O țară cu 1 milion de români, alertă dramatică: Oamenii nu au avut ce mânca, criza lovește una din 5 familii

Joi, 29 Februarie 2024, ora 05:33
13790 citiri
O țară cu 1 milion de români, alertă dramatică: Oamenii nu au avut ce mânca, criza lovește una din 5 familii
O țară cu un milion de români se confruntă cu o criză a costului vieții FOTO: Timeout

Criza multiplă generată de războaiele din Ucraina și Israel, blocarea traficului maritim de pe Canalul Suez, dar și creșterea costului vieții lovește dramatic într-o țară occidentală, în care trăiesc peste 1 milion de români. Food Foundation avertizează asupra unei ”urgențe de sănătate” în Marea Britanie, unde 15% dintre gospodării nu au avut ce mânca luna trecută.

Milioane de oameni, inclusiv una din cinci familii cu copii, au fost flămânzi sau au sărit peste mese în ultimele săptămâni, deoarece nu și-au putut permite în mod regulat să cumpere alimente, potrivit noilor date privind insecuritatea alimentară, publicate la Londra, conform The Guardian.

Potrivit Food Foundation tracker, 15% din gospodăriile din Marea Britanie – echivalentul a aproximativ 8 milioane de adulți și 3 milioane de copii – au experimentat insecuritate alimentară în ianuarie, deoarece prețurile ridicate la alimente au continuat să lovească buzunarele familiilor cu venituri mici.

Noul decret al lui Putin, semnal de alarmă pentru NATO: Mutare militară fără precedent, schimbă echilibrul de forțe

Așteptările au avertizat că persistența unor niveluri ridicate de insecuritate alimentară în rândul familiilor cu venituri mici a fost o „urgență de sănătate” care ar conduce la prevalența afecțiunilor legate de alimentația deficitară, cum ar fi malnutriția și rahitismul.

Aproape două treimi (60%) dintre gospodăriile aflate în nesiguranța alimentară au raportat că au cumpărat mai puține fructe și 44% au cumpărat mai puține legume, în timp ce se confruntau cu criza continuă a costului vieții. În schimb, doar 11% dintre gospodăriile cu siguranță alimentară au cumpărat mai puține fructe și 6% au cumpărat mai puține legume.

Un academician american descifrează mesajul înfricoșător al lui Putin: ”Te vom găsi oriunde în lume și te vom ucide”

Deși fundația a raportat anterior că cantitatea de legume cumpărate de gospodăriile din Marea Britanie a scăzut la un minim de 50 de ani, cele mai recente date de urmărire arată că situația este mult mai proastă pentru familiile cu venituri mici.

NHS a înregistrat o creștere a internărilor în spital pentru deficiență de nutrienți, fundația a spus că scăderea consumului de fructe și legume în rândul celor mai sărace ar putea crește inegalitățile în materie de sănătate și va pune o presiune suplimentară asupra sistemului de sănătate din Marea Britanie.

Deși inflația a scăzut în ultimele luni, prețurile alimentelor au rămas ridicate, a spus fundația. Prețul unui coș săptămânal de alimente „cost rezonabil, nutritiv adecvat” a crescut cu 24-26% în ultimii doi ani, se arată în comunicat.

NATO îi dă o lovitură în plin lui Putin: Ucraina primește un drept în premieră de la începutul războiului

Nivelurile de insecuritate alimentară – bazate pe un sondaj regulat al Food Foundation a peste 6.000 de persoane – au scăzut ușor de la 17,5% în ianuarie 2023, dar rămân la fel de ridicate precum au fost în primele săptămâni haotice ale pandemiei din 2020.

Fundația a spus că criza continuă a costului vieții a însemnat că insecuritatea alimentară a devenit de fapt norma pentru mulți. Milioane de familii cu venituri mici, care nu își pot permite să aibă acces la alimente regulate și sănătoase, au concentrat atenția asupra inadecvării sprijinului de securitate socială.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#criza Marea Britanie, #criza economica Marea Britanie, #romani Marea Britanie, #costul vietii Londra, #criza financiara , #criza financiara