Predicția unui reputat bancher german: „Avem 50% probabilitate de recesiune la nivel global”. Când ar urma să lovească criza

Joi, 23 Iunie 2022, ora 15:27
9080 citiri
Predicția unui reputat bancher german: „Avem 50% probabilitate de recesiune la nivel global”. Când ar urma să lovească criza
O serie întreagă de slăbiciuni financiare afectează economia la nivel global FOTO Hepta

Directorul executiv al Deutsche Bank AG a avertizat că economia globală s-ar putea îndrepta către o recesiune, pe măsură ce băncile centrale își intensifică eforturile de a reduce inflația.

Christian Sewing, reputatul bancher german care a făcut previziunea, se alătură unui "cor" tot mai numeros de directori de bănci sau factori de decizie politică din occident care pictează viitorul economiei globale în imagini pesimiste.

Sewing a vorbit miercuri, 22 iunie, la summitul Future of Finance de la Frankfurt, spunând că economia globală cedează sub mai multe tensiuni, de la probleme legate de lanțul de aprovizionare din China până la creșterea prețurilor la alimente, în special în cele mai sărace țări.

În timp ce Deutsche Bank a prezis de ceva timp că ratele dobânzilor vor crește pentru a reduce creșterile prețurilor, ritmul în care băncile centrale înăspresc împrumuturile l-a surprins, a spus Sewing, citat de Bloomberg.

„Aș spune că avem 50% probabilitate de recesiune la nivel global”, a spus CEO-ul Deutsche Bank în cadrul aceluiași interviu. În SUA și Europa, „probabilitatea ca o recesiune să vină în a doua jumătate a anului 2023, în timp ce în același timp ratele dobânzilor cresc, este evident în creștere față de previziunile pe care le aveam înainte de izbucnirea războiului în Ucraina”, a adăugat acesta.

Comentariile sale au venit în aceeași zi în care analiștii de la Citigroup Inc. au făcut o predicție similară, invocând șocuri de ofertă și rate mai mari ale dobânzilor. Sewing a spus că, în ciuda impactului asupra creșterii economice, el a susținut acțiunile băncilor centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA, deoarece acestea sunt necesare pentru a reduce inflația, pe care a numit-o un risc pentru democrație, la un nivel mai sustenabil.

La începutul acestei săptămâni, delegați diverși la cel de-al doilea forum economic anual din Qatar, pornind de la directorul executiv al Tesla, Elon Musk, și Nouriel Roubini, până la Bob Diamond, de la Atlas Merchant Capital, și Bill Winters de la, StanChart, au avertizat că Statele Unite se îndreaptă către o recesiune.

Jamie Dimon, cel care conduce JPMorgan Chase & Co., le-a spus investitorilor la începutul lunii iunie să se pregătească pentru un „uragan” economic, în timp ce economia se luptă împotriva unei combinații fără precedent de provocări.

„Istoria indică faptul că dezinflația implică adesea costuri semnificative pentru creștere și vedem că probabilitatea agregată de recesiune se apropie acum de 50%”, au scris economiștii Citigroup.

„Băncile centrale ar putea totuși să creeze aterizările blânde – sau pe „moale” – pe care le încorporează în previziunile lor (și în ale noastre), dar acest lucru va necesita ca șocurile de ofertă să se reducă și cererea să rămână rezistentă”.

Citigroup vede acum economia mondială în creștere cu 3% în acest an și 2,8% în 2023. Economiștii săi au spus că, dacă recesiunea va loc, este probabil să fie una „variată ca o grădină”, în care șomajul crește cu câteva puncte procentuale și producția se va confrunta cu câteva trimestre de scădere.

„Vedem asta ca pe o așteptare rezonabilă, dar necunoscutul – așa cum am subliniat – este modul în care dinamica inflaționistă se dovedește în cele din urmă a fi rezilientă”, au spus aceștia.

Sewing a adăugat că Deutsche Bank AG a avertizat deja cu un an în urmă că inflația nu este trecătoare. El a îndemnat în mod repetat băncile centrale să majoreze ratele dobânzilor și a criticat politicile monetare ultra-lax, în special în Europa, unde ani de rate negative au erodat veniturile băncilor din creditare.

Creșterile de dobândă așteptate acum sunt încă un „net pozitiv” pentru creditori, atâta timp cât aceștia au fost prudenți în evaluarea riscurilor atunci când au acordat împrumuturi, a explicat Sewing.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#criza economica, #recesiune globala, #Christian Sewing, #Deutsche Bank , #criza financiara