Energia devine imposibil de plătit pentru milioane de muncitori. Pe cine dă vina Putin pentru criza gazului din Europa

Marti, 06 Septembrie 2022, ora 15:15
4138 citiri
Energia devine imposibil de plătit pentru milioane de muncitori. Pe cine dă vina Putin pentru criza gazului din Europa
Sondă de petrol FOTO: Pixabay.com

Facturile tot mai mari la energie îi vor duce pe cei mai săraci în colaps. Pe de altă parte, Vladimir Putin nu renunță la invazia din Ucraina. Mai mult, amenință că va opri livrările de gaz și spune că de fapt nu el este vinovat de creșterea prețurilor pe această piață.

Creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale face ca facturile la energie pentru milioane de europeni să fie imposibil de plătit, a avertizat marţi Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES), informează AFP.

"Aproximativ 9,5 milioane salariaţi activi aveau deja dificultăţi în a-şi achita facturile la energie" înainte ca inflaţia în zona euro să explodeze pentru a atinge un nivel record de 9,1% în ritm anual în luna august, afirmă CES care se bazează pe un studiu realizat de Institutul European al Sindicatelor.

Începând din luna iulie 2021 şi până în luna iulie 2022, costurile cu gazele şi electricitatea au crescut cu 38% în Europa şi continuă să crească.

În consecinţă, în 16 ţări membre ale Uniunii Europene, printre care se numără şi România, "salariaţii care sunt plătiţi cu salariul minim trebuie să pună deoparte echivalentul salariului pe o lună şi chiar mai mult pentru a putea continuă să îşi lumineze sau să îşi încălzească locuinţa", susţin sindicatele europene. În 2021, această situaţie se înregistra în doar opt din cele 28 de state membre UE.

Câte zile sunt nevoiți să muncească românii prentru a-și putea permite facturile la energie

Numărul de zile pe care un salariat plătit cu salariul minim trebuie să le lucreze pentru a-şi plăti factura la energie a crescut dramatic în unele ţări. De exemplu, în 2022, un salariat activ din Estonia trebuie să muncească 26 de zile mai mult decât în 2021 pentru a-şi plăti factura energetică anuală. În cazul unui salariat activ din România, acesta trebuie să muncească 21 de zile mai mult decât în 2021 pentru a-şi plăti factura energetică anuală.

"Atunci când costurile cu facturile depăşesc salariul pe o lună, nicio modalitate de a face economii nu va avea efect. Aceste preţurile sunt în prezent, pur şi simplu, imposibil de plătit de către milioane de oameni", susţine secretarul general adjunct al CES, Esther Lynch.

În consecinţă, sindicatele cer guvernelor europene, care se vor reuni la finele acestei săptămâni la Praga pentru a discuta subiecte legate de energie, "să pună capăt creşterilor nesustenabile a preţurilor".

Într-un plan în şase puncte trimis preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, lui Charles Michel şi altor lideri europeni, sindicatele cer majorarea salariilor în special a salariilor minime pe economie. De asemenea, CES cere plafonarea facturilor la energie şi taxarea profiturilor excepţionale ale companiilor din energie.

Vladimir Putin dă vina pe SUA pentru criza gazului

Marți, 6 septembrie, ministerul rus de Externe a acuzat SUA că au alimentat criza gazului din Europa împingându-i pe liderii europeni spre pasul "sinucigaş" de a reduce cooperarea economică şi energetică cu Moscova, potrivit Reuters.

Întrebată ce ar trebui să se întâmple pentru ca gazoductul Nord Stream 1 să înceapă să livreze din nou gaz, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat pentru Reuters: "Ascultaţi, îmi puneţi întrebări la care până şi copiii ştiu răspunsul: cei care au început asta trebuie să o şi termine".

Ea a mai spus că SUA încearcă de mult timp să întrerupă legăturile energetice dintre Rusia şi marile puteri europene ca Germania, chiar dacă Moscova a fost un furnizor de energie de încredere încă din perioada sovietică.

"Dominaţia Washingtonului a prevalat", a declarat Zaharova pentru Reuters în marja Forumului Economic Estic de la Vladivostok. "Au fost aduse la putere în Uniunea Europeană forţe politice care joacă rolul de agenţi provocatori", a adăugat ea. "Este absolut sinucigaş, dar se pare că ei trebuie să treacă prin asta", a mai spus purtătoarea de cuvânt.

SUA şi UE au acuzat Rusia de şantaj energetic după ce Moscova a redus livrările de gaz către clienţii europeni. Rusia a spus că au apărut probleme tehnice cu staţia de comprimare a cărei reparare este împiedicată de sancţiuni.

Kremlinul susţine că Occidentul a declanşat criza energetică impunând cele mai dure sancţiuni din istoria modernă, o măsură despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus că echivalează cu o declaraţie de război economic.

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză a gazului din istorie, cu preţuri la energie tot mai mari şi cu importatori germani care discută inclusiv o posibilă raţionalizare în cea mai mare economie a UE după reducerea fluxurilor de gaz din Rusia spre Occident.

România, ultima în UE la procentul din PIB alocat cercetării și în 2023
România, ultima în UE la procentul din PIB alocat cercetării și în 2023
România a alocat în 2023 pentru cercetare și dezvoltare un procent de 0,52% din PIB, cel mai mic din Uniunea Europeană. Deși într-o ușoară creștere față de anii anteriori, nivelul...
Deficitul comercial se adâncește puternic în ianuarie-octombrie 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut
Deficitul comercial se adâncește puternic în ianuarie-octombrie 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut
După un an 2023 care a întrerupt tendința crescătoare a deficitului comercial, primele zece luni ale anului în curs prezintă un dezechilibru între exporturi și importuri puternic în...
#criza gazului, #factura energie, #colaps financiar, #saracie, #Romania , #gaz
  1. Inovație în curierat: eAWB reduce costurile pentru IMM-uri
  2. NATO ar putea cere bugete mult mai mari pentru armată. Prinși între presiunea lui Trump și războiul din Ucraina, oficialii europeni au intrat în negocieri
  3. Turabo inaugurează prima fabrică de cafea de specialitate și capsule de cafea din România a brandului, cu o investiție de peste 1 milion de euro
  4. De la ruină la producător de energie. Începe licitația pentru construirea unei centrale termoelectrice noi în București, pe ruinele unui CET vechi
  5. BELLEMONDE - un stil de viață complet în nordul Bucureștiului
  6. „O gură de oxigen” pentru exporturi și turism. Ce urmează după intrarea României în Schengen. Analist: „Ne oferă un avantaj istoric - rămâne ca noi să o exploatăm”
  7. Industriile în care angajații câștigă mult mai mult decât media națională. Scad ușor veniturile în IT
  8. Banca Centrală Europeană, așteptată să întindă o mână economiei europene aflate în suferință
  9. Un sector din București va avea panouri solare la opt mari parcări. Investiție de peste 8 milioane de euro din fonduri nerambursabile
  10. Reacția patronilor care depind de imigranții asiatici, după intrarea României în Schengen. „Nu este un stres real”