CSAT a dispus „măsuri de întărire a Forțelor Armate Române”, în contextul atacurilor ruse de la granița României cu Ucraina

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 16:11
2749 citiri
CSAT a dispus „măsuri de întărire a Forțelor Armate Române”, în contextul atacurilor ruse de la granița României cu Ucraina
Sedința CSAT din 21 februarie 2024 FOTO: Administrația Prezidențială

CSAT a dispus, miercuri, 21 februarie, măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerinţelor de apărare a României, după ce a analizat ”grava situaţie de securitate din regiunea Mării Negre şi implicaţiile pentru România”.

Potrivit Consiliului, la doi ani de la declanşarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, situaţia de securitate din vecinătatea estică a României continuă să fie ameninţată de atacurile Rusiei asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, soldate cu numeroase victime şi pagube materiale.

Administraţia Prezidenţială a anunţat după şedinţa CSAT că principala temă abordată a constituit-o ”grava situaţie de securitate din regiunea Mării Negre şi implicaţiile pentru România”.

”La doi ani de la declanşarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, situaţia de securitate din vecinătatea estică a României continuă să fie ameninţată de atacurile Rusiei asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, soldate cu numeroase victime şi pagube materiale. Pentru ţara noastră, situaţia de război din statul vecin menţine riscurile de incidente care pot afecta teritoriul şi cetăţenii României, precum şi pericolele în ceea ce priveşte siguranţa navigaţiei în Marea Neagră din cauza minelor în derivă şi a acţiunilor ostile ale Rusiei”, arată CSAT.

Pe acest fond, membrii CSAT au analizat măsurile interne luate pentru protejarea integrităţii teritoriului şi a populaţiei României, precum şi acţiunile suplimentare care se impun.

România beneficiază de sprijinul NATO şi al aliaţilor săi pentru apărarea securităţii în zona Dunării şi a ţărmului Mării Negre, prin misiuni de poliţie aeriană şi capabilităţi de apărare aeriană şi supraveghere. În acelaşi timp, sprijinul NATO trebuie însă însoţit de eforturi proprii sporite de consolidare a apărării naţionale.

”În acest sens, membrii Consiliului au dispus măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerinţelor de apărare a României în actualul context.

Generalul Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major, a declarat la începutul lunii februarie, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, că armata română nu beneficiază de cadrul legal necesar pentru a doborî dronele de atac care ajung în spaţiul aerian al României, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, acesta spunând că trebuie modificate patru legi.

Vlad Gheorghiță a punctat că în afară de cadrul legislativ necorespunzător, militarii români s-a confruntat cu un „deficit de mijloace”. Acesta a declarat că militarii nu au avut „sisteme de combatere” și că abia recent a fost semnat un contract cu un furnizor sud-coreean,

De asemenea, CSAT a decis continuarea demersurilor diplomatice în vederea încetării de către Rusia a agresiunii militare, precum şi menţinerea eforturilor de susţinere multidimensională a Ucrainei.

”În pregătirea Summitului NATO de la Washington, D.C., România va continua să colaboreze cu aliaţii pentru asigurarea unei posturi NATO de descurajare şi apărare robuste şi eficiente, pentru creşterea prezenţei aliate în ţara noastră, precum şi pentru sprijinirea partenerilor vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova”, arată comunicatul CSAT.

Totodată, în CSAT a fost analizat şi aprobat Raportul privind progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, în special în ceea ce priveşte derularea programelor de înzestrare şi a demersurilor de creştere a gradului de încadrare, precum şi retenţia personalului care contribuie la implementarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO de planificare a apărării şi reducerea deficitelor identificate de autorităţile NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apelul președintelui Klaus Iohannis, după ce Iranul a atacat Israelul cu peste 200 de drone și rachete
Apelul președintelui Klaus Iohannis, după ce Iranul a atacat Israelul cu peste 200 de drone și rachete
România condamnă ferm atacul Iranului împotriva Israelului, este mesajul transmis duminică de preşedintele Klaus Iohannis, care face apel la evitarea unei escaladări a conflictului în zonă....
Corupție la nivel înalt. Fostul președinte al unei federații sportive internaționale a fost condamnat la trei ani și o lună de închisoare
Corupție la nivel înalt. Fostul președinte al unei federații sportive internaționale a fost condamnat la trei ani și o lună de închisoare
Norvegianul Anders Besseberg, fost preşedinte al Uniunii Internaţionale de Biatlon (IBU) între 1992 şi 2018, a fost condamnat, vineri, de justiţia din ţara sa la trei ani şi o lună de...
#CSAT, #Cotroceni, #presedinte, #Rusia Ucraina , #CSAT