Cum a afectat criza energetică cel mai mare consumator de energie din România

Sambata, 26 Martie 2022, ora 06:15
3629 citiri
Cum a afectat criza energetică cel mai mare consumator de energie din România
Consumatorii au fost afectați de criza din energie FOTO www.pexels.com

Combinatul Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din România, a fost grav afectat anul trecut de creșterea prețurilor din sector și de prețurile record ale aluminiului la Bursa de Metale din Londra. Compania a decis reducerea producției de aluminiu electrolitic, oprind activitatea în trei din cele cinci hale de electroliză, măsură implementată în acest an.

Alro este totodată unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție.

Doi factori majori au influențat întreaga industrie europeană a aluminiului în 2021: cererea care a crescut constant și prețurile la energie care s-au majorat la niveluri fără precedent, determinate de cotațiile drepturilor de emisii CO2, și prețul și deficitul de gaze naturale.

În timp ce primul factor a dus la prețuri record ale aluminiului la Bursa de Metale din Londra (LME), al doilea a anulat cea mai mare parte a acestei creșteri și a condus la o reducere semnificativă a producției la nivelul UE. Astfel, în 2021, LME a atins o medie anuală de 2.480 dolari/tonă, mai mare cu 46% decât în 2020, când media era de 1.704 dolari/tonă.

În 2021, cea mai mare valoare a LME a fost de 3.180 dolari/tonă, înregistrată în luna octombrie (în 2020 nivelul maxim de 2.051 dolari/tonă a fost atins în luna decembrie). Cu toate acestea, cotațiile certificatelor de CO2 au crescut foarte mult în 2021, reflectându-se în costuri record ale energiei electrice, iar producătorii europeni de aluminiu s-au confruntat cu o creștere de 300% a facturilor de electricitate în a doua parte a anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă din 2020.

Grupul Alro a înregistrat o cifră de afaceri de 3,5 miliarde de lei, în creștere față de 2,5 miliarde de lei înregistrată în 2020, iar combinatul Alro a raportat în 2021 afaceri de 3,3 miliarde de lei, față de 2,3 miliarde de lei în 2020.

Profitul net a scăzut în 2021 de 13 ori, față de 2020. Astfel, în 2021, grupul a înregistrat un profit net de 26 milioane de lei, comparativ cu un profit net de 335 milioane de lei în 2020. Numai combinatul din Slatina a avut în 2021 un profit de 35 de milioane de lei față de un profit de 295 milioane de lei în 2020. Creșterea cifrei de afaceri atât pentru Grup, cât și pentru ALRO a fost determinată de tendința favorabilă a prețului aluminiului la Bursa de Metale din Londra (LME), precum și de cererea constant mai mare pentru produsele cu valoare adăugată mare și foarte mare ale grupului, cu accent pe aluminiul produs pentru industriile aeronautică, inginerie generală și produse de larg consum.

„2021 a adus și mai multe provocări decât 2020, cu o criză sanitară urmată de o criză energetică fără precedent pentru întreaga industrie europeană și pentru cea a aluminiului. Mai mulți concurenți din cadrul UE fie și-au redus semnificativ activitatea, fie au închis complet. Am reușit să ne menținem activitatea datorită modelului nostru de afaceri pe termen lung axat pe integrarea pe verticală, concomitent cu dezvoltarea producției de aluminiu cu valoare adăugată mare și foarte mare. Cu toate acestea, prețurile prohibitive la energie ne-au făcut să decidem reducerea producției de aluminiu electrolitic, oprind activitatea în trei din cele cinci hale de electroliză, măsură implementată în 2022. Totodată, am avut în vedere măsurile tehnologice specifice care permit o repornire rapidă și eficientă, când condițiile pe piața energiei revin la normal. Această decizie ne ajută să ne păstrăm lichiditatea și să îndeplinim toate obligațiile financiare ale Companiei, inclusiv plata la timp a salariilor, impozitelor și taxelor, precum și a ratelor la împrumuturile contractate”, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro.

În România, la creșterea prețului energiei electrice s-au adăugat si deficitul în aprovizionare, denunțarea sau renegocierea unilaterală și cu costuri majorate a unor contracte de furnizare a energiei electrice. În linie cu aceste perspective de piață, Grupul Alro a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 39% față de 2020.

În 2021, grupul a profitat de cererea crescută pentru produsele sale cu valoare adăugată mare, în special din industriile aeronautică, inginerie generală și bunuri de larg consum. Mai mult, segmentul de alumină a contribuit la cifra de afaceri a Grupului în 2021 într-o măsură mai mare decât în 2020, înregistrând o creștere cu 61% a veniturilor din vânzările către terți.

Veniturile din vânzările de produse prelucrate au crescut cu 36% în 2021 față de 2020, în timp ce aluminiul primar a înregistrat o creștere de 32% pentru aceeași perioadă.

”Performanța bună a sectoarelor auto și de construcții, tarifele anti-dumping impuse de Uniunea Europeană produselor extrudate din China, aprovizionarea redusă, lipsa containerelor și presiunea logistică au susținut cererea de bare, în special în primul semestru al anului 2021, precum și cererea pentru produsele primare ale Grupului. Mai mult, în iunie 2021, ALRO a prelungit acordul multianual cu Airbus pe baza parteneriatului de succes, care validează investițiile pe termen lung și eforturile ALRO de a deveni un furnizor de renume pentru industria aeronautică”, anunță compania.

Uniunea Europeană se apropie de aprobarea unei legi controversate privind scanarea mesajelor digitale, inclusiv a celor criptate
Uniunea Europeană se apropie de aprobarea unei legi controversate privind scanarea mesajelor digitale, inclusiv a celor criptate
Uniunea Europeană este pe cale să aprobe o lege controversată care ar permite scanarea sistematică a mesajelor digitale, inclusiv a celor criptate, pentru detectarea activităților suspecte,...
Ce va lansa Apple în loc de ochelarii Vision Pro 2
Ce va lansa Apple în loc de ochelarii Vision Pro 2
Anul trecut, zvonurile despre Vision Pro de la Apple s-au intensificat, menționând că Apple ar plănui să lanseze două noi modele de căști: Vision Pro 2, o versiune mai puternică, și o...
#criza energie, #consum energie, #Alro , #criza energie
  1. Uniunea Europeană se apropie de aprobarea unei legi controversate privind scanarea mesajelor digitale, inclusiv a celor criptate
  2. Ce va lansa Apple în loc de ochelarii Vision Pro 2
  3. Portul de la frontiera Uniunii. Cele mai importante transporturi din Portul Constanța în 2023
  4. Care este cea mai falsificată bancnotă din România. Avertismentul BNR
  5. Aerul condiționat arde la buzunare. Cu cât crește factura la energie în zilele caniculare
  6. Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
  7. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  8. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  9. Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării
  10. Samsung Galaxy Buds 3. Totul despre design-ul controversat al căștilor și data de lansare