Cresc suspiciunile privind implicarea Rusiei în criza politică din Italia. Documentul exploziv care ar proveni de la serviciile de informații

Joi, 28 Iulie 2022, ora 21:59
4764 citiri
Cresc suspiciunile privind implicarea Rusiei în criza politică din Italia. Documentul exploziv care ar proveni de la serviciile de informații
Matteo Salvini conduce partidu italian de extremă -dreapta Liga FOTO Facebook

Cotidianul de centru-dreapta „La Stampa” a publicat joi, 28 iulie, un document care ar proveni de la serviciile de informații italiene și ar demonstra implicarea Rusiei în criza politică din țară, relatează AFP.

Potrivit informațiilor dezvăluite, la finalul lunii mai, un diplomat rus aflat la post în Italia s-a întâlnit, la Roma, cu un colaborator apropiat al lui Matteo Salvini, liderul partidului italian de extremă -dreapta Liga, pentru a discuta despre situaţia politică.

”Diplomatul, lăsând să transpară posibilul interes al Rusiei de a destabiliza echilibrele guvernului italian prin această operaţiune, ar fi întrebat dacă miniştrii Ligii intenţionează să demisioneze din guvernul Draghi”, scrie La Stampa.

Respectiva întâlnire s-a desfăşurat într-un moment în care Salvini însuşi era acuzat că desfăşoară o diplomaţie paralelă cu ambasada rusă, oficial pentru a lucra la un plan de pace între Moscova şi Kiev, dar fără a avea un mandat în acest sens din partea guvernului italian.

Ambasada rusă le-a facilitat astfel lui Salvini şi altor membri ai partidului acestuia achiziţia unor bilete de avion pentru o călătorie la Moscova prevăzută pentru 29 mai, deplasare în final anulată.

Kremlinul a dezminţit orice ingerinţă în politica italiană sau în cea a altor ţări europene care trec prin crize politice, precum Marea Britanie.

Guvernul de uniune naţională condus de Draghi a căzut după ce trei mari partide, respectiv Liga, Forza Italia şi Mişcarea 5 Stele, au refuzat să participe la un vot de încredere în parlament.

Joi, după apariția materialului (cu titlul ”Umbre ruseşti peste criza” politică din Italia), mai mulţi responsabili politici i-au cerut explicaţii lui Matteo Salvini despre contactele între ambasada rusă şi anturajul său.

Ministrul de Externe, Luigi Di Maio, care în iunie a demisionat din M5S acuzând atunci această formaţiune că subminează eforturile guvernului Draghi de a sprijini cu livrări de arme Ucraina în faţa agresiunii ruse, vede în relatarea ziarului menţionat o ”tentativă a ruşilor de a-i face pe miniştrii Ligii să demisioneze din guvernul Draghi”.

”Vrem să ştim dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin a dărâmat guvernul Draghi”, a reacţionat şi Enrico Letta, liderul Partidului Democrat, de stânga.

În replică, Matteo Salvini a ironizat ”o stângă divizată şi disperată (...) care-şi pierde vremea căutând fascişti, ruşi şi rasişti care nu există”. ”Suntem alături de Occident şi de democraţie”, a adăugat liderul partidului de extremă-dreapa, criticând totodată publicarea ”ştirilor false”.

În urma căderii guvernului Draghi, Italia va organiza alegeri anticipate, în septembrie.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Negocieri secrete la cel mai înalt nivel în UE. Cine ar vrea schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia C.E.
Negocieri secrete la cel mai înalt nivel în UE. Cine ar vrea schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia C.E.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, negociază în secret cu alți lideri ai UE pentru schimbarea Ursulei von der Leyen de la șefia Comisiei Europene. Liderul de la Paris, care a criticat în...
#criza politica Italia, #Rusia, #demisie guvern, #Mario Draghi, #matteo salvini , #Italia