Chiar și pentru adulți, gheața poate ajuta în momente de stres extrem. Calmatul unui copil mic în mijlocul unei crize de furie poate părea imposibil uneori. Țipă, plânge și se aruncă pe podea, iar nimic din ceea ce faci nu pare să-l liniștească.
Din fericire, o mamă pare să fi descoperit secretul pentru a calma crizele de furie ale copilului ei. Și tot ce are nevoie este ceva ce se găsește în aproape orice bucătărie!
Mama unui copil de 3 ani, cunoscută ca @newenglandrunnr pe TikTok, a împărtășit recent trucul ei preferat de parenting, pe care l-a descris ca fiind „tratarea crizelor copilului meu asemeni atacurilor de anxietate.”
La fel ca în cazul atacurilor de anxietate, atunci când un copil are o criză de furie, sistemul său nervos intră într-o stare accentuată de stres, declanșând răspunsul de tip „luptă sau fugi” și activând sistemul nervos simpatic. Pentru a contracara acest lucru, mama pur și simplu îi oferă copilului ei un cub de gheață.
„Unul dintre lucrurile mele preferate pe care le fac acum cu băiețelul meu de 3 ani, atunci când are un moment dificil, este să-i dau un cub de gheață și să-l las să-l arunce în cadă,” a explicat mama. „Îl liniștește instantaneu.”
„Vrea imediat să facă asta pentru că are voie să arunce ceva,” a continuat ea, „iar frigul cubului de gheață păcălește sistemul nervos să se liniștească, pentru că îl distrage.”
Deși poate părea un truc banal sau prea simplu, efectul răcoritor al gheții face minuni în a ajuta un copil — sau un adult — să revină cu picioarele pe pământ.
O mamă de pe Reddit a împărtășit o experiență similară: „Băiețelul meu de 2 ani tocmai a avut o criză de trei ore înainte de culcare. Nu a mai făcut niciodată așa ceva.”
„În a treia oră, mi-am amintit un sfat de la o prietenă, care își dădea fiicei sale un pachet de gheață când avea crize, și se calma imediat. Ei bine, a funcționat! Inițial nu l-a vrut, dar mi-am răcit mâinile cu el și i-am atins fața și gâtul, iar imediat a început să se liniștească.”
Un alt părinte a scris: „Gheața este o superputere! Pot garanta pentru gheață, înghețată, iaurt congelat, orice rece! Pentru copilul meu de aproape 2 ani, gheața e ca o magie.”
Chiar și simpla ieșire afară în aer rece poate ajuta, scrie yourtango.com.
„Fiica mea s-a născut în septembrie, așa că am avut o iarnă întreagă cu ea ca nou-născută,” a povestit un alt părinte. „De fiecare dată când era de neconsolat, deschideam ușa din spate și ieșeam afară timp de 30 de secunde. Se calma imediat după ce aerul rece o atingea.”
Atunci când este aplicată strategic, gheața declanșează schimbări fiziologice care pot ajuta la reglarea stresului — atât la copii, cât și la adulți. Mulți specialiști în sănătate recomandă aplicarea gheții pe ceafă în momentele de stres intens. Aceasta acțiune scade ritmul cardiac și reduce anxietatea.
„Punerea gheții pe ceafă sau stropirea feței cu apă rece declanșează reflexul de scufundare al mamiferelor,” explică medicul de urgență Dr. Joe Whittington.
„Este un răspuns fiziologic declanșat de expunerea feței la frig. Scade ritmul cardiac, constractă vasele de sânge și poate ameliora simptomele unui atac de panică.”
Pentru copii, crizele de furie sunt echivalentul unui atac de anxietate. Atunci când se simt copleșiți și nu pot exprima verbal ceea ce simt, se pot prăbuși într-o explozie de țipete și lacrimi. Plasarea unui cub de gheață în mâinile lor sau pe ceafă poate oferi același efect calmant pe care îl are asupra adulților cu anxietate.