Cum a ajuns România să cumpere masiv electricitate din Bulgaria și Serbia: "Dacă nu economisim brutal energie, rămânem în beznă"

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 18:08
7993 citiri
Cum a ajuns România să cumpere masiv electricitate din Bulgaria și Serbia: "Dacă nu economisim brutal energie, rămânem în beznă"
Baraj hidroenergetic păzit FOTO Hepta

România se află în acest moment într-o situație mai mult decât delicată, din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, avertizează un expert român în domeniu.

Situația critică pe care o înregistrează miercuri, 23 noiembrie, Republica Moldova, țară rămasă integral în beznă din cauza bombardamentelor îndreptate intenționat de Rusia asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, are consecințe și asupra României.

"Suntem interconectați cu Moldova și Ucraina. Sunt momente în care fluxurile spre Moldova și Ucraina sunt mari și importăm masiv din Bulgaria și chiar Serbia. Toată această ficțiune că noi avem curentul nostru și trăim cumva izolați de ce se întâmplă în jur trebuie să se încheie aici. Nu ne permitem curent ieftin. Prețul trebuie să fie cel la care ori ne reducem consumul, ori poate crește producția, altminteri rămânem în beznă", explică, într-o postare pe Facebook, Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură.

Expertul consideră că actualii guvernanți sunt extrem de relaxați în privire cu acest subiect, inexistent în comunicarea publică oficială: "E timpul să lăsăm populismele și oportunismele și să spunem poporului pe-aia dreapta: dacă nu economisim brutal energie, rămânem în beznă. (...) Trebuie să ajutăm Moldova că avem acolo un milion de cetățeni români și nu vrem nici instabilitate politică instrumentată de ruși în altă țară vecină.

Trebuie să ajutăm Ucraina că ei se lupta cu rușii pentru noi toți și nu putem stă cu mâinile în sân când rușii vor să-i lase în beznă și frig. Dacă nu-i ajutăm în Ucraina, o să-i ajutăm la noi acasă într-o criză umanitară de proporții", mai spune Nuțu.

Recenta vizită a liderului PSD Marcel Ciolacu în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu Ion Ceban, primarul Chișinăului aflat în grațiile Moscovei, poate constitui un motiv de îngrijorare în plus.

"Populismele PSD pe energie sunt consecvente cu parteneriatul cu Ceban și se cheamă a face jocul rușilor, e irelevant dacă din prostie sau interes. Sunt realmente îngrijorată de ce jocuri va face PSD cu energia în Moldova la anul, odată cu "rotativa", când va controla probabil și ANRE, și Ministerul Energiei, și premierul", mai scrie Otilia Nuțu.

Republica Moldova a rămas fără electricitate pe aproape întreg teritoriul țării în cursul zilei de miercuri, 23 noiembrie. Republica Moldova importa peste 25% din necesarul de energie al țării din Ucraina, țară care și-a anunțat vecinii, pe data de 11 octombrie, că este nevoite să sisteze integral exportul în condițiile în care bombardamentele Rusiei au distrus sursele de producere ale electricității.

Republica Moldova a rămas, la pachet, și fără cealaltă sursă externă de electricitate - Transnistria, de unde primea grosul. Țara-fantomă de peste Nistru a sistat livrările, care erau de 2 ori mai mari decât cele ucrainene, la ordinul Moscovei.

Din acel moment, aproximativ 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova este asigurat de România, arată o analiză Panorama.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Referendumul privind aderarea Republica Moldova la Uniunea Europeană (UE) se vor desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe data de 20 octombrie 2024. Curtea Constituțională a...
#criza electricitate, #pana curent republica moldova, #maia sandu , #invazie ucraina