CSM Bucuresti, buget urias din bani publici: 70 de milioane de lei de la Primaria Capitalei

Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 13:07
6355 citiri
CSM Bucuresti, buget urias din bani publici: 70 de milioane de lei de la Primaria Capitalei
Foto: CSM Bucuresti

CSM Bucuresti, clubul sportiv finantat de Primaria Capitalei, a avut in 2017 un buget urias, asigurat in cea mai mare parte din bani publici.

Potrivit unui raport al Ministerului de Finante citat de ProSport, bugetul CSM-ului in 2018 a fost de 73.752.048,48 de lei, 69.946.934,46 lei venind de la Primaria Bucuresti sub forma de subventii.

Practic, aproape 95% din bugetul clubului bucurestean a fost asigurat din fonduri publice.

Chiar daca beneficiaza de mediatizare peste medie, oficialii CSM nu au reusit sa aduca la buget decat 3,8 milioane de lei din sponsorizari, donatii si fonduri proprii.

Primaria condusa de Gabriela Firea a preferat sa dea mai multi bani catre clubul sportiv decat catre strazile (unde au fost alocate 57 de milioane de lei) sau salubritate (48,35 milioane de lei).

Si chiar daca beneficiaza de un buget fara egal in Romania, CSM Bucuresti nu a excelat la niciuna din disciplinele sportive, rezultatele fiind mai degraba sub asteptari.

Update 07.02.2019: Primaria Capitalei a transmis redactiei urmatorul drept la replica:

Precizam ca bugetul alocat tuturor strazilor din Bucuresti nu este cel mentionat in articolele respective. Astfel, Primaria Capitalei administreaza doar o parte dintre strazile existente in Bucuresti, asadar bugete destinate arterelor din Capitala se regasesc si la sectoare. In plus, subliniem ca bugetul alocat strazilor nu se rezuma la cel gestionat prin Administratia Strazilor.

Astfel, o serie de investitii de amploare (destinate dezvoltarii orasului si fluidizarii traficului, deci nu doar pentru reparatii si intretinere) se realizeaza in cadrul proiectelor de modernizare, supralargire si constructie a unor noi artere, intersectii si pasaje, proiecte care au valori insumate de sute de milioane de euro, asadar de zeci de ori mai mult decat bugetul alocat CSM.

Bugetul alocat poluarii insumeaza, de asemenea, sute de milioane de euro. Acesta reprezinta de fapt insumarea bugetelor tuturor proiectelor cuprinse in Planul Integrat pentru Calitatea Aerului, asadar include bugetul de peste 200 de milioane alocat infrastructurii rutiere, dar si bugetul de circa 100 de milioane de euro alocat achizitiei de autobuze noi (ca masura de reducere a traficului si descurajare a transportului auto individual, prin imbunatatirea conditiilor de transport public in comun).

In ceea ce priveste salubrizarea, in articol este acuzata municipalitatea pentru sumele mici alocate, insa autorul nu cunoaste sau 'uita' sa informeze cititorii ca acesta este un serviciu finantat de sectoare. Gestiunea serviciilor publice din acest domeniu este realizata la nivelul sectoarelor, conform legislatiei in vigoare, ca urmare sumele se regasesc in bugetele Primariilor de sector. Pentru o reala comparatie, ar trebui insumate alocarile pentru salubrizare prevazute in bugetele sectoarelor Municipiului Bucuresti. Va asiguram ca, insumand aceste cifre, vor rezulta sume destinate salubrizarii care depasesc cu mult bugetul CSM Bucuresti.

Referitor la Clubul Sportiv Municipal Bucuresti, facem mentiunea ca acesta este un club care a crescut an de an, de la infiintare, atat ca numar de sportivi legitimati, cat si ca numar de copii la Centrul de Copii si Juniori, dar si ca numar al compartimentelor sportive (14, in prezent) . La finalul anului 2018, Clubul avea 371 de contracte de activitate sportiva si 1.879 de copii.

Bilantul performantelor sportive din anul 2018 vorbeste de la sine si credem ca cititorii dumneavoastra trebuie sa fie informati despre acestea: Handbal feminin: Cupa Romaniei, Liga Na?ionala, locul III in Final 4 Liga Campionilor, Volei feminin: Cupa Romaniei, Campionatul Romaniei, Calificare in Liga Campionilor, Rugby: Cupa Romaniei, Cupa Regelui, Tenis: Campioana Nationala pe echipe, Seniori? i Senioare, Moto: Titlul de Campion National (individual) si Campion European BMU, Dans Sportiv: Medalie de bronz la Campionatul Mondial, Judo: Locul 4 in Liga Campionilor (echipe), Nata?ie: 26 de medalii la Campionatul Na?ional.

Dintre sportivii de top, cu care Clubul se mandreste, ii amintim pe Cristina Neagu, Marius Copil, Irina Begu, Monica Niculescu, Andreea Panturoiu, Andrei Gag, Alina Rotaru, Adina Salaoru, Robert Muresan, Corina Peptan, Adrian Ion, fiecare reprezentand nume importante in sporturile pe care le practica.

Marirea numarului de compartimente sportive a atras dupa sine marirea numarului de sali de antrenamente pe care le inchiriem, a cheltuielilor legate de echipamente, cantonamente, medicamente si recuperare, materiale sportive. Punem la dispozitia copiilor din Bucuresti, prin Centrul de Copii si Juniori, gratuit, atat accesul in sali, cat si antrenori, echipamente si participari la competitii nationale. Toate aceste cheltuieli se regasesc in bugetul clubului.

In articolul dumneavoastra se face referire la bugetele pe care clubul le-a cheltuit in 2018, fara insa a se preciza un lucru important: intreg sportul romanesc este sustinut de la bugetul de stat si bugetele locale. Toate cluburile din Romania functioneaza din bani publici! Sunt amanunte pe care, cu buna stiinta, multi formatori de opinie le "omit" din dorinta de a scoate in evidenta cu totul alte lucruri, mai putin performanta sportiva sau eforturile cluburilor de a creste generatii de copii sanatosi, prin programele pe care le desfasoara.

In ceea ce priveste declaratia unui "specialist din handbalul romanesc" pe care il citati, cand vorbim despre bugetul echipei de handbal ca fiind in top 4 din Europa, va reamintim ca CSM Bucuresti este in ultimii ani o echipa in top 4 Europa. Si pentru a informa corect publicul larg, precizam ca CSM Bucuresti are cel mai mic buget dintre cele 4 cluburi care s-au calificat anul trecut in Final 4 Champions League.

Noi speram ca fanii handbalului romanesc si al sportului, in general, sa faca distinctie intre performanta sportiva, educatia copiilor si promovarea sportului si atacurile la adresa acestui domeniu, care nu au legatura, de fapt, cu sportul. Ne mentinem invitatia adresata fanilor CSM Bucuresti, ca si presei sportive, de a fi prezenti in numar cat mai mare la competitiile in care echipele si sportivii Clubului participa, de a trata sportivii cu profesionalism si respect, inclusiv prin publicarea de informatii netrunchiate, si de a promova performanta si sportul romanesc.

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...
Echipe
M
V
E
I
G
P
2
1
1
0
2 - 1
4
2
1
1
0
2 - 1
4
2
1
0
1
3 - 3
3
2
0
0
2
1 - 5
0