Economia Rusiei în cădere liberă: O măsură a lui Putin a lovit mai mult decât sancțiunile occidentale

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 15:20
8948 citiri
Economia Rusiei în cădere liberă: O măsură a lui Putin a lovit mai mult decât sancțiunile occidentale
Rusia este în criză datorită războiului lui Putin FOTO: Wilson Center

După ce Putin a declanșat invazia din Ucraina în urmă cu 9 luni, loviturile pentru economia Rusiei s-au succedat cu repeziciune, de la plecarea masivă a peste 1.200 de firme occidentale din țară și până la sancțiunile impuse de Vest.

Însă, în mod paradoxal măsura de mobilizare parțială a președintelui rus a făcut mai rău economiei decât măsurile luate de Statele Unite și Uniunea Europeană împotriva Moscovei.

Șocul chemării în armată a rușilor a dus la un exod masiv din țară de 500-700.000 de persoane, antrenând adevărate dezastre în economie, precum căderea pieței imobiliare, scăderea cererii de creditare și a investițiilor, plecarea a 30% din specialiștii din sectorul IT, potrivit unei analize a Wilson Center din Statele Unite.

În plus, spălarea pe creier a rușilor a început să se diminueze, iar oamenii încep să suspecteze că războiul din Ucraina le mănâncă din bunăstarea lor. Iar recesiunea din Rusia va continua și în 2023.

Schimbare seismică pe piața din Occident: Doi furnizori de combustibil intră puternic în Europa după renunțarea la Rusia

În toamna lui 2022, armata rusă, efectiv învinsă în Ucraina în primăvară și vară, avea nevoie de un aflux serios de soldați. Potrivit numărului oficial, 318.000 de bărbați au fost recrutați, sau aproape 1% dintre cei responsabili pentru serviciul militar – și această cifră este probabil o subestimare.

Și mai mulți oameni, de până la 2 ori mai mulți și predominant bărbați, au părăsit țara pentru a scăpa de mobilizare. Mulți și-au pierdut veniturile și au fost nevoiți să-și reconsidere investițiile și modelele de consum.

Cu toate acestea, economia rusă s-a dovedit destul de rezistentă la război și sancțiuni. În aprilie și mai majoritatea prognozatorilor se așteptau ca PIB-ul Rusiei în 2022 să scadă cu 7-8%, în timp ce unii au prezis o scădere cu 12-15%.

Cu toate acestea, lucrurile s-au dovedit diferit. Scăderea bruscă a importurilor, interzicerea exporturilor de valută și obligația exportatorilor de a vinde veniturile în valută au condus la o apreciere bruscă a rublei, în timp ce ajutorul de stat acordat băncilor și companiilor le-a permis să mențină nivelul investițiilor.

Rușii au retras sume colosale în dolari din bănci

Sancțiunile împotriva exporturilor rusești, extrem de importante pe termen mediu și lung, s-au dovedit ineficiente pe termen scurt, deoarece prețurile ridicate la energie au continuat să umple cuferele statului.

Conform celor mai echilibrate prognoze, scăderea PIB-ului în 2022 va fi de doar 3,3−3,4%, inflația se va stabiliza la aproximativ 12%, investițiile vor scădea cu aproximativ 1%, iar venitul real al populației va scădea cu 2−2,5%.

Datorită incertitudinilor din timpul războiului, companiile private își reduc programele de investiții. Deja din martie 2022 piața auto a cunoscut cea mai grea aterizare. Principalii producători de automobile au părăsit Rusia, în timp ce furnizorii occidentali de piese de schimb au fost în mare parte interziși sau respectă sancțiunile. Vânzările de mașini vor scădea cu aproximativ 60% în acest an.

Victoria Chinei în Ucraina: Înțelegerea secretă din spatele ușilor închise dintre SUA și Beijing

După anunțarea mobilizării, cererea de imobile noi la Moscova a scăzut brusc, cu 36−37 la sută. Banca Centrală Rusă a impus o creștere bruscă a ratelor dobânzilor pentru a opri inflația și a împiedica scăderea rublei. Acest lucru a dus la o reducere a creditării ipotecare (cu 21 la sută în valoare și 36 la sută în numărul de împrumuturi).

Rușii au retras din bănci sume colosale după anunțul de mobilizare parțială a lui Vladimir Putin. S-a produs o adevărată isterie în țară, iar oamenii au scos uriașa sumă de 14,8 miliarde de dolari din bănci în luna octombrie 2022.

Inginerii IT au reprezentat cea mai mobilă parte a forței de muncă a Rusiei: peste 30% dintre specialiștii IT au părăsit țara în 2022. Unii au fost ajutați de angajatori să se mute în țări de la granițele Rusiei.

Un alt indicator al recesiunii economice generale este scăderea veniturilor bugetare non-petrol și gaze. În octombrie 2022, acestea au fost cu 20 la sută mai mici decât cu un an mai devreme. Scăderea veniturilor obligă guvernul să majoreze taxele, să reducă cheltuielile non-război și să recurgă la datorii.

Trezirea la realitățile războiului este lentă și departe de a fi încheiată, iar dezamăgirea economică tot mai mare va continua să întărească atitudinile negative față de dictatura lui Putin și de război.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#criza Rusia, #economie Rusia, #economie rusia recesiune, #economie Rusia sanctiuni, #rusia putin, #mobilizare rusia , #Razboi Ucraina