Cum va fi afectată economia României de un posibil atac al Rusiei în Ucraina ANALIZĂ

Miercuri, 16 Februarie 2022, ora 06:14
3271 citiri
Cum va fi afectată economia României de un posibil atac al Rusiei în Ucraina ANALIZĂ
Economia României ar putea fi afectată de un posibil atac al Rusiei în Ucraina FOTO www.pexels.com

Pieţele bursiere au avut de suferit în urma informaţiilor potrivit cărora agresiunea Rusiei asupra Ucrainei este foarte probabilă, şi asta chiar în scurt timp. Bursele au scăzut, iar aurul s-a scumpit. Ziare.com a stat de vorbă cu analistul financiar Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România, care a detaliat câteva scenarii despre cum ar putea fi România afectată în continuare, de conflictul Rusia-Ucraina. Acesta afirmă că pieţele ar fi impactate, iar investitorii s-ar gândi de două ori înainte de a face investiţii în România, ţară aflată şână un stat în conflict.

"Sunt două moduri în care poate afecta. Direct economic - dar nu prea ne poate afecta - şi cu depuneri de sancţiuni, chiar extrem de dure pentru Rusia. Legăturile noastre cu economia rusească sunt extrem de mici. Iar gazul pe care noi îl importăm din Rusia nu este extrem de relevant pentru economia noastră. Deci direct, impactul este mic. Însă indirect, o invazie a Rusiei în ucraina practic va genera o aversiune globală la risc. Şi atunci pieţele de capital deja corectează, se vede o creştere a preţului aurului, se văd bursele care scad. De asemenea, migrarea către dolar şi către titluri de stat americane, acest lucru se vede deja", a declarat pentru Ziare.com Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România.

Pieţele ar fi impactate, subliniază el.

"În plus, noi vom fi la graniţă cu o ţară aflată în război, ceea ce înseamnă că şi un investitor, înainte de a investi în România, se gândeşte de două ori. Aşadar, deciziile privind investiţiile devin mai prudente. Toată economia europeană ar fi afectată, deoarece pentru Europa, Rusia este un exportator important de gaz natural. Şi ar creşte preţul energiei în Uniunea Europeană, inclusiv în România. E adevărat, acum se caută rute alternative, din Qatar, gaz petrol lichefiat din SUA, şi se vor găsi. Mai ales că vine primăvara şi a fost şi o vreme caldă, clima a fost favorabilă, nu a fost nevoie de o cantitate mai mare de gaz faţă de anii anteriori", a adăugat el.

Europa ar avea mai mult de suferit, potrivit lui Codîrlaşu.

"Practic, ce ar genera o invazie a Rusiei în Ucraina? Ne uităm la dolar, aur. Uniunea Europeană ar fi mai puternic lovită decât SUA. SUA nu ar fi absolut deloc impactate din punct de vedere economic de un eventual conflict, însă Uniunea Europeană - da, prin intermediul gazului", a spus analistul financiar pentru Ziare.com.

Întrebat dacă le-ar recomanda românilor să investească acum în aur sau în dolari, al căror preţ creşte, analistul financiar spune că este nevoie de o foarte mare atenţie la investiţiile în aur, deoarece sunt extrem de volatile.

"Dacă se anunţă că au ajuns la un compromis, va scădea preţul aurului. Trebuie utilizat cu o extrem de mare precauţie, deoarece este extrem de volatil", a mai spus el.

Analiştii spun că investitorii ar trebui să se pregătească pentru vremuri potențial tulburi.

"Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol, iar materia primă este un substitut pentru gazul natural, care s-a regăsit într-o ofertă tot mai restrânsă în Europa. Aurul a fost în mod tradițional 'o alegere de top' în vremurile de incertitudine geopolitică, dar atenția s-ar putea orienta către paladiu și platină – acestea sunt tot metale prețioase, dar Rusia este mult mai importantă în aceste sectoare fiind exportatorul numărul 1, respectiv 2. În cele din urmă, atât Rusia, cât și Ucraina sunt producători importanți de grâu", spun analiştii economici.

De asemenea, la cursurile valutare, atenţia cade pe dolar-rublă. Orice conflict este dăunător pentru rubla rusească, chiar și în pofida prețurilor ridicate ale petrolului și a creșterilor semnificative ale ratei dobânzii în Rusia. Pe de altă parte, dolarul atrage lichiditate în perioade de criză, așa că USD/RUB este alegerea investitorilor pe plan valutar.

Cel mai nefericit scenariu este cel al invaziei, estimat de serviciile de informații americane.

"Invazia înseamnă sancțiuni, dar de fapt lipsa unor sancțiuni sunt cheia pentru o reacție aici (deoarece cele mai puternice măsuri – cum ar fi excluderea Rusiei de la sistemul SWIFT – se presupune că nu sunt disponibile). Piețele știu că, dacă Rusia invadează, forțarea acesteia să se retragă va fi costisitoare și asta va alimenta incertitudinea și teama. Estimare critic negativă pentru acțiunile rusești, negativă pentru acțiunile globale, pozitivă pentru petrol, metale prețioase și USD / RUB", spun analiştii.

Scenariul cel mai probabil ar putea fi cel de prelungire a tensiunii: Moscova poate face amenințări atât timp cât obține anumite rezultate (se vorbește despre autonomie sau chiar despre referendumuri în părțile de est ale Ucrainei). Deși este complicat din punct de vedere politic, acest scenariu poate fi de fapt un motiv de detensionare pentru piețe. Atâta timp cât riscul de invazie scade, acest scenariu este pozitiv pentru acțiuni, în timp ce este negativ pentru petrol, metale prețioase și USDRUB.

Nu în ultimul rând, un alt scenariu ar presupune să se facă un compromis solid, iar trupele rusești să fie retrase din zona de graniță cu Ucraina.

"Acest lucru ar fi pozitiv pentru acțiuni (în special pentru băncile din Rusia și indicele RUS50), dar negativ pentru petrol, metale prețioase și USDRUB. Din păcate, acest scenariu pare să fie și cel mai puțin probabil", adaugă specialiştii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#criza, #Ucraina, #Rusia, #conflict, #economie, #bursa , #Ucraina