Cum a ajuns România să cumpere masiv electricitate din Bulgaria și Serbia: "Dacă nu economisim brutal energie, rămânem în beznă"

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 18:08
7993 citiri
Cum a ajuns România să cumpere masiv electricitate din Bulgaria și Serbia: "Dacă nu economisim brutal energie, rămânem în beznă"
Baraj hidroenergetic păzit FOTO Hepta

România se află în acest moment într-o situație mai mult decât delicată, din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, avertizează un expert român în domeniu.

Situația critică pe care o înregistrează miercuri, 23 noiembrie, Republica Moldova, țară rămasă integral în beznă din cauza bombardamentelor îndreptate intenționat de Rusia asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, are consecințe și asupra României.

"Suntem interconectați cu Moldova și Ucraina. Sunt momente în care fluxurile spre Moldova și Ucraina sunt mari și importăm masiv din Bulgaria și chiar Serbia. Toată această ficțiune că noi avem curentul nostru și trăim cumva izolați de ce se întâmplă în jur trebuie să se încheie aici. Nu ne permitem curent ieftin. Prețul trebuie să fie cel la care ori ne reducem consumul, ori poate crește producția, altminteri rămânem în beznă", explică, într-o postare pe Facebook, Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură.

Expertul consideră că actualii guvernanți sunt extrem de relaxați în privire cu acest subiect, inexistent în comunicarea publică oficială: "E timpul să lăsăm populismele și oportunismele și să spunem poporului pe-aia dreapta: dacă nu economisim brutal energie, rămânem în beznă. (...) Trebuie să ajutăm Moldova că avem acolo un milion de cetățeni români și nu vrem nici instabilitate politică instrumentată de ruși în altă țară vecină.

Trebuie să ajutăm Ucraina că ei se lupta cu rușii pentru noi toți și nu putem stă cu mâinile în sân când rușii vor să-i lase în beznă și frig. Dacă nu-i ajutăm în Ucraina, o să-i ajutăm la noi acasă într-o criză umanitară de proporții", mai spune Nuțu.

Recenta vizită a liderului PSD Marcel Ciolacu în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu Ion Ceban, primarul Chișinăului aflat în grațiile Moscovei, poate constitui un motiv de îngrijorare în plus.

"Populismele PSD pe energie sunt consecvente cu parteneriatul cu Ceban și se cheamă a face jocul rușilor, e irelevant dacă din prostie sau interes. Sunt realmente îngrijorată de ce jocuri va face PSD cu energia în Moldova la anul, odată cu "rotativa", când va controla probabil și ANRE, și Ministerul Energiei, și premierul", mai scrie Otilia Nuțu.

Republica Moldova a rămas fără electricitate pe aproape întreg teritoriul țării în cursul zilei de miercuri, 23 noiembrie. Republica Moldova importa peste 25% din necesarul de energie al țării din Ucraina, țară care și-a anunțat vecinii, pe data de 11 octombrie, că este nevoite să sisteze integral exportul în condițiile în care bombardamentele Rusiei au distrus sursele de producere ale electricității.

Republica Moldova a rămas, la pachet, și fără cealaltă sursă externă de electricitate - Transnistria, de unde primea grosul. Țara-fantomă de peste Nistru a sistat livrările, care erau de 2 ori mai mari decât cele ucrainene, la ordinul Moscovei.

Din acel moment, aproximativ 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova este asigurat de România, arată o analiză Panorama.ro.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cât de constituțională e comasarea alegerilor. Fost judecător CCR: ”O să fie o încurcătură mare pentru administrația publică”
Cât de constituțională e comasarea alegerilor. Fost judecător CCR: ”O să fie o încurcătură mare pentru administrația publică”
Coaliția PSD-PNL a anunțat miercuri, 21 februarie, că a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale în luna iunie. Această mutare ridică mai multe semne de întrebare în ceea...
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat joi, 22 februarie, un grafic prin care a arătat cât au scăzut pierderile din rețeaua de termoficare în mandatul lui. Potrivit edilului,...
#criza electricitate, #pana curent republica moldova, #maia sandu , #invazie ucraina