urmărit în liniște o strategie în două direcții pentru a-și finanța costurile tot mai mari de război. Însă Putin a ascuns în...
HONOR Magic7 Pro vine oficial în România. Tot ce trebuie să știi despre flagship-ul cu tehnologie AI avansată
HONOR Magic7 Pro vine oficial în România. Tot ce trebuie să știi despre flagship-ul cu tehnologie AI avansată
HONOR Magic7 Pro, cel mai nou flagship al companiei chineze, este gata să impresioneze piața din România printr-o combinație de performanțe hardware de vârf și integrare avansată a...
#criza economica, #criza Rusia, #rubla prabusire, #criza economica rusia, #Putin razboi, #inflatie Rusia , #stiri economice
  1. HONOR Magic7 Pro vine oficial în România. Tot ce trebuie să știi despre flagship-ul cu tehnologie AI avansată
  2. Soarta TikTok în SUA, lăsată pe mâinile lui Donald Trump: Administrația Biden pasează decizia interdicției
  3. Duolingo explodează: cum un chatbot AI schimbă regulile învățării limbilor străine
  4. Șoferii care au mașini cu GPL trebuie să facă o verificare urgentă. Riscă să fie amendați sau să ia foc
  5. UE intensifică investigațiile asupra platformei X. Algoritmii rețelei lui Elon Musk, sub lupa Comisiei Europene
  6. Avertisment urgent pentru utilizatorii de iPhone: setările care le permit hackerilor să îi spioneze
  7. Microsoft forțează actualizarea automată la Windows 11 24H2: Ce trebuie să știi
  8. România, "raiul" consumatorilor de alimente și băuturi nealcoolice. Ce arată datele oficiale privind prețurile din țările membre UE
  9. De la București la Chișinău, pe autostradă. Când va fi posibilă "minunea": "Lucrările vor demara la începutul lunii februarie"
  10. Google sfidează UE cu privire la combaterea dezinformării. Ce urmează?