Business Focus: The Real Estate Event - Uniting People, Inspiring Visions
Începutul de an a debutat cu un scandal dintre PNL și PSD, cele două formațiuni învinovățindu-se reciproc pentru creșterea la facturile de la energie și gaze. Mai mult, vicepreședintele PSD Mihai Tudose a cerut demisia ministrului Energiei Virgil Popescu, în timp ce liberalii arată cu degetul către instituțiile conduse de social-democrați.
Conflictul a început de marțea trecută, 4 ianuarie, după ce președintele PSD Marcel Ciolacu s-a arătat nemulțumit de ministrul PNL al Energiei Virgil Popescu, susținând că liberalul nu i-ar fi ținut la curent pe social-democrați cu privire la criza energetică. Ciolacu a criticat apoi actuala lege propusă de Virgil Popescu pentru plafonarea prețurilor la energie, precizând că este „ineficientă”.
Criticile la adresa ministrului au continuat, iar câteva zile mai târziu vicepreședintele PSD Mihai Tudose a cerut demisia lui Virgil Popescu și a „zestrea” lăsată de guvernul Orban. „Sunt un pic decepționat de aceste prestări succesive contondente, eu sunt convins că domnul ministru face tot ce poate. Din păcate, cam atâta poate. Și cu declarațiile de azi, cred că e suficient. Cred că ar fi cazul să încercăm și cu altcineva. Ar trebui să recunoască singur chestia asta. Nu se poate, îndeamnă cetățenii la neplată”, a declarat Tudose miercuri, 12 ianuarie, într-o emisiune de la Antena 3.
Într-o reacție la cald, Ciolacu a afirmat că se încrede în părerile lui Mihai Tudose, însă câteva ore mai târziu a adăugat faptul că decizia îi trebuie să o ia premierul Nicolae Ciucă. „Nu este atributul meu să schimb. E al prim-ministrului”, a afirmat Ciolacu.
Primul care a răspuns la asalturile social-democraților a fost președintele PNL Florin Cîțu, care a spus despre propunerea lui Ciolacu de a reduce TVA de la 1 februarie pentru energia electrică și gazele naturale că reprezintă o „postare electorală” și a amintit că astfel de idei avea și Liviu Dragnea.
„Este o postare electorală, dar trebuie să le aducem aminte colegilor de coaliţie că alegerile sunt în 2024. E foarte important în acest moment să găsim soluţiile pentru români şi cele mai importante sunt soluţiile. (...) TVA zero înţeleg că a mai încercat Dragnea, din ce ştiu eu, şi a fost un proiect care nu a putut să fie implementat”, a declarat Cîţu marţi seară, la TVR1.
O reacție mai dură a venit a doua zi, din partea mai multor liberali, printre care și deputatul Gheorghe Pecingină, un apropiat al lui Cîțu, care au relatat că vina principală pentru criza din energie aparține Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE), instituție condusă de către Dumitru Chiriță, parlamentar PSD cu patru mandate de deputat la activ. Liberalii au adăugat că ANRE nu și-a respectat rolul de a supraveghea piața energetică și au cerut astfel o comisie de anchetă pentru activitatea instituției.
„În toată nebunia ultimelor zile privind facturile la energie, mă surprinde tăcerea ANRE. Ei ar fi cei mai în măsură să răspundă şi să ne lămurească în legătură cu cazurile de încălcare a legii de plafonare şi compensare a preţurilor. Am de gând să le propun colegilor din Parlament comisie de evaluare a activităţii ANRE pe ultimul an şi, dacă este cazul, comisie parlamentară de anchetă, pentru a vedea cum ANRE şi-a exercitat atribuţiile de supraveghere a modului în care companiile de profil au aplicat prevederile Legii privind plafonarea preţurilor la energie şi compensarea facturilor”, a relatat Pecingină pe Facebook.
Asaltul de joi al liberalilor nu s-a încheiat, iar aceștia au atacat și un ministru din partea PSD. Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a adus mai multe acuze la adresa ministrului Sănătății Alexandru Rafila pe tema pandemiei, precizând că înainte de sărbători oficialul social-democrat a venit cu ideea „să venim cu alte relaxări, ca și cum nimic nu s-ar întâmpla”. Stroe a pus apoi la îndoială și pregătirea ministerului față de valul 5 al pandemiei de coronavirus.
”Am ajuns, astăzi, aproape la borna de 10.000 de cazuri noi de infectări cu Sars-CoV-2, o creştere de peste 8 ori ori faţă de acum 15 zile, imediat după Crăciun. În puţin peste două săptămâni avem o creştere uriaşă, care pune la îndoială pregătirea făcută de Ministerul Sănătăţii în faţa valului 5, unul care aduce sute de mii de cazuri în alte ţări din Europa. (...) Cât de real mai este interesul Ministerului Sănătăţii pentru pandemie câtă vreme, înainte de sărbători, opţiunea din partea ministrului a fost să venim cu alte relaxări, ca şi cum nimic nu s-ar întâmpla, iar acum doar tace şi doar face unele informări?”, a mai adăugat liberalul.