PNL cere un pact național pe energie până în 2026. Măsurile care vor fi analizate în ședința convocată în coaliție marți SURSE

Luni, 21 Februarie 2022, ora 22:35
1712 citiri
PNL cere un pact național pe energie până în 2026. Măsurile care vor fi analizate în ședința convocată în coaliție marți SURSE
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, și cel al PNL, Florin Cîțu Hepta

O nouă ședință a coaliției de guvernare pe tema măsurilor din energie va avea loc marți, 22 februarie.

Potrivit unor surse Ziare.com, PNL va propune prelungirea măsurii privind compensarea facturilor și în aprilie. În plus, liberalii vor propune, un pact pe energie până în anul 2026 care să presupună investiții fixe în acest sector, în fiecare an.

Luni, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că guvernul va decide măsurile privind criza din energie săptămâna aceasta. Cel mai probabil acestea vor viza reglementarea costurilor, nu a prețurilor, a precizat șeful Executivului.

Propunerile PSD

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a anunţat luni că social-democraţii pledează pentru ”un mix de propuneri” care să ajute populația și iarna viitoare.

”Pledăm pentru un mix de propuneri care să includă reglementarea, astfel încât facturile la electricitate şi gaz să redevină şi să rămână suportabile pentru populaţie şi economie, inclusiv iarna viitoare. Simultan, este obligatorie mărirea capacităţilor de producţie, astfel încât România să capete independenţă energetică, lucru posibil în câţiva ani”, a transmis Firea.

Fostul primar al Capitalei a precizat că măsurile propuse de social-democrați au fost trimise guvernului.

”Este fundamentală rezolvarea cauzelor, respectiv anularea efectelor liberalizării haotice şi în condiţii de penurie a pieţei, care a generat şi a amplificat actualul dezastru. Dacă nu se opreşte sarabanda creşterilor nestăvilite ale preţurilor la electricitate şi gaz, inflaţia va continua să crească şi va amplifica suferinţa populaţiei şi a economiei”, a adăugat Firea.

Recedent, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat faptul că liberalizarea pe piaţa energiei s-a făcut haotic, fără a fi anticipată criză mondială. Acesta a subliniat că preţul la energie pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi pentru zona casnică trebuie să rămână aşa cum este reglementat în ordonanţa existentă, iar dacă nu este găsită o altă soluţie, măsura trebuie prelungită până în luna aprilie.

Decizia luată de guvern luni

Luni seară a avut loc o reuniune la guvern pe tema crizei din energie, fiind analizate măsurile în vigoare şi cele preconizate de la 1 aprilie.

La discuţii au participat miniştrii Energiei, Virgil Popescu, Finanţelor, Adrian Câciu, Muncii, Marius Budăi, Economiei, Florin Spătaru, Antreprenoriatului, Constantin Cadariu, Mediului, Tanczos Barna, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, şi consilierul de stat George Agafiţei.

În ședință, guvernul a demarat plăţile către furnizorii de gaze şi energie electrică, conform mecanismului de compensare stabilit de cadrul legal.

Măsurile discutate luni, care vor asigura protecţia tuturor categoriilor de consumatori după 1 aprilie, vor fi prezentate şi analizate în şedinţa de marţi a coaliţiei de guvernare.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#criza energie, #PNL, #pact energie, #sedinta coalitie , #criza energie