Șapte ani fără Johan Cruyff. Vorbele de duh lăsate lumii de cel mai mare fotbalist european

Vineri, 24 Martie 2023, ora 09:45
4245 citiri
Șapte ani fără Johan Cruyff. Vorbele de duh lăsate lumii de cel mai mare fotbalist european
Johan Cruyff a murit acum șapte ani FOTO facebook

Pe 24 martie 2016 vestea morţii lui Johann Cruyff a cutremurat lumea, fostul mare fotbalist plecând dintre noi la numai 68 de ani răpus de un cancer la plămâni.

Cruyff a făcut istorie în fotbalul mondial, fiind singurul fost mare fotbalist care şi-a demonstrat valoarea atât ca jucător cât şi ca antrenor. Pele şi Maradona, socotiţi mai buni decât el ca jucători, au fost particulari în ale antrenoratului.

Cruyff a lăsat în urma lui o adevărată filozofie a fotbalului, la Ajax și FC Barcelona, pigmentată cu citate celebre care vor rămâne pururea valabile, indiferent în ce direcție o va lua fotbalul.

• Tehnica nu este abilitatea de a jongla cu mingea de 1.000 de ori. Oricine se poate antrena şi va reuşi asta, apoi poate merge la circ. Tehnica înseamnă să pasezi din prima, la viteza potrivită, exact la piciorul coechipierului.

• Alege cel mai bun jucător posibil pe fiecare post şi nu vei avea un "11" puternic, ci un "11" cu individualităţi puternice.

• La echipele mele, portarul este primul atacant, iar atacantul e primul apărător.

• De ce să nu poţi bate un club mare? N-am văzut până acum un sac de bani care să înscrie un gol!

• Sunt un ex-jucător, ex-director tehnic, ex-antrenor, ex-manager, ex-preşedinte onorific. O listă frumoasă, dar care îţi arată că totul are un sfârşit.

• Jucătorii care nu sunt lideri adevăraţi, dar vor să fie, îşi critică mereu colegii după o eroare. Adevăraţii lideri din teren iau în considerare faptul că se vor face greşeli.

• Ce este viteza? Presa sportivă o confundă uneori cu viziunea în joc. Vezi, dacă încep să alerg puţin mai devreme decât altul, par mai rapid. E doar un moment în care poţi fi la locul potrivit la timpul potrivit. Dacă nu eşti acolo, ori ajungi prea devreme, ori prea târziu.

• E dovedit prin cifre că, într-un meci, un jucător are mingea 3 minute, în medie. Aşa că cel mai important lucru e ce faci în celelalte 87 de minute, cele în care nu ai mingea. Asta arată dacă eşti un jucător bun sau nu.

• După ce ai câştigat ceva, nu mai eşti la 100%, ci la 90%. Eşti ca o sticlă de apă minerală căreia îi scoţi dopul pentru puţin timp. Rămâne mai puţin gaz înăuntru.

• Nu sunt religios. În Spania, cei 22 de jucători îşi fac semnul crucii când intră pe teren. Dacă ar funcţiona, atunci toate meciurile ar trebui să se termine egal.

• Trebuie să avem grijă ca mingea să ajungă la cel mai prost jucător al lor. Ne-o va da înapoi imediat!

• Jucătorii de azi pot şuta doar cu şiretul. Eu şutam cu interiorul, cu şiretul, cu exteriorul ambelor picioare. Eram practic de 6 ori mai bun ca fotbaliştii de azi.

• Calitatea fără rezultate e inutilă. Rezultatele fără calitate sunt plictisitoare.

• Sunt foarte puţini jucători care ştiu ce să facă atunci când nu au marcaj. Aşa că uneori îi poţi zice unui fotbalist: atacantul advers e bun, dar nu-l marca.

• Mi se pare groaznic când talentele sunt respinse pe baza unor statistici computerizate. Dacă ne luăm după sistemul de acum de la Ajax, eu aş fi fost respins. Când aveam 15 ani nu puteam lovi mingea 15 metri cu stângul şi 20 cu dreptul. Calităţile mele erau tehnica şi viziunea, iar acestea nu puteau fi detectate de un computer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schimbare istorică în regulamentul fotbalului englez
Schimbare istorică în regulamentul fotbalului englez
Federaţia Engleză de Fotbal a anunţat că din sezonul viitor se renunţă la reluarea meciurilor în caz de egalitate la finalul timpului regulamentar, începând din primul tur al Cupei...
Premierul Olandei s-a oferit să cumpere sisteme Patriot de la aliați NATO ”mai ezitanți” și să le trimită în Ucraina. Mark Rutte: ”Avem banii disponibili”
Premierul Olandei s-a oferit să cumpere sisteme Patriot de la aliați NATO ”mai ezitanți” și să le trimită în Ucraina. Mark Rutte: ”Avem banii disponibili”
Prim-ministrul olandez Mark Rutte - candidatul favorit la șefia NATO, fiind susținut de majoritatea statelor Alianței - s-a oferit să cumpere sisteme de apărare aeriană Patriot de la aliați...
#cruyff deces, #fotbal, #vorbe de duh, #citate celebre, #barcelona, #Olanda, #istorie , #stiri fotbal