Recesiunea globală pândește România. Analist economic: ”A venit nota de plată și o plătim cu vârf și îndesat”

Joi, 26 Mai 2022, ora 21:30
16807 citiri
Recesiunea globală pândește România. Analist economic: ”A venit nota de plată și o plătim cu vârf și îndesat”

Recesiunea globală din cauza războiului din Ucraina este un avertisment tot mai des al celor mai importanți economiști ai lumii. Recent, chiar șeful Băncii Mondiale, David Malpass, a spus că este dificil să evităm o criză pe măsură ce prețurile alimentelor, energiei și îngrășămintelor cresc.

Pe de altă parte, cerealele din Ucraina nu mai ajung către țările care depindeau de aceste produse din cauza blocajelor generate de război dar și de pandemia de coronavirus din China.

O parte din produse ar putea trece și prin România.

Adrian Negrescu: ”Este o criză aproape perfectă. Plătim nota de plată a pandemiei”

Criza economică nu va ocoli țara noastră, iar guvernul va fi nevoit să crească taxele și să facă împrumuturi pentru a plăti pensiile și salariile.

”Este o criză aproape perfectă în condițiile în care s-au adunat toate lucrurile negative care se puteau întâmpla în 2022. Avem creșterea prețurilor la alimente, creșterea prețurilor la energie, inflația galopantă, războiul, problemele de aprovizionare din China- această țară fiind în continuare afectată de pandemia de COVID-19.

Este o situație din care vom ieși cu greu mai ales că vom plăti nota de plată a pandemiei, a celor 9 trilioane de dolari și 6 trilioane de euro care au fost tipăriți în pandemie pentru a ajuta practic ca lumea să stea acasă, pentru că acest lucru s-a dorit. Acum a venit nota de plată și o vom plăti cu vârf și îndesat. Acest lucru înseamnă falimente, locuri de muncă pierdute, împrumuturi din ce în ce mai mari și mai scumpe pentru România.

Statul român va trebui să se restructureze, să ia măsuri pentru a se asigura financiar că va avea cu ce să plătească salariile și pensiile și, din păcate, mi-e teamă că va trebui să crească taxele”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu pentru Ziare.com.

Suntem buni producători de grâu, porumb și roșii dar acest lucru nu se vede pe mesele românilor

În cazul în care cele mai negre scenarii se vor adeveri iar la nivel global va izbucni o criză a alimentelor, România, care încă are suprafețe întinse de teren agrar, ar putea să acopere necesarul de hrană pentru populație. Însă, în practică, noi ne bazăm mai mult pe import decât pe producția proprie.

În ce măsură am putea să facem față cu produse românești crizei alimentelor, Adrian Negrescu a explicat:

”În teorie, am putea dar în realitate cam 70% din ce cumpărăm din hipermarketuri vine din importuri. Și vorbim aici de carnea de porc, unde importăm 80% din necesar, vorbim despre produsele alimentare procesate.

Noi stăm foarte bine la producția de grâu, de porumb, de roșii dar din păcate nu le putem exploata atât de bine în țara noastră astfel încât să le aducem pe masa românilor”.

Cum poate ajuta România exportul de cereale din Ucraina

Deși țara noastră poate fi un punct principal de sprijin în ceea ce privește transportul cerealelor din Ucraina către vestul Europei, momentan nu pare că îi putem ajuta foarte mult pe vecinii noștri.

”Există deja niște linii de aprovizionare, statul român s-a implicat deja în transportul cerealelor din Ucraina către potențiarii beneficiari din vestul Europei dar încă nu reușim să ne organizăm astfel încât aceste transporturi să devină eficiente și România să aibă de câștigat de pe urma acestor exporturi ucrainene.

Să nu uităm că portul din Constanța este deja sufocat de exportul de cereale din Ucraina. Nu stăm foarte bine la nivel logistic și mi-e teamă că nici în continuare, având în vedere că nu avem o strategie coerentă nu vom reuși să-i ajutăm așa cum trebuie pe vecinii noștri din Ucraina”, a mai spus Negrescu.

Țările în curs de dezvoltare se bazau pe cerealele din Ucraina

Chiar înainte de război, aprovizionarea cu alimente a lumii era precară. Seceta a afectat culturile de grâu și ulei vegetal din Canada anul trecut, dar și recoltele de porumb și soia în America de Sud, scrie BBC.

Covid a avut și un impact mare. În Indonezia și Malaezia, deficitul de forță de muncă a însemnat recolte mai scăzute de ulei de palmier, ceea ce a împins prețurile uleiului vegetal la nivel global.

La începutul acestui an, prețul multor alimente de bază din lume atingea cote maxime. Mulți au sperat că recoltele din Ucraina ar putea contribui la compensarea deficitului global.

Dar invazia Rusiei a împiedicat acest lucru. Ministerul Agriculturii din Ucraina spune că 20 de milioane de tone de cereale sunt acum blocate în țară.

Înainte de război, 90% din exporturile Ucrainei au plecat prin porturi din Marea Neagră cu nave suficient de mari pentru a călători pe distanțe lungi - spre China sau India - și totuși să facă profit. Dar toate sunt acum închise. Rusia a ocupat cea mai mare parte a coastei Ucrainei și a blocat restul cu o flotă de cel puțin 20 de nave, inclusiv patru submarine.

Acum, pentru a putea pleca aceste nave din nou către țările care au nevoie de hrană, este nevoie ca acestea să fie escortate aerian terestru și maritim și ar fi destul de complicat acest lucru din punct de vedere politic.

Acest lucru ar putea pune Turcia, care controlează strâmtorii în Marea Neagră, într-o poziție dificilă. A spus deja că va restricționa intrarea navelor de război.

Oferta Rusiei de a deschide un coridor prin Marea Neagră pentru transporturile de alimente, în schimbul unei relaxări a sancțiunilor, a venit în timp ce Uniunea Europeană discuta miercuri un nou pachet de sancțiuni și nu dădea semne că își schimbă cursul.

Chiar dacă războiul se va încheia mâine, ar putea dura luni sau ani pentru a asigura siguranța Mării Negre, spune domnul Bentham, deoarece Ucraina și-a apărat coasta cu mine și nave scufundate strategic.

Spațiile de depozitare sunt pline

Deocamdată, cerealele din Ucraina pot fi scoase doar pe uscat sau pe șlepuri, pe Dunăre.

Săptămâna trecută, UE a anunțat planuri de a ajuta prin investiții de miliarde de euro în infrastructură.

Principala cale de ieșire din țară acum este calea ferată. Însă sistemul feroviar al Ucrainei este mai larg decât cel al UE, ceea ce înseamnă că încărcăturile trebuie să fie transferate în vagoane noi la graniță. Timpul mediu de așteptare este de 16 zile, dar poate dura până la 30 de zile.

Europa nu cumpără mult grâu ucrainean, este autosuficientă. Și este dificil să muți acest grâu dincolo de UE, deoarece porturile din Polonia și România nu sunt echipate pentru a exporta cantități mari de cereale.

„Până în iulie, țările UE vor fi ocupate să-și exporte propriile recolte de vară și vor avea și mai puțină capacitate de a se ocupa de alimentele Ucrainei”, spune Elenea Neroba broker ucrainean de cereale.

Timpul se scurge iar problema este departe de a fi rezolvată. Spațiile de depozitare sunt pline, iar recolta de vară de grâu, orz și rapiță este la câteva săptămâni distanță.

Citeste si:
Lavrov s-a dezlănțuit din nou la adresa Ucrainei și a „stăpânilor săi occidentali”. Soluția rușilor pentru criza exporturilor de cereale
Lavrov s-a dezlănțuit din nou la adresa Ucrainei și a „stăpânilor săi occidentali”. Soluția rușilor pentru criza exporturilor de cereale
Ministrul rus de Externe. Serghei Lavrov, a declarat joi, 23 iunie, într-o conferinţă de presă, după discuţiile cu omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, despre criza ucraineană a...
Metamorfoza lui Dmitri Medvedev: de la tehnocrat la naționalist extremist. „Se luptă pentru viitorul său loc în Rusia post-Putin”
Metamorfoza lui Dmitri Medvedev: de la tehnocrat la naționalist extremist. „Se luptă pentru viitorul său loc în Rusia post-Putin”
În vara lui 2010, președintele rus de atunci Dmitri Medvedev a pornit într-un tur al Silicon Valley în căutarea investitorilor și a ideilor despre cum să modernizeze economia țării sale...